<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/devenport-eu-nije-kriva-za-stanje-u-srpskom-zdravstvu/45720

 logo_ALO

8.februar, 2014


ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI:

Devenport: EU nije kriva za stanje u srpskom zdravstvu!

Autor: Ekipa Alo! | 07.02.2014 - 22:00:00h | Komentara: 0

Šef evropske delegacije u Srbiji Majkl Devenport saopštio je juče da mu je izuzetno žao što nije prisustvovao okruglom stolu posvećeno unapređenju zdravstvene zaštite u Srbiji i poručio da će delegacija EU i dalje pružati podršku nevladinim organizacijama, sa NVO Doktori protiv korupcije na čelu, u ukazivanju potencijalnih zloupotreba evropskih sredstava koja su u prethodnim godinama ulagana u zdravstvo, a što, kako domaći stručnjaci tvrde, nije dalo željene rezultate.


On je, međutim, istakao da su nadležne institucije EU istraživale pojedine navode nevladinih organizacija iz Srbije o malverzacijama i korupciji u određenim segmentima zdravstvenog sistema, ali da njihove istrage nisu potvrdile ovdašnja saznanja lekara. Devenport je istakao da dalja reforma zavisi pre svega od napora domaćih vlasti, te da EU kao ni njena dlegacija u Srbiji ne mogu biti odgovorne za stanje u srpskom zdravstvu.

Šef delegacije EU naveo je i da je projekat osnivanja i podrške Nacionalne službe za transfuziju krvi u Srbiji, koji je podržan sa više od pet miliona evra donacija iz EU 2002. godine, bio „opsežno pregledan i bio predmet ispitivanja Evropskog suda revizora i OLAF-a“, ali da su se navodi o nepravilnostima u sprovođenju i lošim rezultatima projekta pokazali kao neosnovani. On je to isto naveo i za projekat hitne rekonstrukcije 20 plus jedna bolnica, koji je dinasiran iz kredita Evropske investicione banke u iznosu os 50 miliona evra 2003. godine.

EU POMOĆ SPASAVA ŽIVOTE
Iz Delegacije EU ukazali su i na ostale projekte podrške koje EU pruža Srbiji. „Važni projekti nastavljaju se kroz poboljšavanja pristupa problemima ugroženih grupa, kao što su marginalizovane romske porodice, zatim kroz sistem zdravstvene zaštite – uvođenje palijativnog zbrinjavanja i razvijanja bolničkog informacionog sistema, a s ciljem da se poveća efikasnost i efektivnost nege pacijenata“, navodi Devenport i podseća da su 21 mamograf i 28 mamografskih punktova, 18 kolonoskopa i 252 potpuno opremljenih sanitetskih vozila, koje je EU donirala, svakodnevno vidljivi na ulicama Srbije i spasavaju živote svakog dana već pet godina.
 


„Zaključeno je da nema dokaza za malverzacije. Istovrmeno smo, iz predostrožnosti, preduzeli korake ojačavanja praćenja projekta zdravstvene zaštite (stalni spoljni monitoring, provere na licu mesta, procene uticaja na donatorske investicije...)“, ukazao je Devenport u saopštenju. Jedan pd najvećih problema, propadanje Instituta za virusologiju i vakcine „Torlak“, na koje su NVO takođe ukazivale, nije bio predmet istrage nadležnih institucija u EU, jer projekat rekonstrukcije „Torlaka“ nije finansirala EU, već Svetska banka.

„Ućešće EU je ograničeno na obavljanje procene Evropske investicione banke da li da finansira razvoj vakcine protiv gripa u ovom institutu“, navodi Devenport i dodaje da deli mišljenje NVO da postoje „značajni problemi i izazovi u zdravstvenom sektoru Srbije“, kao i da je primećena borba da se neki od projekata uspešno zavše.

„Dalja posvećenost, finansiranje i podrška nacionalnih vlasti potrebni su za uspešan završetak reforme zdravstvenog sektora. Isto važi i za druge sektore u Srbiji, što se ogleda u godišnjem izveštaju Komisije o napretku. Međutim, ni podrška EU niti osoblje Delegacije EU ne može biti smatrano odgovornim za situaciju u zdravstvu“, zaključio je Devenport i naglasio da je upravo podrška EU doprinela, fundamentalno, reformi zdravstva.

 

<<Nazad