<<Nazad
http://www.pistaljka.rs/home/read/132

logo_pistaljka.jpg

Ministar obećao zaštitu za Bojanu Bokorov

19.07.2011
Piše Ekipa Pištaljke

Ministar zdravlja dr Zoran Stanković obećao je da će pronaći rešenje za dr Bojanu Bokorov sa Instituta za onkologiju Vojvodine koja je prošle godine javno iznela podatak da se na tom institutu trguje listama čekanja za zračenje i da na stotine obolelih od raka nije dočekalo terapiju.
Na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu koja je bila posvećena korupciji u zdravstvu Stanković je rekao da je „tek ovih dana iz medija“ čuo za slučaj dr Bokorov i da će sa direktorom Instituta Dušanom Jovanovićem pronaći rešenje za nju. Stanković je ovo rekao pošto su na slučaj dr Bokorov ukazali predstavnici Doktora protiv korupcije i glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović, koji je podsetio da je jedino što Bojana Bokorov u ovom trenutku traži premeštaj na drugo radno mesto u okviru Instituta gde ne bi trpela šikaniranje.
Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je da joj je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine poručio da neće uraditi ništa u vezi sa Bojanom Bokorov, odnosno da je neće premestiti na drugo radno mesto što je Agencija tražila od njega, „sve dok se u sudskom postupku ne utvrdi da je kriv".
Što se drugih afera u zdravstvu tiče, uključujući i podmićivanje lekara Hitne pomoći od strane pogrebnih preduzeća na koje je još 2006. ukazao dr Borko Josifovski, Stanković je objasnio da su one u nadležnosti pravosuđa.
Ministarstvu je neophodna pomoć tužilaštva, pravosuđa, policije i drugih organa nadležnih za suzbijanje korupcije, rekao je ministar i dodao da je od pravosudnih organa zatražio da načine i dostave spisak procesa koji se vode u vezi sa slučajevima zloupotreba u zdravstvu.
Stanković je ukazao da je u slučajevima nabavke vakcina protiv novog gripa sva dokumentacija dostavljena nadležnim organima i da Ministarstvo zdravlja ne želi da utiče na organe pravosuđa.
Govoreći o drugim slučajevima u kojima postoje sumnje na zloupotrebe, Stanković je kazao da je poslata inspekcija Ministarstva zdravlja u Zdravstveni centar u Kraljevu povodom rekonstrukcije, kao i da se ispituju i drugi problemi poput onog u KBC „Bežanijska kosa“ gde „skener nije radio mesecima, a zaposleni koji je trebalo da ga održava bio je poslat na prinudni odmor od devet meseci“.
Stanković je rekao i da se od ukupne svote od 150 miliona evra za obnovu kliničkih centara 145 miliona nalazi u Evropskoj investicionoj banci (EIB) u Luksemburgu i da ta sredstva nisu podignuta.
U dinamičnoj raspravi o korupciji u zdravstvu osim članova Odbora i ministra učestvovali su i predstavnici Doktora protiv korupcije Dragana Jovanović, Zoran Radovanović i Draško Karađinović, Zorica Marković iz Kluba „Zdravlje“ i glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović.
Pištaljka pozdravlja odluku predsednika Odbora dr Paje Momčilova da na sednicu pozove i predstavnike organizacija civilnog društva i poziva druge skupštinske odbore da prihvate ovu praksu.


 

<<Nazad