<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/27618/Srbija_godisnje_gubi_500_miliona_evra

 logo_ALO

 

„Doktori protiv korupcije“ o malverzacijama u zdravstvu

Srbija godišnje gubi 500 miliona evra!!!

Petak - 28.05.2010

Uz ozbiljno ugrožavanje prava, pa i života pacijenta, zbog korupcije i prevara u zdravstvu Srbije godišnje se izgubi 500 miliona evra, ocenjeno je na okruglom stolu „Korupcija u zdravstvu Srbije - ima li leka?“ u organizaciji Udruženja „Doktori protiv korupcije“.

- Građani korupciju u zdravstvu stavljaju na prvo mesto i smatra se da gubici zbog korupcije i prevare u zdravstvu Srbije iznose više od 500 miliona evra godišnje, što zahteva urgentnu reakciju svih nadležnih tela - upozorio je Draško Karađinović iz tog udruženja.
On je ukazao da je korupcija u srpskom zdravstvu sistemska pojava jer je „ugrađena čak i u zakone o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, kao i o zdravstvenim komorama“.
- U Zakonu o zdravstvenom osiguranju postoje odredbe koje omogućavaju „preskakanje“ liste čekanja za pacijente ukoliko plate određenu uslugu - istakao je Karađinović i dodao da se na osnovu vanstandardnih usluga građanima naplaćuje 350 miliona evra godišnje.

Da su zbog korupcije ugrožena prava pacijenata, Miroslav Petrović iz istog udruženja ilustrovao je na primeru prošlogodišnje afere u vezi s onkološkim institutom u Sremskoj Kamenici, o čemu je „Alo!“ tada pisao.
- Iznenađujuća je informacija da je državna institucija rentirala onkološke kapacitete stranim osiguravajućim fondovima i to tako da strani državljani imaju prednost u lečenju u odnosu na srpske pacijente, koji su stavljani na listu čekanja za zračenje - podsetio je Petrović.
On je ukazao da, osim sporadičnih izjava nadležnih u medijima, ni posle godinu dana „nema zvanične reakcije države na sumnje o sistemskoj korupciji i ugrožavanju prava onkoloških pacijenata“.
- Posledice nereagovanja na ovu priču su da se zbog velikih lista čekanja domaći osiguranici šalju na lečenje u Tursku i druge zemlje - ocenio je Petrović.

 

 

 

<<Nazad