<<Nazad

 

 

Hajka na "Brazilce"

1. avgust 2006

BEOGRAD - Odlazak više od sto apotekara iz Srbije na Svetski kongres farmaceuta u dijamantsku brazilsku državu Baiju je, smatraju u Društvu privatnih lekara i stomatologa Srbije, klasičan primer pljačke zdravstvenog dinara i osiguranika!
Evo kakvu su računicu izveli upućeni "medicinari": Troškovi putovanja i boravka farmaceuta u Brazilu dostižu fantastičnih milion dolara. U Farmaceutskoj komori, pak, tvrde da odlazak u grad Salvadore, na Svetski kongres farmaceuta mora biti opravdan radom kojim će se naši apotekari tamo i predstaviti.
Posle ovakvog stava Farmaceutske komore može se zaključiti jedino da će u Brazilu biti izloženo 100 naših radova, budući da put Baije kreće upravo toliko apotekara. Sada kada je predočena "opravdanost" odlaska na ovaj daleki put, nameće se i logično pitanje da li velike farmaceutske kompanije i veledrogerije mogu da isfinansiraju pomenuto putovanje. Magistar Vukica Kocić - Pešić, direktor Apotekarske ustanove "Beograd", iznenađena je podatkom da na kongres putuje više od 100 direktora i rukovodilaca, ilustrujući podatkom da ih Apotekarska ustanova ima samo 28.
- Otkad je učešće na kongresima, tema o kojoj se javno polemiše - pita se mr Kocić-Pešić. - To je čist atak na farmaceute koji, sasvim logično, moraju da budu u toku zbivanja sa svetskim trendovima i novinama. Uostalom, na slične skupove putuju i lekari , privrednici. Pa i seminare o informacionim tehnologijama, plaćaju, takođe, proizvođači.

"Hajku" na farmaceute u Društvu privatnih lekara i farmaceuta vide drugačije.
- Istina je da će putovanje u Brazil finansirati sponzori bogatih farmaceutskih kuća i veledrogerija, ali je takođe istina da će se koplja slomiti preko građana - pacijenata koji će kroz "naduvanu participaciju" plaćati neophodne lekove - tvrdi Draško Karađinović, portparol Društva.
- Podsećam da je Vlada Srbije nedavno usvojila uredbu o poskupljenju lekova za šest odsto, a drugo planirano povećanje od pet procenata sledi već u oktobru. Da li to znači da su ova rasipanja već uračunata u ovo, i naredno poskupljenje medikamenata.SVI "KONGRESMENI"


IMALI su apotekari sreće da proputuju čitav svet, jer su učestvovali na svim svetskim kongresima. Na sličnom skupu u Rimu i na Siciliji boravilo je više od 30 rukovodilaca iz apotekarske ustanove Beograd. Kongres u Španiji posetilo je 60 apotekara, a Svetski kongres u Kairu čak njih 300! Na simpozijumu na Kopaoniku koji se svake godine održava u junu bilo je hiljadu učesnika i 800 apotekara iz Srbije.

 S. Mirosavljević

 

 

<<Nazad