<<Nazad

HOME    O NAMA     ARHIVA     KNJIGA GOSTIJU    PRETPLATA   CENOVNIK

21.januar 2005.

Privatni lekari i stomatolozi nezadovoljni nacrtima zdravstvenih zakona

BIROKRATIJA KOČI REFORME

Novi pokušaj interesnih grupa iz krugova zdravstvene birokratije da nametnu zakone koji se baziraju na konfliktu javnog i privatnog interesa i legalizaciji korupcije

Radne verzije Nacrta rapubličkog zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrta zakona o komorama – antireformeske su i neprihvatljive. Ovo je zključeno na regionalnom sastanku asocijacija privatnih doktora stomatologije i medicine Severnobačkog,  Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga,  održanom u subotu, u Somboru.

Različiti oblici privredne i pravne diskriminacije privatnog sektora a time i miliona građana koji se leče kod privatnog lekara ili stomatologa su u suprotnosti sa republičkim ustavom i evropskim standardima. Stoga je potrebno načiniti novi koncept zakona u saradnji sa stručnjacima koji poznaju principe fukcionisanja zdravstva u Evropskoj uniji – poručuju privatni lekrai i stomatolozi- Po njihovom mišljenju, nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti uradjen je površno i aljkavo sa mnogo kontradiktornosti i građanima ne nudi kvalitetna zdravstvena rešenja, a stalno prisutna nesposobnost predlagača da privatni sektor tretira ravnopravno sa državnim je fatalna greška. U sistemskom zakonu regulišu se periferne stvari a suštinske  kao što su privredni odnosi između privatnog i državnog sektora, definisanje mreže ustanova, odnos prema RZZO, racionalizacija, demonopolizacija, privatizacija, decentralizacija samo se uopšteno, neprecizno i parcijalno obrađuju ili se čak i ne pominju.

- Nacrt zakona meša u zajedničke organe odlučivanja zaposlene i poslodavce, na pravno i privredno kontradiktoran način, što će stvarati permanetne situacije konflikta interesa, majorizacije i blokade rada. Zaposleni lekari-službenici u državnim ustanovama i lekari-privatni preduzetnici imaju različite statuse i profesionalne interese pa je predloženi model komore suprotan evropskim normama prava na sindikalno organizovanje, odnosno prava na slobodu preduzetništva – navodi se u zaključcima.

Zbog sistemskih i pravnih defekata, sadržinski identični nacrti Zakona o komorama zdravstvenih radnika i nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštiti su u junu 2003. god. već bili odbijeni od Odbora za zdravlje Skupštine Srbije zbog gore navedenih sistemskih pravnih defekata.

U januaru 2005. predlagač ponovo iznosi nacrte sa ovim antireformskim sadržajem! Nenadoknadiv gubitak vremena, besmisleno rasipanje državnih sredstava i degradacija zdravlja građana Srbije su rezultat ponovnog pokušaja interesnih grupa iz krugova zdravstvene birokratije da nametnu zakone koji se baziraju na konfliktu javnog i privatnog interesa i legalizaciji korupcije, navodi se u zaključcima..

-Mi, privatni lekari i stomatolozi, kao građani, poreski obveznici i punioci državnog budžeta, zahtevamo od nadležnih rukovodilaca Republike Srbije da primerno sankcionišu predlagača nacrta zakona zbog blokiranja reformi i  nazadovanja srpskog zdravstva -  poručili su članovi asocijacije privatnih doktora stomatologije i medicine Severnobačkog,  Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga,  održanom u Somboru.

Ovi stavovi i zaključci, prema rešima hirurga dr Koste Vasiljevića, predsednika Upravnog odbora Združenja privatnih lekrai i stomatologa Zapadnobačkog okruga, podržani su i na zajedničkoj sednici fakulteta u Novom Sadu, Društva lekra Vojvodine i nezavisnog sindikata lekara Vojvodine.

S.Jerković

 

Privat

 
Optimizovano za Internet explorer 5+, Optimalna r ezolucija 800x600 i 1024x768
Sva prava zadrzana © Somborske novine

 

<<Nazad