http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2012/10/17/feature-03

SETimes_logo.jpg

SZO: Srpsko zdravstvo postiže napredak

17/10/2012

Uprkos velikom potencijalu i reformama, zdravstvo u zemlji suočeno je sa značajnim problemima.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Beograda -- 17.10.2012.


photo

Ključne zabrinutosti u pogledu zdravstva u Srbiji jesu kardiovaskularna bolest i rak, koji su uzrok 55, odnosno 20 odsto smrti. [Rojters)

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu (SZO) kaže da je Srbija uveliko na putu unapređivanja zdravstvenog sistema, mada eksperti navode da se ona i dalje suočava sa puno problema.

„Svake dve godine postignemo sporazum sa ministarstvom [zdravlja], koje pravi listu prioriteta, i pomognemo mu u njegovom radu, dovedemo svoje eksperte, organizujemo radionice“, rekla je šefica kancelarije SZO u Srbiji Dorit Nican zaSETimes.

Nedavna studija srpske nevladine organizacije Doktori protiv korupcije pokazala je da Srbija izdvaja 11 odsto svog BDP-A za zdravstvo -- više od Hrvatske (8 odsto), Bugarske (7 odsto) ili Rumunije (5 odsto).

Ali, njeni rezultati su među najgorim u regionu, navodi organizacija.

Razna istraživanja pokazuju da javnost posmatra zdravstvene institucije, zajedno sa političkim partijama, kao najkorumpiranije u Srbiji, a u Evropskom indeksu zdravstvene zaštite 2012 (EHCI) Srbija je poslednja po kvalitetu zdravstva.

„U desetogodišnjem periodu Srbija je potrošila preko 20 milijardi evra na zdravstvene reforme, ali taj novac nije doneo željeni napredak. Niko nije zadovoljan reformom zdravstva, ni pacijenti ni lekari“, rekao je koordinator Doktora protiv korupcije Draško Karađinović za SETimes.

Nepostojanje integrisanog zdravstva i korupcija ključni su faktori lošeg učinka, ukazuje se u studiji. Takođe se navodi odvojenost privatnog, javnog i vojnog zdravstva, koja ne dozvoljava transfer pacijenata ili fondova.

„Imali smo preko 40 projekata koje je finansirala EU i nijedan prioritet nije ispunjen. Potrebna nam je potpuna sistemska promena i dosledna borba protiv korupcije koja proizlazi iz stranačkih interesa“, rekao je Karađinović.

Srbija je počela reformu zdravstva 2002; ona se odnosila na strukturna i funkcionalna pitanja, uključujući ljudske resurse i organizovanje usluga.

Cilj reforme takođe je bio da se obnove uloga osnovnog zdravstva i javno poverenje u njega, uz unapređivanje sposobnosti lekara opšte medicine da se nose sa većim obimom zdravstvenih pitanja.

Vladimir Đukić, državni sekretar u ministarstvu zdravlja, okrivljuje finansijsku krizu i prethodne vlade za loše stanje, ali kaže da je novo ministarstvo spremno da rešava sve probleme.

„Ne bi se baš moglo reći da ne radimo ništa. U 2011. godini ministarstvo je planiralo da potroši samo 670 miliona dinara iz državnog budžeta na zdravstvo, ali smo na kraju potrošili preko 20 milijardi dinara“, rekao je Đukić za SETimes.

Nican je navela da je u poslednje dve godine Srbija preduzela ogroman korak ka unapređivanju zdravstva, a posebno kada je u pitanju obuhvatanje marginalizovnih grupa stanovništva, kao što su Romi.

Nican objašnjava da sistem ima četiri stuba koja se nisu jednako poboljšala -- standarde i propise, sticanje resursa kao što su obrazovani kadrovi i moderne tehnologije, te finansiranje i pružanje usluga pacijentima.

Od četiri navedena, finansiranje ostaje najproblematičniji stub.

„Srbija je jedna od zemalja koje imaju odlične standarde, nasleđene iz bivše Jugoslavije. ...zakoni su perfektni, ali su proceduralna pravila i implementacija zastareli. ... U procesu je unapređivanja, ali on još nije dovršen“, zaključila je Nican.