<<Nazad

 

 

naslovna.jpg
http://www.politika.rs/rubrike/Sta-da-se-radi/Partije-i-lekari.lt.html

Srbija stranačkih protekcija - Draško Karađinović

Partije i lekari


slika
Draško Karađinović

U državi u kojoj je bavljenje politikom prihvaćeno kao najbrži put do socijalne promocije nijedan deo sistema ne može biti izuzet od partijskih uticaja i stranačke kombinatorike. To posebno ne može biti sektor državnog zdravstva koji zapošljava više od 100.000 ljudi u preko 300 domova zdravlja, bolnica, instituta, filijala RZZO, za šta se godišnje potroši 2,5 milijardi evra. Osim toga, sektor zdravstva nije samo pružanje raznih zdravstvenih usluga već je mesto poslovanja desetak različitih tržišta – tržište rada za zdravstvene radnike, različitih vidova osiguranja; lekova; medicinskih sredstava i opreme; građevinskih investicija, profesionalne edukacije itd.

Treba napomenuti i da je tradicija partijskog rukovođenja zdravstvom u Srbiji duga. U vreme jednopartijskog režima rukovodioci državnog zdravstva po pravilu bili su i partijski funkcioneri, a prohodnost u karijeri bila je usko povezana sa političkim poltronstvom.

Nažalost, demokratske promene u poslednjoj deceniji nisu promenile ovaj obrazac ponašanja ni kod doktora ni u političkim strukturama.

Zašto dolazi do sve snažnijeg upliva politike u zdravstvo, i sve većeg ulaska lekara u stranke?

Interes je obostran i očigledan, štetu jedino trpi poreski obveznik, tj. pacijent.

Poznato je da političari vole da se slikaju pored renovirane ambulante ili novog hirurškog bloka. To već spada u ritual političkog marketinga. Ali skrivene koristi za stranke mnogo su veće i opipljivije. U više stotina upravnih i nadzornih odbora državnih zdravstvenih ustanova, političku rentu dobija nekoliko hiljada stranačkih funkcionera i aktivista. Ova upravna tela imenuju direktore i time definišu celu hijerarhiju bolnica, domova zdravlja i službi RZZO. Tako se stvara sloj partijskih rukovodilaca u zdravstvu koji, munjevito gradeći karijeru, samoproklamovanim ovlašćenjima, pripadaju grupi lekara koji pod zaštitom partije neprikosnoveno vladaju zdravstvenim ustanovama i zdravljem građana.

Partijski direktori potom formiraju novu mrežu klijenata od više hiljada zaposlenih zdravstvenih radnika kojima status (i zarada) zavise od servilnosti prema direktoru. Zaposleni su podeljeni po plati na malu manjinu privilegovanih i većinu koja jedva sastavlja kraj s krajem. Upravni odbor i direktor zajedno diskreciono formiraju listu usluga koje naplaćuju građanima u državnoj bolnici. Pa što duža lista i više cene usluga, to ostane više para povlašćenima. Paradigmatičan je primer instituta gde rukovodioci, na skupocenim aparatima koje je kupila država ostvaruju lečenjem stranih pacijenata mesečne zarade od desetak hiljada evra. Drugi deo tako ostvarenih ,,sopstvenih prihoda” direktor i UO usmeravaju u nabavke i investicije preko bliskih preduzeća od kojih su mnoga različitim kanalima povezana s političkim strukturama.

A ,,sopstveni prihodi” naplaćeni mimo zakona od građana u državnim ustanovama su u prošloj godini iznosili 350 miliona evra!

Očigledno je da u srpskom zdravstvu postoji veliki pritisak interesnih grupa da se zadrže monopoli i sinekure. Ali, razume se, uz visok stepen mimikrije jer visoki zdravstveni funkcioneri, naročito u strankama koje insistiraju na evropskim vrednostima,žele da izbegnu bilo kakvu naznaku favorizovanja ovih grupa kojima i sami pripadaju.

Kroz spregu politike, činovnika – tumača državnog interesa i biznisa, u zdravstvu su formirane oligarhijske strukture koje su omogućile uspostavljanje partijskih kartela. To se, u terminologiji onih koji se bave sistemskom korupcijom, zove zarobljavanje države: procesi tranzicije se prilagođavaju posebnim interesima.

Sistemska korupcija, po definiciji, ne može postojati ukoliko nije u sprezi sa pojedincima iz vlasti. Vrh zdravstvene hijerarhije, povezan s partijskim strukturama, kreirao je paralelni vaninstitucionalni začarani krug u kome se donose, daleko od javnosti, sve ključne odluke. Povremeno se, uz veliku medijsku buku, uhapsi poneki lekar zbog nekoliko stotina evra koje je uzeo od pacijenta, ali rukovodioci na važnim funkcijama s političkom protekcijom su nedodirljivi.

Udruženje privatnih lekara i stomatologa, Novi Sad


Draško Karađinović
[objavljeno: 18/09/2009]

Back

 

<<Nazad