<<Nazad


 
Petak, 29. jun 2007.

PROGOVORIO

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, ipak se oglasio povodom slučaja Anje Grahovac i rekao da će lekari koji su operisali devojčicu snositi punu krivičnu odgovornost

BEOGRAD - Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, konačno se oglasio povodom slučaja Anje Grahovac i rekao da će lekari koji su operisali devojčicu, koja je zbog njihovih propusta preminula, ukoliko se to i činjenično dokaže, snositi punu krivičnu odgovornost! Milosavljević je ocenio da su njegove kolege koje su izvršile operaciju u privatnoj klinici za plastičnu hirurgiju "Perfekta" - koja, inače, nema dozvolu za intervencije kakva je ona urađena pokojnoj devojčici - prekršili etička pravila.

- Činjenice govore da je intervencija urađena u klinici za plastičnu hirurgiju, koja nije imala dozvolu da obavlja oftalmološke zahvate. Stoga svi za koje se dokaže da su učestvovali u tome moraju snositi punu krivičnu odgovornost. Medicina je ozbiljan posao, ali i tu povremeno dolazi do nesvakidašnjih stručnih propusta - naglasio je Milosavljević i dodao da je javnost ogorčena zbog ovog slučaja, ali valja podsetiti da je Ministarstvo zdravlja, samo tokom ove godine, zbog propusta u radu zatvorilo 89 privatnih klinika.

Kriminalni član 199.

Operacije na trogodišnjoj Anji Grahovac, kao i Jelici Radulović (19), koja je u septembru prošle godine umrla posle operacije čukljeva na klinici "Decedra", izveli su lekari zaposleni u državnom sektoru, kojima je članom 199. Zakona o zdravstvenoj zaštiti omogućeno da pacijente usmeravaju u svoje privatne ordinacije!?
- Član 199. je kriminalizovao srpsko zdravstvo i korupciji širom otvorio vrata. Umesto da se ta specifična operacija na detetu uradi u državnoj bolnici, u okviru radnog vremena za koje lekar prima platu iz budžeta RZZO, a koja je bez sumnje dobro opremljena s obzirom na to da ministarstvo troši na desetine miliona evra za obnove bolnica, roditelji su usmereni u privatnu bolnicu - ističu predstavnici Društva privatnih lekara i stomatologa Srbije.

Aleksandar Grahovac, otac pokojne devojčice, kaže za Kurir da mu je, u moru stvari kojih se naslušao i nagledao o svojoj pokojnoj ćerkici, nadu ulila izjava ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.

- Supruga i ja smo iznenađeni nastupom Milosavljevića, kao i pritiskom javnosti da se "naš slučaj" dovede do kraja. Verujem ministru, ali ipak sumnjam da će biti kažnjeni svi koji su prekršili zakon i koji su odgovorni za smrt mog deteta - istakao je on.

U međuvremenu, od smrti trogodišnje Anje Grahovac 4. juna uveče pa do danas pojavljivale su se šokantne informacije koje uteruju strah u kosti od lekara i klinika. Na primer, da je anesteziolog u penziji prof. dr Stanoje Glišić (69), kome je već određen pritvor od 30 dana, devojčici tubus umesto u dušnik, koji je povezan sa plućima, provukao u jednjak.

Još šokantnije zvuče tvrdnje da je, prema nepotvrđenim informacijama, sertifikat o kontroli aparata za anesteziju korišćenog tokom operacije Anje u "Perfekti" falsifikovan!? Doktor Dejan Milutinović, vlasnik "Perfekte", to demantuje tvrdeći da je njihov aparat za anesteziju "dreger sula 808" ispravan.

On je tri sata proveo u policiji dajući izjavu o iznajmljivanju operacione sale ordinaciji "Ilić", kao i o samoj operaciji. Iskaze su dali i svi iz lekarskog tima koji je 21. maja operisao Anju u "Perfekti". Iskazi su prosleđeni Okružnom tužilaštvu, koje je zatražilo istragu. U operacionoj sali bili su dr Bora Mitrović, oftalmolog hirurg zaposlen u KBC "Zvezdara", njegova supruga Mirjana i tast Božidar, vlasnici Oftalmološke ordinacije "Ilić", te prof. dr Stanoje Glišić.

R. BRIZA

<<Nazad