<<Nazad

PETAK, 28.07.2006.

 

B r a z i l c i

 

Na svetski kongres u Brazilu ide čak 100 farmaceuta iz Srbije, uglavnom iz državnih ustanova, a troškovi boravka dostižu sumu i do milion dolara!

 

 

  BEOGRAD - Na svetski kongres farmaceuta u Brazilu, koji se održava sledećeg meseca, prijavilo se više od 100 naših farmaceuta, većinom direktori i rukovodioci iz državnih apotekarskoih ustanova! Prema računici upućenih, troškovi putovanja i boravka pomenutog broja farmaceuta dostižu i milion dolara! Naime, ukoliko se pođe prostom računicom da avionska karata do Brazila košta između 1.000 i 1.500 evra, a da nijedan aranžman nije kraći od deset- patnaest dana, dakle, dnevno 200 evra za hotel, plus dnevnice, troškovi kotizacije... dolazi se do cifre od oko pola miliona evra, ili gotovo milion dolara!

  - Da bi bilo ko od farmaceuta išao, on mora da ima rad koji će tamo da predstavi, a za to je, naravno, potrebno savršeno znanje engleskog jezika. Bilo bi interesantno videti šta će koji farmaceuti izlagati. Da li ćemo mi tamo predstaviti 100 radova? Takođe, s obzirom na to da se već digla prašina oko cele priče, prvobitni broj planiranih farmaceuta je, u stvari, smanjen na sadašnjih stotinak, jer su se pojedinci uplašili – kaže izvor Kurira iz Farmaceutske komore.

 

  Sledeće logično pitanje je ko će sve to da plati. Prema tvrdnjama ljudi iz famacije, ovakva putovanja uglavnom plaćaju velike farmaceutske kuće, što sve dovodi na teren sukoba interesa, a na koji zvaničnici gledaju prilično zbunjeni, ističući da je to običaj koji se primenjuje svuda u svetu...

 

  Direktorka apotekarske ustanove Beograd Vukica Kostić-Pašić takođe putuje u Brazil, ali kako kaže, po pozivu, i navodi da sve farmaceutske kuće u delu budžeta predviđenom za marketing imaju i stavku vezanu za finansiranje putovanja farmaceuta na kongrese.

   - Ne znam odakle ovaj broj od 100 direktora i rukovodilaca, kad ih imamo samo 28. Ja idem i kao direktor Apotekarske ustanove „Beograd“ i kao predstavnik Farmaceutske komore, a sa mnom putuju moja dva saradnika. Pozvana sam i održaću dva predavanja na seminaru. Mislim da treba razmisliti šta se dobija ovim atakom na farmaceute i šta naši farmaceuti postižu za našu zemlju. Što se tiče plaćanja od farmaceutskih kuća – šta je sa lekarima, šta je sa drugim privrednim granama, šta je sa informacionim tehnologijama, oblastima u kojima veliki proizvođači takođe finanasiraju odlaske na kongrese i seminare – ističe Pešićeva. Društvo privatnih lekara i stomatologa ističe da je putovanje ovako velikog broja naših farmaceuta „klasičan primer pljačke“ zdravstvenog dinara i osiguranika.

 

  - Izjava da „apotekarima putovanja plaćaju velike farmaceutske kuće i veledrogerije u okviru marketinga“ predstavlja veliki cinizam jer krajnji račun plaća osiguranik kroz naduvanu cenu iz obaveznog zdravstvenog doprinosa i participacije. Podsećam da je pre nekoliko dana Vlada Srbije usvojila uredbu o poskupljenju lekova za šest odsto, a naredno poskupljenje od pet odsto se planira vec za oktobar, pa ispada da su ova rasipanja sigurno već ukalkulisana u cenu lekova. Ovde se radi o očiglednoj zloupotrebi službenog položaja, jer da li stranke u sudskom postupku mogu da plaćaju sudijama letovanje, a da se ovi još hvale! Šta će državni činovnik u Brazilu na račun prodavca lekova?! Nažalost, oni koji to treba  da sankcionišu i spreče ovo kriminalno rasipanje prave se gluvi i nemi, a neprestano kukaju kako je naše zdravstvo siromašno i kako građani moraju da izdvoje još para ako hoće lekove! – ističe Draško Karađinović, portparol Društva.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Kongresi moji mili

 

 

  Prošle godine farmaceuti su, prema saznanju Kurira, imali kongrese po celom svetu. Na Kongres u Italiji, u Rimu pa na Siciliji, išlo je trideset rukovodilaca Apotekarske ustanove.Pa onda Kongres u Španiji – 60 rukovodilaca državnih apoteka, pa Svetski kongres u Kairu – 300 farmaceuta, u Mančesteru – 10 direktora apotekarskih ustanova, Sajam u Kelnu - 10 direktora apotekarskih ustanova, potom krstarenje po Jadranu – 30 rukovodilaca državnih apoteka, zatim Grčka – 25 rukovodilaca državnih apoteka, pa Bled – 30 načelnika bolničkih apoteka, pa Simpozijum na Kopaoniku (održava se svake godine u junu) – 1.000 učesnika i Zlatiboru – 800 apotekara iz državnih ustanova. Nijedno putovanje nije kraće od pet dana, već traje i po dvadesetak.

 


 

M.M.

 

<<Nazad