<<Nazad

 

11.april, 2005.

PACKE ZBOG KORUPCIJE

 

Evropa oštro kritikovala srpsku vlast zbog "korupcije" pojedinih članova Vlade,  evropski komesar odbio da razgovara sa ministrom Tomicom Milosavljevićem

 

  BEOGRAD – Na nedavnom sastanku Olija Rena, evropskog komesara za proširenje, i predstavnika srpske vlade dogodio se pravi skandal. Kako Kurir saznaje u Vladi Srbije, Oli Ren je pred premijera i članove njegovog kabineta izneo dokumenta  koja ukazuju na „korupcijsko ponašanje pojedinih srpskih ministara, koji su na razne načine potrošili milione evra iz donacija Evropske Unije! Da stvar bude gora, evropski komesar je odbio da razgovara sa ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem! On je navodno okarakterisao Milosavljevića kao ministra koji „legalizuje korupciju“, a našoj vladi je saopšteno da „neće biti nikakvih daljnih razgovora“ ukoliko se ne reši pitanje „političke korupcije“ u zemlji.


Reforma ili bacanje para  

 

  Reformu zdravstva u Srbiji u najvećoj meri finansirala je Evropska unija. Srpska stručna javnost, međutim, ocenila je da je Evropa bacila pare. Platila je , na primer, strane eksperta da formiraju srpsku agenciju za lekove, a sada ne priznaju tu agenciju jer „nije napravljena po evropskim standardima“?! Evropska unija izdvojila je i pet miliona evra za reformu transfuzije, koju je Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije proglasio „štetnom po zdravlje građana Srbije“. Evropa je finansirala i izradu Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti i lekarskim komorama, a zdracstveni stručnjaci u Srbiji dokazali su da taj zakon „legalizuje korupciju“!

  Da li to znači da je Evropa finansirala rešenja koja sama ne želi da prihvati i kojih nema nigde u svetu? Mi smo do sada više puta zahtevali na uvid projekte reforme zdravstva u Srbiji, kako od ministra zdravlja i Vlade Srbije, tako i od nadležnih u EAR-u. Ovi projekti su temelj budućih zakona, iako moraju da budu javni, nismo dobili nikakav odgovor. O svemu tome obavestili smo Evropski parlament, pa je sve ovo što se desilo u Vladi Srbije logična posledica toga – saopšteno je Kuriru u Društvu privatnih lekara i stomatologa, koji su prvi i pokrenuli priču o korupciji u srpskom zdravstvu.

 


   Premijer Srbije Vojislav Koštunica nakon toga je, kako Kurir nezvanično saznaje, zatražio ostavku Tomice Milosavljevića, ali je ministar to odbio. Sve to Kuriru je „izokola“ potvrđeno i u Skupštini Srbije, čiji poslanici mnogo toga odavno znaju, ali ćute, „jer za razotkrivanje još nije vreme“.

  - Srpskoj vladi je saopšteno da ukoliko za kratko vremene „ne očisti“ kompromitovane političare, neće biti nikakvog dogovora o napretku Srbije na putu ka Evropi. Evropski parlament krenuo je da menja sve svoje predstavnike u  Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, kao i sve ostale za koje je našao i najmanju sumnju da su znali nešto o „srpskom“ načinu trošenja evropskih para. „Otišla“ je Donatela Linari, komesar za zdravstvo EAR-a, „otišao“ je Džefri Baret, šef delegacije Evropske komisije, i još neki, našoj javnosti manje poznati ljudi. Evropa će svoje „očistiti“, i kada se EAR pošetkom 2006. godine ugasi, sami ćemo biti krivi što na vreme nismo reagovali - tvrdi za Kurir izvor iz Skupštine Srbije.

Evropski parlament, kako saznaje Kurir, poseduje i podatke o učešću Instituta G17 Plus na više tendera Evropske agencije za rekonstrukciju. U pitanju su, kako saznajemo, projekti iz zdravstva i privrede. Inače, direktor Instituta G17 Plus Milan Pajević ujedno je i savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa, koji je zadužen za evropske integracije! „Učešće“  Instituta G17 Plus zabeleženo je i na tenderu za Projekat pripreme srpskih preduzeća za proces privatizacije.

  - Evropa ima te podatke i na to je „skrenuta pažnja“ našim političarima u vlasti, ali se ćuti. Za činjenicu da je neko radio „biznis sa donacijama iz Evrope“ znaju svi u Vladi Srbije, ali i većina u Skupštini Srbije – kaže izvor Kurira.

  Evropski parlament je sredinom januara završio analizu o tome kako su trošena sredstva evropskih poreznika u Srbiji. Ti rezultati su, kako Kurir saznaje, „poražavajući i po Evropu i po Srbiju“. Naime, polovina sprovedenih projekata nije ni blizu „evropskih standarda“, a para za njih više nema.

                                                                                                                                                                                                                                     (M.M.)   


 

EAR: I G17 konkuriše

 

  U Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, na pitanje kako je moguće da se na listi potencijalnih konsultantskih kuća za izradu pojedinih projekata iz zdravstva nalazi i G17 Plus, Kuriru je odgovoreno da je to u redu. U pitanju je projekat za procenu zdravstvenog sektora , odobren još 2002. godine, u vreme kada je za ministra zdravlja postavljen upravo član predsedništva te stranke dr Tomica Milosavljević.

  - Svaki legalni entitet ima pravo da da svoju ponudu za naše projekte. G17 nije dobio projekat - saopšteno je Kuriru u Evropskoj agenciji za rekonstrukciju.

  I prošle godine na više tendera  Evropske agencije za rekonstrukciju prijavio se G17 Plus, između ostalih i za projekat razvoja tercijarnog zdravstvenog sektora vrednog 1,5 miliona evra.

  - G 17 je bio član konzorcijuma koji se prijavio za ovaj projekat. Tender je u međuvremenu otkazan zbog tehničkih nedostataka.

 

 


 

Labus: Nije istina!

 

  U kabinetu potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa kategorički odbacuju tvrdnje o „korupciji i konfliktu interesa“ u vrhu Vlade.

Institut G17 je registrovan za obavljanje delatnosti pružanja naučnih, istraživačkih, edukativnih i drugih usluga, po uzoru na svetske „tink tankove“. S tim u vezi, Institut kao i svako drugo pravno lice, nezavisno od Vlade Srbije, ima pravo da donosi svoje poslovne odluke u skladu sa važećim propisima - piše u odgovoru iz Labusovog kabineta.

  Milan Pajević, saopšteno je iz kabineta, nije angažovan na poslovima savetnika potpredsednika Vlade Republike Srbije od septembra 2004. godine, dok je još u junu 2004. godine prestao njegov odnos u Ministarstvu spoljnih poslova. On je na mesto direktora Instituta  G17 imenovan nakon okončanja njegovog angažovanja u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije - saopšteno je Kuriru iz kabineta Miroljuba Labusa.

  Tvrdnje da je Vlada Srbije zahtevala ostavku ministra zdravlja Tomice Miloavljevića, nakon posete evropskog komesara Olija Rena, u Labusovom kabinetu ocenili su kao  „neistinite, zlonamerne i tendenciozne“ dezinformacije.

 

 


 

Ministarstvo: Dezinformacije

 

  U Ministarstvu zdravlja demantovali su za Kurir da su na bilo kom sastanku bile „prozivke“ na račun ministra zdravlja Tomice Milosavljevića. Takve tvrdnje oni su nazvali zlonamernim i tendencioznim dezinformacijama. U Ministarstvu su podvukli da imaju dobru saradnju sa  Evropskom agencijom za rekonstrukciju i da se to najbolje vidi kroz realizaciju niza zajedničkih projekata na unapređenju zdravstvene zaštite u Srbiji. Evropska investiciona banka je nedavno projekat hitne rekonstrukcije zdravstvenih ustanova u Srbiji ocenila kao najbolji u SCG, poručeno je iz Ministarrstva zdravlja. 

 

<<Nazad