<<Nazad

Petak, 4.avgust 2006.

 

KORUMPIRANI

 

Poražavajući izveštaj Evropske i Svetske banke ukazuje na porast korupcije poslednjih godina, a po njemu je najviše podmićivanja u zaključivanju poslova sa organima vlasti!

 

  BEOGRAD – Korupcija u Srbiji je u porastu, navodi se u poslednjem izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke vezanom za problem poslovanja u Srbiji. Naime, upoređivanjem rezultrala poslovanja iz 2002. i 2005. godine uočeno je da se korupcija kao problem pre četiri godine pojavljivala u 30 odsto slučajeva, da bi 2005. porasla na 50 posto! Tako se na top listi najčešće „podmazivanih nalazi zaključivanje poslova sa organima vlasti, zatim rad poreskih službenika, pojedinaca u sudovima, povećana je korupcija u zdravstvenom sektoru i inspekcijskim službama, i standardno visok nivo korupcije u carinskim službama.

Prema rečima ekonomiste Aleksandra Stevanovića iz Centra za slobodno tržište, netransparentnost vlasti i mešanje u sve sfere privrede jedan je od glavnih generatora korupcije.

  - Lepo je kada i takvi izveštaji dospeju u javnost, s obzirom na to da nas svaka vlada uverava u suprotno, na osnovu svojih izveštaja. Činjenica je da izveštaj EBRD-a pokazuje da za poslednjih šest godina korupcija nije smanjena, naprotiv, i dalje je prisutna u visokom stepenu i na visokom nivou. Država ne treba i ne sme da se meša u privrede na način na koji to radi naša vlast. Slobodno tržište i što manje raznih dozvola, na raznim nivoima odmah smanjuje i stepen korupcije, jer je manje vrata na koja morate da zakucate. Imamo situaciju da nam je Ministarstvo finansija najprofitabilnija multinacionalna kompanija u zemlji – kaže Stevanović. On ističe da se o sprečavanju korupcije ne može govoriti sve dok ne bude potpune transparentnosti državnih organa.

  - Ne možemo govoriti o transparentnosti kada Vlada Skupštini Srbije ne dostavlja izveštaje o trošenju budžetskih para, niti se zna gde i kako se troši novac namenjen opštinama u Srbiji. Razumem da državna bezbednost ne mora da daje podatke javnosti, ali kada to ne rade državni činovnici, onda imamo ovakav izveštaj Svetske banke – dodaje Stevanović.

  U Ministarstvu finansija nisu juče bili raspoloženi da komentarišu zabrinjavajuće rezultate evropskog izveštaja. Rečeno nam je da je ministar van grada, i da komentar može da da samo on. 


Opomena      

  Prema rečima Nemanje Nenadića, direktora organizacije transparentnost Srbija, primećen je i pradoks da je korupcija češća, ali da su iznosi manji nego prethodnih godina.

  - Ovo pokazuje da se u prethodnim godinam radilo, ali da se nije radilo dovoljno dobro. Činjenica je da postoji porast korupcije, iako nas neka druga dešavanja i izjave nadležnih uveravaju da je stanje u tom delu poboljšano. Stoga su nama ovi rezultati kao organizaciji bili veoma iznenađujući i zabrinjavajući. Ovo je velika opomena našim državnim organima, a verujem da je  način rešenja sprovođenje odlučnih i efikasnih mera za borbu protiv korupcije, jer i pored toga što je korupcija sve učestalija, veoma mali broj firmi je reagovao tim povodom – istakao je Nenadić.


Porast korupcije nije zaobišao ionako u nju ogrezlo zdravstvo, kako „sitnu“ za preglede i operacije, tako i „visoku“ u dobijanju tendera i projekata koje raspisuju državne institucije. Prema mišljenju Društva privatnih lekara i stomatologa, zabrinjavajuća je i koralacija između porasta korupcije i investicija EBRD-a u Srbiji. Drugim rečima, ispada da je Evropska banka preko projekata finansirala korupciju!

  Problem je što su projekti koje finansira međunarodna zajednica netransparentni, a i naši i strani eksperti „životom čuvaju“ prilaz izveštajima kako se pare troše u tim projektima. Mnogo je primera da se sredstvima evropskih poreskih obveznika finansira sistemska korupcija. Izveštaj Svetske banke jasno ukazuje na efikasnu koruptivnu spregu domačih funkcionera, konsultanata, eksperata i stranog kadra ovde prisutnog, koji su doveli do toga da se sredstva evropskih poreskih obveznika koriste u podsticanju sistemske korupcije u Srbiji. Ovim izveštajem optužili su sami sebe za korupciju. Ostaje da se vidi šta će uraditi da bi se počinioci kaznili kažu predstavnici Društva. U Ministarstvu zdravlja kao glavni problem navode korupciju po zdravstvenim ustanovama, a rešenje, prema rečima državnog sekretara Nevene Karanović, vide u strukovnim komorama, gde bi se lekari međusobno kontrolisali, pravnoj službi koja bi štitila prava pacijenata i u povećanju plata zaposlenih u zdravstvu. Korupcija na visokom nivou, odnosno na tenderima i raznim reformskim projektima, prepušta se, prema izveštaju Svetske banke, sve korumpiranijem sudstvu.

 

M.M.                                                                                                                                                                                                                                          (M.M.)

 

 

<<Nazad