<<Nazad

NOVI SAD
 četvrtak, 31.3.2005.
 
 

Domu zdravlja naloženo sniženje cena a sleduje mu i prekršajna prijava

Najveći deo bitke za cenovnik u skladu s republičkim ponela Ljiljana Nikić-Sovilj, koja je do pre nekoliko dana obavljala posao zaštitinika pacijentovih prava. Ona je nedavno obelodanila za GL da cene usluga nisu donete zakonito I da bi novosadska zdravstvena ustanova morala vratiti novac pacijentima. Ubrzo zatim direktor Doma zdravlja Đorđe Petrović smenio ju je

 

Republička zdravstvena inspekcija juče je donela zabranu naplate usluga Domu zdravlja ,,Novi Sad" po cenama koje sada važe u toj ustanovi. Rečenje o zabrani će u Dom zdravlja stići danas, a po primanju uprava će cene morati da usaglasi s onima koje je utvrdila republika, saznaje GL od glavnog republičkog inspektora u novosadskom odeljenju dr Vojislava Babića.

-Nakon što je vaš list izneo da cene u Domu zdravlja nisu kako treba, naša dva inspektora su izvršila kontrolu i utvrdila da je to tačno. Nama je trebalo malo više vremena da reagujemo jer smo zatrpani poslom, a ima nas malo. Naše rešenje sutra će biti poslato Domu zdravlja, a slede prekršajne prijave protiv ustanove i odgovornog lica – objasnio je juče za GL Babić.

Republička inspekcija će, kako kaže Babić, uskoro ponovo izvršiti kontrolu kako bi utvrdila da li je Dom zdravlja reagovao kako mu je naloženo. Građani bi ubuduće morali plaćati znatno niže cene usluga koje je propisala republika, a neke kategorije stanovništva kao što su trudnice i izbeglice trebalo bi da u potpunosti budu oslobođene plaćanja.


 

Dr Draško Karađinović, portparol Društva privatnih lekara i stomatologa Srbije, za GL

Postavljanje ,,pacijentovih advokata" samo zamazivanje očiju građana

Još pre dve godine, kada je ministar zdravlja Tomica Milosavljević, uz veliku pompu uveo "pacijentovog advokata'' u srpsko državno zdravstvo mi smo rekli da je to neodrživ model zaštite pacijenata i da ima samo propagandističku namenu.

Jer, u istoj ustanovi, jedan državni sluzbenik treba da opominje i kažnjava svoje kolege, druge državne službenike, na osnovu prijave pacijenta, izjavio je za GL dr Draško Karađinović, novosadski stomatolog i portparol Društva privatnih lekara i stomatologa Srbije.

- Pa kako može, na primer, zaštitnik pacijenta koji je službenik kazniti lekara ili ići protiv njega, koji je direktor doma zdravlja,  pa time i njegov nadredjeni. To su smešne konstrukcije koje su se pokazale totalno neefikasnim i imale su za cilj da malo zamažu oci građanima, ali svemu dođe kraj pa i ovom promašenom eksperimentu. Radi se o tipičnim situacijama konflita interesa i to ne moze biti osnova za dobro rešenje, jer "vrana vrani oči ne vadi". Ako i malo proba, onda se završi kao u novosadskom Domu zdravlja – kaže Karađinović, zamoljen da prokomentariše smenu Ljiljane Nikić-Sovilj, zaštitnice prava pacijenta u Domu zdravlja ,,Novi Sad".

Naš sagovornik ističe da ,,već postoji ceo zakonski instrumentarijum za zaštitu pacijenta kroz unutrasnji i spoljni, redovni i vanredni nadzor, kaznene prekršajne i krivične odredbe, ali se ne primenjuje u praksi".

- Kako to onda biva u lošim administracijama, izmišljaju se čudotvorne prečice tipa "zaštitinik pacijenta" ne bi li se ostavio utisak u javnosti da se nešto radi. Ali, riba smrdi od glave, pa kad već sam ministar zdravlja ne kažnjava dokazane teške zloupotrebe među svojim saradnicima, onda šta očekivati u Domu zdravlja?

Sa ovim modelom etatizovanog zdravstva nema efikasne zaštite pacijenata jer nema materijalne odgovornosti lekara pošto se sve dešava u državnim ustanovama gde vlada opšti javašluk. Zašto? Za svaki problem odgovoran je poslodavac lekara to jest država, i to razvodnjava odgovornost i obeshrabruje pacijente – iznosi Karađinović.

On tvrdi da liste čekanja, donacije, participacije i drugo nisu ništa ,,drugo nego brojni dokazi da je sistem u kolapsu i pacijent mora sve platiti".

Z.Mijatović


Reakciji inspekcije radovaće se i novosadski penzioneri koji su na juče održanoj skupštini njihovog udruženja izneli bezbroj pritužbi na cenovnik Doma zdravlja i liste čekanja. Predsednik Udruženja penzionera Novog sada Jovan Poguberović predhodnih je dana na bezbroj adresa, među kojima i na gradonačelnikovu, adresu pokrajinskog sekretara za zdravstvo i ministra zdravlja poslao pismo u kome se žalio na rad Dom zdravlja ,,Novi Sad".

Ipak, najveći deo bitke za cenovnik u skladu sa republičkim ponela je pravnica Liljana Nikić-Sovilj koja je do pre neki dan obavljala posao zaštitinika pacijentovih prava u Domu zdravlja ,,Novi Sad". Ona je nedavno obelodanila za GL da cene usluga nisu donete zakonit i da bi novosadska zdravstvena ustanova morala vratiti novac pacijentima. Ljiljanu Nikić-Sovilj je ubrzo zatim direktor doma zdravlja Đorđe Petrović smenio s njenog radnog mesta i dao joj mesto običnog pravnika. Zbog toga će, kako saznajemo, sindikat zaposlenih u zdravstvu sudski goniti novosadsku zdravstvenu ustanovu.


 

Na ,,lični zahtev" pacijenti preglede plaćali trostruko skuplje

Ljiljana Nikić-Sovilj je još krajem januara, na velikom skupu vojvođanskih lekara u Skupštini Vojvodine i pred Tomicom Milosavljevićem, republičkim ministrom zdravlja, optužila bivše rukovodstvo Doma zdravlja ,,Novi Sad" da trostruko skuplje naplaćuju pojedine usluge pacijentima.

-Od pacijenta se traži da potpiše da pregled, odnosno snimanje želi na ,,lični zahtev", te da plati po cenovniku Upravnog odbora čije su cene triput veće od cena utvrđenih cenovnikom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a ne poštuje se ni ugovor o finansiranju zaključen s tim zavodom. Pacijentu se kaže da, ako neće da potpiše ,,na lični zahtev" i da plati, neće dobiti uslugu zdravstvene zaštite – iznela je Ljiljana Nikić-Sovilj i pledirala da se zakonom jasno definiše kako seutvrđuju cene zdravstvenih usluga.

Ministar Milosavljević je tada rekao da treba zadržati rešenja o toj funkciji u srpskom zdravstvu. Takvo rešenje decidirano je odbilo i Društvo lekara Vojvodine jer je predsednik te organizacije prof. dr Mladen Prvulović otvoreno rekao ministru da je reč o ,,običnom ulagivanju građanima" pošto se i dalje ,,forsira ciničan stav u obliku prava na žalbu i pritužbu pacijenata službenicima ustanova i privatne prakse" po sistemu ,,kadija te tuži, kadija ti sudi".

Z.M.


-Tužićemo Dom zdravlja ,,Novi Sad" i na sudu utvrditi zašto je Ljiljana Nikić-Sovilj smenjena s mesta zaštitinika pacijentovih prava. Takođe ćemo tražiti od Ministarstva zdravlja da reguliše status zaštitnika pacijentovih prava u Srbiji jer se oni, kada brane prava pacijenta uvek moraju lično suprotstaviti upravi zdravstvene ustanove u kojoj su zaposleni pa zato uvek imaju problem – rekao je za GL izvršni sekretar sindikata zaposlenih u zdravstvu Srbije.

Ljiljanu Nikić-Sovilj juče su podržali i novosadski penzioneri, odavši joj priznanje za zalaganje da odbrani njihova prava i prava drugih pacijenata.

Do direktora Doma zdravlja dr Đorđa Petrovića GL juče nije uspeo da dođe kako bi čuo komentar na rešenje inspekcije i najavu prekršajne prijave I tužbe.

D.Mitrić 

 

 

<<Nazad