<<Nazad

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 5. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa vama ...            Najnovije vesti iz zemlje i sveta ...

 

VOJVODINA

utorak, 5. 7. 2005.

 

Privatni stomatolozi nezadovoljni predlogom zakona o zdravstvu

Reforme koje čuvaju monopol

U DPSS-u smatraju da državno zdravstvo i birokratija na taj način žele da zadrže oko 1,35 milijardi evra, koliko građani Srbije godišnje plaćaju zdravstvenu zaštitu

NOVI SAD - Ogranak Društva privatnih stomatologa Srbije (DPSS) u Novom Sadu kritikuje predlog sistemskih zakona u zdravstvu i traži da se zakonski predlozi povuku na dalju doradu. U ovoj lekarskoj asocijaciji smatraju da ključni problemi u zdravstvenoj zaštiti (raspodela novca i kvalitet zdravstvene usluge) neće biti rešeni predloženom reformom, jer pripremljeni zakoni praktično zadržavaju monopol državnog zdravstva i administracije u jedinoj delatnosti koja se tiče doslovno svih stanovnika ove zemlje.

Slaba vajda od uputa

"Davanje mogućnosti privatnim lekarima da pišu upute za bolnicu, kao i najava da će privatne ordinacije ubuduće moći da sklapaju sporazum sa Fondom za zdravstvo, predstavljaju običan marketinški štos. Šta vredi uput privatnog lekara za bolnicu, kada će taj pacijent morati sam da plati svoj boravak i lečenje u ustanovi u koju je upućen. Nikakve opšte koristi ne može biti ni od potpisivanja ugovora, ukoliko se to pravo ne da svim registrovanim ordinacijama i bolnicama. Kako sada stoje stvari, mogućnost da potpišu ugovor sa Fondom imaće samo one ordinacije kojima to odobri birokratija, a to je takođe koruptivna odrednica koja birokratiji daje prevelika arbitrarna ovlašćenja i održava monopol državnog zdravstva", izričit je Karađinović.

Portparol DPSS-a Draško Karađinović kaže za naš list da čitav koncept reformi zdravstva staje u dve rečenice, a da se u predloženim sistemskim zakonima može pronaći sve drugo osim ta dva ključna postulata.

- Te dve rečenice glase: "Novac iz Fonda za zdravstvo prati pacijenta" i "Pacijent slobodno bira svog lekara". To znači da pacijent sam odlučuje da li će se lečiti u privatnoj ili u državnoj ustanovi, a da mu Fond, bez obzira na to za koga će se odlučiti, refundira troškove lečenja. Stanje u kojem pacijenti u privatnim ordinacijama sami plaćaju svoje lečenje, a istovremeno daju pare Fondu za zdravstvo, nije održivo. Naš zahtev je da pokrajinske vlasti pripreme amandmane na predlog zakona i da ih dostave Skupštini Srbije, a da amandmane koje su već uputili povuku - ističe Karađinović.

Reforma srpskog zdravstva predstavlja temu za koju su već izvesno vreme zainteresovane i međunarodne organizacije kao što su OEBS, SE i Transparensi internešenel, ali i vladin Savet za borbu protiv korupcije. Predstavnici ovih organizacija učestvovali su početkom juna i na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije posvećenom ovoj temi, kada je jednoglasno ocenjeno da predlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti i lekarskim komorama stvaraju mogućnost za korupciju i sukob javnog i privatnog interesa. Posebno je apostrofiran član 199. predloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji lekarima zaposlenim u državnom zdravstvu daje mogućnost da rade i u privatnoj praksi.

"Predlog sistemskih zakona sačinjen u Ministarstvu zdravlja čuva monopol državnog zdravstva i birokratije, koji pod svojom kontrolom žele da zadrže oko 1,35 milijardi evra, koliko svi građani Srbije godišnje plaćaju za ovu oblast. Lobiji u državnom zdravstvu pristaće na svaku promenu, ali ne i na to da ostanu bez mogućnosti da pre podne rade u državnoj, a popodne u privatnoj ordinaciji", smatra Karađinović.

R. Kukobat
<<Nazad