<<Nazad

I n t e r n e t   i z d a n j e

17.. 7. 2003

 
 

Glas javnosti 24 sata sa vama ...            Najnovije vesti iz zemlje i sveta ...

 

OČEKIVANJE

O bolestima u zdravstvu

Šta je uradio i čime se bavio ministar zdravlja u ostavci dr Tomica Milosavljević

Ministar u ostavci dr Tomica Milosavljević, nažalost, nije pripremio novi zakon za godinu dana svog rada u Vladi Srbije. Naprotiv, pripremljeni nacrt zakona je "antireformski" (iz saopštenja DS), krajnje konfuzan, sav u golim frazama i "fikcijama" (kako ga je ministar najavio) i bez izgleda da će ikada proći skupštinsku proceduru.

Veoma loše za zdravstvo kada za skoro tri godine nove vlasti nije usvojen novi zakon o organizaciji zdravstvene službe. Premijer bi se najverovatnije zahvalio aktuelnom ministru zdravlja zbog krajnje neefikasnosti i afera koje je pravio u zdravstvu Srbije besmislenim smenjivanjem uspešnih direktora. Ministar T. Milosavljević je napravio ponovo jedan nepošten "korak", navodno "daje ostavku zbog hajke iz Vlade Srbije na G17 plus.

Pogledajmo šta je istina

"Eksperti pali na ispitu" piše u "Glasu javnosti" (17. jul) dr Draško Karađinović u ime Društva privatnih doktora stomatologije Srbije "da se na predloženi zakon o zdravstvenoj zaštiti može staviti više primedbi nego što on ima članova". I nastavlja "Ekspert-predlagač morao je usvojiti rešenja naprednih zemalja, uz prethodni uslov da ih poznaje".

Dalje "razloga ovog skupštinskog debakla koji dovodi u pitanje sam zakonodavni kapacitet i kredibilitet ministra zdravlja ima više, a osnovni je svakako, nekompetentnost samozvanih eksperata, kombinovana sa arogantnim i ignorantskim stavovima prema brojnim primedbama stručnih udruženja iz cele zemlje".

Isti autor ("Politika", 19. avgust) piše: "Konflikt interesa kao zakonska norma ne može biti osnova za reformu zdravstva jer je u suprotnosti sa principima funkcionisanja moderne države i donosi korist samo uskim privilegovanim grupama, a nauštrb svih građana, pacijenata i lekara".

Dr Karađinović dalje komentariše predloženi zakon o zdravstvenoj zaštiti: "Sa tako nebuloznim zakonima sada već bivši ministar je u junu izišao pred Odbor za zdravlje Skupštine. Poslanici su vratili ministru na "doradu", ili narodski rečeno odbili da puste u dalju skupštinsku proceduru tri od četiri zakona. Ostavka ministra je bio jedini mogući epilog."

Analizom pisanja beogradske dnevne štampe i nedeljnika iz proleća ove godine vidi se čime se bavio ministar zdravlja. Izborom direktora (primenjujući komunistički zakon iz 1992) počinio je neoprostive greške. Birao je direktore po sopstvenom kriterijumu, na osnovu jednog oglasa (pamfleta), pravio ustupke prijateljima, nekim liderima ili vrlo sumnjivim ljudima i uneo pravi haos u zdravstvene ustanove. Pri tom je obmanjivao javnost jednom izjavom datoj Tanjugu "da je konsultovao kolektive, lokalnu samoupravu...". A nikada u bezbroj zahteva nije mogao da navede ni jedan primer u kojoj ustanovi je to uradio koga je to "konsultovao". "Samovoljnom smenom desetine direktora zdravstvenih ustanova ministar zdravlja je ponizio hiljade zdravstvenih radnika" ("Glas javnosti" od 29. aprila).

Loši rukovodioci

Prim. dr sc. med. Nebojša Janovski u "Politici" od 3. aprila , piše govoreći o kvalitetu i položaju zdravstva: "Posebnu štetu zdravstvu čini loš izbor rukovodećih ljudi u zdravstvenim ustanovama. Mnogo toga u zdravstvu zavisi od direktora zdravstvene ustanove. Dobri organizatori, ujedno dobri lekari su retki u nas". Zatim nastavlja: "Svedoci smo političkog pritiska političkih partija da svuda smeštaju svoje ljude. Direktor mora biti dobar i iskusni lekar sa izuzetnim smislom za organizaciju. Postojeći zakon je trenutno naopak i bio je sračunat na dominaciju politike u ovoj vrlo osetljivoj javnoj službi. I doveo je do haosa. zar ćemo izaći iz haosa koristeći isti zakon i jednake anomalije."

Dr Obren Joksimović kaže u "Kuriru" od 9/10. avgusta da je ministar u ostavci dr T. Milosavljević "obmanjivao javnost pričom o konkursima za izbor direktora koje je navodno raspisivao. U stvari radi se o internim oglasim koji su lepljeni po oglasnim tablama onih zdravstvenih ustanova u kojima je promenio direktore, a postavio stranačke poslušnike, uglavnom krajnje nekompetentne. Ti interni oglasi su mu poslužili kao paravan za smenu stručnjaka koji ne pristaju na manipulacije".

Toliko o ostavci ministra zdravlja dr Tomice Milosavljevića tek da bi se predupredilo još jedno obmanjivanje javnosti od strane ministra.

Aleksandra Milović, psiholog,
Toronto
<<Nazad