<<Nazad

 
LIST OPŠTINE CACAK. PRVI BROJ ŠTAMPAN 16. JULA 1932. GODINE. OSNIVAC ÐORÐE MILOVANOVIC. IZDAVAC I. I. J. P. "CACANSKI GLAS"

 

List izlazi petkom
 Godina LXXIII Čačak, petak, 24.06.2005.godine Broj 11
Rubrike
Politika
Privreda
Obrazovanje
Kultura
Duhovnost
Selo
Grad
Sport
Zdravstvo
Razno
Download

Arhiva

 

  

Zaustavite korupciju ministre Milosavljeviću!

 

Gospodin ministar je pre dve godine bio nosilac Predloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je doživeo fijasko. Njegovim ponovljenim dolaskom na mesto ministra nismo bili zadovoljni, ali kao i svi poštujemo izbornu volju građana. I umesto da gospodin Milosavljević izvuče pouku iz predhodnog neuspeha, on ponovo srlja. Novi Predlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti je još pogubniji od predhodnog odbačenog. I on kao i prethodni na javnoj diskusiji doživljava neuspeh. Da nesreća bude kompletnija tokom predhodne nedelje predstavnici OEBS-a, Saveta Evrope, Transparency Internacional, pa čak i vladinog Saveta za borbu protiv korupcije ocenjuju da predlozi zakona iz zdravstva sadrže koruptivne odredbe i konflikt interesa. Gospodin Tomica je ponovo tamo gde je bio pre dve godine. Sve bi to bilo u redu kada on ne bi trošio pare poreskih obveznika (čitaj i naše). Svoje vreme i novac može trošiti kako mu volja, ali naše ne dolazi u obzir. Da bi čitaocu koji nije upućen u srž problema bilo jasnije, kao i kolegama koje iz ovog ili onog razloga stavljaju glavu u pesak, evo nekoliko detalja :

  1. Materijalna situacija u zdravstvu Srbije je takva da je samo pitanje dana kada će morati da bude otpušteno od 15 – 30% zaposlenih u državnom zdravstvu. Gde će ti ljudi ? Naravno u privatnu praksu ili na ulicu. I umesto da već sada razmišlja o tome kako tu socijalnu katastrofu da što je moguće više ublaži obezbeđivanjem kredita i pripremanjem zakona koji će garantovati jednakost privatnog i državnog sektora, glavna borba se vodi oko toga da gospodin Milosavljević obezbedi privatni rad onim lekarima koji će ostati u državnoj ustanovi. Pre podne znači oni će da pregledaju, a posle podne će zakazivati tim istim pacijentima da dolaze u privatne ordinacije gde honorarno rade.
  2. Drugi detalj koji takođe privlači pažnju je i kontinuirana edukacija i licenciranje. Lekar koji je dobio diplomu i položio stručni ispit stekao je uslov da se pojavi pred Bogom u liku g. Milosavljevića. Njegovo ministarsko veličanstvo će tada ne po automatizmu nego po onoj dečijoj: „ Care, care, koliko je sati ? „-  da overava njegovu podobnost za dalji rad. Podobnost, to mi je nešto poznato?  Nije li to onaj detalj koji nas je vodio svetlim stazama do neba, a odveo u pakao. Nije li to ono što je predhodnih šezdeset godina delilo sve ljude u Srbiji na jednake i malo više jednake?
  3. Kontinuirana edukacija je treći momenat. Divna prilika da profesorska elita ima siguran izvor laganog prihoda. Nismo protiv stalnog usavršavanja, ali bih zamolio ministra da objasni, kako jedan čovek može redovno da radi praksu, drži nastavu na fakultetu i obavlja stalnu edukaciju lekara iz prakse, a pored toga sa bude konsultant u nekoliko ordinacija. Nije teško pretpostaviti šta će se događati. Biće red, čekanje, pa tenzija da li ćemo stići na vreme da se doedukujemo. Ostaje samo da se pitamo kolika će cena biti za taj red kad je on iz ove perspektive toliko dugačak, kao i hoće li kadru koji radi doedukaciju to biti osnovno i jedino zanimanje, ili jedno od deset uzgrednih poslova.

Do sada ste gospodine ministre stalno postavljali pitanje : „ Šta hoće ti privatnici ?!„- sa konotacijom da želimo nešto više od drugih. Napred navedena tri momenta jasno govore da samo želimo jednake uslove i borbu protiv korupcije koja je nastala kao čedo redova, čekanja, nemaštine i Vašeg pogrešnog pristupa rešavanju problema. Srbija je uveliko kapitalistička zemlja, pa socrealistički modeli više ne piju vodu.

Udruženje privatnih lekara i stomatologa Čačka

  

 

 

ADRESA: Čačak, Ulica Župana Stracimira 35/ II
telefon redakcije: 032/ 222-032
e-mail: office@cacanskiglas.co.yu

 

 <<Nazad