<<Nazad

03. 02. 2005.

. ENGLISH .

.Reportaľe
.Slobodno vreme
.H-umor
.Ukrątenica
NOVO
.Arhiva

Najnovije vesti

 

 


Direktor doma zdravlja, a radi na crno

Republička trzisna inspekcija utvrdila je da dr Zoran Pesić, direktor Doma zdravlja Kraljevo, radi na crno u ilegalnoj ordinaciji, ali sankcije su izostale. Iako je divlja ordinacija u Josaničkoj ulici u Ribnici, predgrađu Kraljeva, gde je Pesić zatečen sa dva pacijenta zatvorena odlukom trzisne inspekcije, ovaj stomatolog je i dalje na čelu Doma zdravlja.

- Odbor za zdravstvo Skupstine Srbije nas je u decembru obavestio o tom slučaju, jer je dobio kompletan materijal od Drustva privatnih lekara i stomatologa. Odmah nakon dobijene dokumentacije dala sam nalog zdravstvenom inspektoru iz Kraljeva da o ilegalnom radu direktora Doma zdravlja obavesti njegovog pretpostavljenog - direktora ZC Kraljevo, na kome je odluka hoće li to i kako sankcionisati i kako će se prema tome odrediti - kaže za „Blic“ Dana Mihajlović, pomoćnik ministra zdravlja i načelnik zdravstvene inspekcije. Ona ističe da po našem zakonu zdravstvena inspekcija, odnosno Ministarstvo zdravlja, nema mogućnost da nekoga ko je uhvaćen u ilegalnom radu smeni sa funkcije.

- U takvim situacijama moguće je da zdravstvena ili u ovom slučaju trzisna inspekcija izrekne meru zabrane rada i podnese prekrsajnu prijavu. Dalji rad u drzavnoj sluzbi i ostanak na funkciji je stvar njegovog morala i odluke njegovog direktora o tome hoće li on i dalje biti na rukovodećem položaju. Ako mene lično pitate, to smatram neprimerenim, ali to su pitanja za lekarsku komoru i radimo na tome da stvorimo uslove za njihov rad - kaže Mihajlovićeva.

I direktor ZC Kraljevo dr Dragan Arsić smatra da nije nadležan u ovom slučaju.

- Kada sam dobio nalaz trzisne inspekcije, konsultovao sam pravnu službu i objašnjeno mi je da nema osnova za smenu, jer nije načinio disciplinski prekršaj u našoj ustanovi. Pozvao sam doktora Pesića i on mi je objasnio da radi samo kao konsultant u jednoj privatnoj ordinaciji, ali je nakon našeg razgovora i sa tim prestao - kaže Arsić. On ističe da Pesić ima izuzetne rezultate u DZ, te da nema razloga za njegovu smenu.

Na pitanje da li je moralno da čovek koji u ustanovi treba da sluzi za primer radi na crno i nije li to poziv i ostalim zaposlenima da slično rade, Arsić odgovara da to jeste prekrsaj, ali da je to stvar trzisne inspekcije.

Do komentara dr Zorana Pesića nismo mogli da dođemo, jer nije bio u zemlji.

K. P.

 

 

 

<<Nazad