<<Nazad


logoVesti.jpg


 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/655951/Nece-fontana-da-nam-radja-decu
Petak 23.06.2017
        D.Dekić

Neće fontana da nam rađa decu

U rešavanje problema starenja i izumiranja srpske nacije, država je krenula sa svega 130 miliona dinara, što predstavlja svojevrstan skandal ako se zna da je reč o svega polovini sume potrošene za muzičku fontanu na beogradskoj Slaviji.


Podsticajna sredstva za razvoj nataliteta, prema rečima ministarke za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, dobilo je 15 od 90 opština prijavljenih na konkurs, a ministarka se pohvalila prvi put da se država konkretnim merama bori protiv izumiranja gradova i opština.

Ova, kako je Đukić-Dejanovićeva naziva borba, koordinatoru organizacije Doktori protiv korupcije, dr Drašku Karađinoviću, deluje zamagljeno.

- To je milion evra za 15 opština, što znači da svaka dobija oko 60.000 evra, a da je široko i nejasno šta tačno podrazumeva ta kako je ministarka naziva pronatalna politika. Da li je reč o jednokratnoj pomoći - pitanja su Karađinovića.

Ovom lekaru iznošenje samo opštih mesta ministarkine priče o podizanju nataliteta izaziva bojazan da bi to mogao da bude još jedan "magla projekat".

- Situacija u našoj zemlji je jako loša jer podaci pokazuju da je veći mortalitet od nataliteta i da se godišnje rodi 66.000 beba, a umre oko 100.000 ljudi. Suviše je ozbiljno stanje da bi se rešavalo nekakvom parcijalnom politikom. Nisu u problemu sa natalitetom samo neke opštine, već cela zemlja - naveo je koordinator NVO Doktori protiv korupcije.

Kako će trošiti pare

Draško Karađinović ističe da građani treba da znaju da li će opštine finansirati veštačku oplodnju, porodilje ili majke sa više dece.
U Kniću kažu da će po 15.000 dinara davati porodiljama i sprovoditi edukaciju za osnaživanje porodice, dok će u Šidu kupiti ultrazvučni aparat, udžbenike za treće i četvrto dete, a ostalo koristiti za vantelesnu oplodnju i školski prevoz dece. U Gadžinom Hanu će odvajati 50.000 za novorođenčad, prevoziti učenike besplatno i dati nepovratna sredstva za poljoprivredu.

Srbija mora da ima kompletnu državnu populacionu politiku, slaže se Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava, kome je nepojmljivo da vlast odvoji duplo više novca za fontanu nego za natalitet nacije.

On smatra da definisanju politike nataliteta treba da prethodi rasprava o prioritetima, merama i drugim važnim pitanjima kojih ima, kako figurativno kaže "mali milion".

- Takođe, ukoliko se nekome daje novac poreskih obveznika, odnosno građana, sve mora da bude transparentno i da se tačno zna šta su opštine obećale da će učiniti i gde će ta sredstva uložiti, mada ako pogledamo reč je o strašno malom iznosu koji ne obećava naročite rezultate - ukazao je naš sagovornik koji smatra da bi to moglo da bude još jedno "zamazivanje očiju narodu".

Đukić Dejanovićeva je obnarodovala da su sredstva dobile opštine koje su imale program demografske budućnosti i da je svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava za populacionu politiku iz sopstvenog budžeta.

Za i protiv

Ministarka Đukić-Dejanović je izazvala veliku polemiku u javnosti, kada je jedan list objavio njenu izjavu o formiranju saveta za smanjenje abortusa. To je negirala, objasnivši da će se pojačati savetodavni rad sa ženama, kako bi se upoznale sa svim posledicama prekida trudnoće.
- Nećemo formirati takav savet, niti će u njemu sedeti sveštena lica. Ideja da se u školama uvede zdravstveno vaspitanje i da se deca informišu o reproduktivnom zdravlju - pravdala se ona.<<Nazad