<<Nazad

 

 

naslovna.jpg


1. mart, 2023.

.

Da li kladionica treba da bude donator srpskom zdravstvu


Posle potpisivanja protokola o saradnji Ministarstva zdravlja sa Fondacijom „Mocart” ministarka dr Danica Grujičić kaže da radi isključivo za građane Srbije i smatra da su dobrodošle sve donacije i obezbeđivanje dodatne opreme za zdravstvene ustanove

Ne bavim se promocijom poslovanja nijedne firme koja posluje u Srbiji, ističe ministarka zdravlja Danica Grujičić u izjavi za „Politiku” povodom polemike u javnosti koju je izazvalo potpisivanje protokola o saradnji Ministarstva zdravlja i Fondacije „Mocart”. Mnogi, naime, nisu ravnodušni na to da li bi ovo ministarstvo trebalo da sarađuje sa kladionicama. Ima onih koji smatraju da treba prihvatiti donacije od svake firme jer je za zdravstvo svaki vid pomoći dobrodošao, ali i onih koji ocenjuju da nije u redu da se na ovaj način sarađuje sa kladionicama. Kako je najavljeno, protokolom o saradnji je predviđena „zajednička realizacija društveno odgovornih aktivnosti u cilju promocije zdravijeg načina života i poboljšanja uslova rada zdravstvenih ustanova širom Srbije”.

Među prvima je reagovala Stranka slobode i pravde koja je zatražila od Vlade Srbije da po svim zakonima kontroliše rad kladionica, a istovremeno od resorne ministarke da podnese ostavku zbog promovisanja jedne od njih. Predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović u saopštenju se zapitala da li ministarka zna da u Srbiji ima oko 300.000 zavisnika od kocke, a da najmlađi ima 14 godina. „Da li zna da na taj način kladionice uništavaju oko 900.000 ljudi, jer su u problem uvučene čitave porodice”, pita funkcionerka SSP-a.

Profesor dr Danica Grujičić kaže da je predmet sporazuma sa Fondacijom „Mocart” jedino i isključivo uručivanje donacije zdravstvenim ustanovama. „Ovom prilikom su obezbeđena tri inkubatora koja će ići u porodilišta u unutrašnjost Srbije, vredan aparat za Institut za majku i dete, više desetina računara kojima treba da opremimo domove zdravlja u malim mestima i seoskim ambulantama. Ne bavim se promocijom poslovanja nijedne firme koja posluje u Srbiji. Radim isključivo za građane Srbije, ali smatram da su dobrodošle sve donacije i obezbeđivanje dodatne opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji koje će olakšati rad mojih kolega. Dugo sam u javnom životu i moji stavovi su dobro poznati, kao i to kakve stilove života promovišem”, istakla je dr Grujičić za naš list.

Mila Popović je navela i da država Srbija treba da obezbedi sve što je potrebno za bolnice, umesto što se novac „rasipa u korupciji, a kladionice se ’peru’ zbog uništavanja društva javnim poklanjanjem inkubatora”. Pitala je i šta je ministarstvo preduzelo u lečenju bolesti od zavisnosti.

„Potpisivanjem ovakvog sporazuma ministarka je demantovala Vučićeve priče o najvećim izdvajanjima za zdravstvo ikad i priznala potpuni slom zdravstva. Inače, ne bi sarađivala i prihvatila donacije onih kojima suze i muka pune džepove. Dobro je to što Fondacija ’Mocart’ želi da pokloni bolnicama, ali to mogu da rade u tišini, a ne da prave reklamu. SSP zahteva od države Srbije da se uozbilji, počne da kontroliše rad kladionica po svim zakonima, kako po pitanju udaljenosti od škola, međusobne udaljenosti ne manjoj od 100 metara, tako i po sprečavanju pranja novca, i da uvede striktna pravila o reklamiranju koja neće dozvoliti trenutno bahaćenje. Vreme je za hitne mere protiv bolesti zavisnosti od kocke”, navela je u saopštenju Popovićeva.

Prilikom potpisivanja protokola o saradnji upravitelj Fondacije „Mocart” Borjan Popović je naglasio da nastavljaju, ali i podižu na viši nivo sjajnu saradnju koju imaju sa Ministarstvom zdravlja i da je u planu realizacija velikih zajedničkih projekata koji će doprineti još boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema i poboljšanju uslova u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

„Raduje nas što je protokol sa Ministarstvom zdravlja jedan od prvih zvaničnih dokumenata koji potpisujemo kao Fondacija ’Mocart’ i što nas je nova ministarka zdravlja prepoznala kao pouzdane partnere, čime nastavljamo dugogodišnju tradiciju društvene odgovornosti po kojoj je kompanija ’Mocart’ poznata”, istakao je Popović.

U Udruženju „Doktori protiv korupcije” smatraju da je u situaciji u kojoj je srpsko zdravstvo, koje ima ogromnu potrošnju, svaka donacija dobrodošla.

„To što donacije dolaze od privrednog sektora koji je diskutabilan posebno je pitanje, ali i u SAD industrija zabave u Las Vegasu potpomaže zdravstvo. Mislim da je kod nas deplasirana tema o moralnom čistunstvu. Opozicija očigledno ne zna kako treba raditi promene u zdravstvu, jer ima mnogo drugih tema koje su bitnije od toga ko je donator aparata za zdravstvene ustanove”, ocenjuje dr Draško Karađinović iz ovog udruženja.


Back

 

<<Nazad