<<Nazad

 


Nakon pisanja Danasa predsednik Srbije „podstakao“ nadležne da dostave informacije o nabavljanju medicinske opreme tokom vanrednog stanja

Vučić poziva na objavljivanje podataka, a Vlada ih uskraćuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, obraćajući se medijima, izjavio da podstiče nadležne državne organe da što pre naprave i daju javnosti izveštaj o nabavci respiratora, jer je, kako je naveo, uveren da su sve radili po zakonu, a u teškim uslovima.

– Da izađu i pokažu koliko su brige i truda uložili za građane Srbije, rekao je Vučić u Smederevskoj Palanci, iskazavši uverenje da će taj izveštaj uskoro biti predstavljen.

Ipak, nepune dve nedelje pre predsednikovog podsticaja, Vlada Srbije je odbila da informacije o nabavkama medicinske opreme dostavi Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava.

U zaključku Sekretarijata Vlade od 15. maja odbijen je zahtev Topličkog centra za dostavljanje informacija o nabavkama medicinske opreme i pratećim uslugama i radovima u cilju suzbijanja pandemije.

Toplički centar je po Zakonu o dostupnosti informacija tražio i kompletne podatke o predmetu i količini pribavljenih usluga i radova, sa informacijama o dobavljačima, ugovorenoj ceni, datumu zaključenja ugovora i isporuke ugovorenih dobara.

Zahtev je podrazumevao i informacije o uslugama i dobrima koji su plaćeni, a nisu isporučeni, ali i izvoru njihovog finansiranja i analizi koja im je prethodila.

U zaključku koji je objavio Toplički centar, Sekretarijat Vlade je istakao da je njihov zahtev „preširoko postavljen u pogledu traženja prevelikog broja dokumenata, a pri tom bez navođenja informacije koja se zaista i traži“.

Iz tog razloga Vlada je uputila zahtev Topličkom centru da zahtev dopuni i precizira opis traženih informacija, što su ovi odbili, smatrajući da je njihov zahtev sasvim jasan i razumljiv.

Pozivajući se na član Zakona o dostupnosti informacija koji kaže da će se odbiti zahtev „ako tražilac ne otkloni nedostatke“ Vlada je, nakon roka od 15 dana, odbacila njihov zahtev kao neuredan.

Toplički centar je u jučerašnjem saopštenju zaključak Vlade okarakterisao kao “sraman i skandalozan” navodeći da motiv za skrivanje informacija imaju samo oni kojima otkrivanje istine ne ide u prilog.

Dragan Dobrašinović, direktor Topličkog centra navodi za Danas da vlast koja radi u interesu građana nema razloga da bilo šta krije.

„Ali kad vidimo da oni ne dostavljaju podatke ni Savetu za borbu protiv korupcije, telu Vlade Srbije, očigledno da se krije mnogo toga“, kaže Dobrašinović.

Izjava predsednika Srbije usledila je istog dana kada je i list Danas objavio priču o tome da Republički fond za zdravstveno osiguranje već dve nedelje odbija da Savetu za borbu protiv korupcije dostavi precizne informacije o medicinskoj robi i uslugama koje su kupljene i dobijene putem donacija tokom vanrednog stanja.

Dušan Slijepčević, član Saveta upitan da prokomentariše predsednikov podsticaj, naglašava da duboko veruje da će tražene podatke i dobiti.

– Pitanje je samo kada ćemo ih dobiti, pošto često proteknu meseci, pa i godine dok ne dobijemo sve podatke koje tražimo, navodi Slijepčević. On ističe da su sve vlasti od osnivanja Saveta imali isti odnos prema ovom telu.

– Pre nego što osvoje vlast i neposredno po promeni režima, obećavaju nam kule i gradove. Međutim, taj odnos se vrlo brzo promeni. Danas vi imate situaciju da aktuelna vlast, koja je u velikoj meri i pobedila zahvaljujući našim izveštajima o 24 sporne privatizacije, danas koristi naše izveštaje samo kada treba napasti opoziciju. A istovremeno čine sve kako bi nas onemogućili da efikasno radimo, kaže Slijepčević.

Bivši član ovog tela, ekonomista Danilo Šuković ističe da je skeptičan da će puni podaci o nabavkama tokom vanrednog stanja biti i dostavljeni.

– Veliki je broj ugovora koji ni dan danas nisu u celosti objavljeni, od Fijata do Jata. Nabavke medicinske opreme su rađene u velikoj brzini zbog pogrešne procene o ozbiljnosti virusa. Bojim se da nećemo saznati šta je sve u toj brzini rađeno i kako je nabavljana roba i usluge. Nadam se da grešim, ističe Šuković.

Prema rečima Draška Karađinovića koordinatora udruženja Doktori protiv korupcije, to što su trenutno nedostupne informacije o nabavci medicinske opreme za vreme vanrednog stanja, ne predstavlja nikakav izuzetak u odnosu na to kako stvari u zdravstvu funkcionišu u normalnim okolnostima.

– Zdravstvo je ogromno tržište, na koje godišnje odlazi 11 odsto BDP-a. Tu se svake godine obavi više hiljada javnih nabavki, a ima jako malo transparentnog poslovanja. Pritom, niko ne podnosi račun zbog neracionalnog trošenja sredstava zbog čega brojna istraživanja pokazuju da je zdravstvo najkorumpiranija oblast u društvu, naglašava Karađinović dodajući da je korupcija u Srbiji postala tradicija.

Bez odgovora RFZO

Danas je u toku jučerašnjeg dana poslao pitanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje vezana za zahtev za dostavljanje informacija koje je ovoj instituciji poslao Savet za borbu protiv korupcije. Do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli, pa nismo bili u prilici da saznamo da li se radi na prikupljanju traženih podataka i da li će odgovoriti Savetu. 

 

<<Nazad