<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/scc/clanak/427895/Poklon-lekaru-od-462-evra-vise-nije-mito

Поклон лекару од 462 евра више није мито

У народу је уврежено мишљење да лекара треба частити неким симболичним дарома ли је корупција ако пацијент лекару однесе пиће, парфем, бомбоњеру или, можда, неки скупљи поклон? По свему судећи, сада је то сасвим легитимно. Јер, по Закону о здравственој заштити који је усвојен 3. априла, лекари сада смеју да приме неновчане поклоне у вредности до 462 евра. До те рачунице јасно се долази јер прописи предвиђају да здравствени радници у Србији смеју да приме неновчани поклон чија појединачна вредност не прелази пет одсто просечне плате, што је 2.726 динара (23 евра), а укупна вредност не прелази просечну нето плату од 54.521 динара (462 евра).

Дакле, по томе се више неће третирати као корупција ако пацијенти лекаре награде поклонима, али и даље остаје ставка да никако не смеју да траже и добију новац. Све ово наведено је у ставу 234. Закона о здравственој заштити. Треба имати у виду да, уколико здравствени радник и здравствени сарадник има сумњу у погледу сукоба интереса или прихватања поклона или услуге, он је, према прописима, дужан да о томе најкасније наредног радног дана обавести етички одбор здравствене установе.

У Министарству здравља објашњавају да су они испоштовали препоруку Агенције за борбу против корупције и на овај начин дефинисали ову област.

С друге стране, у Удружењу Доктори против корупције сматрају да је на овај начин дошло до легализације бакшиша и да ова ставка у закону превазилази здрав разум.

Људи плаћају здравствено осигурање и није у реду да се дозволи да носе и поклоне. Овим прописом поништава се принцип универзалности и доступности здравствене заштите. Није сасвим јасно колико таквих поклона од 500 евра лекар сме да прими месечно пита се Драшко Карађиновић, из овог удружења.

Проф. др Вишеслав Хаџи-Тановић, председник Удружења приватних лекара Србије, појашњава да је у нашем народу уврежено мишљење да лекара треба частити неким симболичним поклоном. Чак и када иду код приватника, пацијенти понесу флашу пића или букет цвећа.

Мислим да тако нешто нико не може да забрани пацијенту. То је знак пажње. Али, није у реду да лекар, рецимо, тражи да му пацијент купи лаптоп. Али, код нас има свега. На пример, има случајева да после операције пацијент лекару донесе кући испечено прасе. Треба направити разлику између пажње и праве корупције. У болницама у Америци у којима сам боравио лекари могу да приме поклоне у вредности до 100 евра, а све што је скупље од тога мора да се пријави јер не сме да се прими или може да се да заједничком добру. У Србији у неким иностраним фирмама или банкама запослени могу да приме поклон који кошта до 50 евра појашњава Хаџи-Тановић.

Треба напоменути да је, по Кривичном законику, за примање класичног мита у новцу предвиђена затворска казна. За мито примљен након интервенције, који није унапред обећан, лекару следи од три месеца до три године затвора. Уколико је мито примљен пре интервенције за оно што је лекар морао да уради, затворска казна може да износи до осам година. За мито примљен пре интервенције за оно што лекар није смео да уради доктор може да се осуди на 12 година затвора, а уколико је ухваћен у корупцији предмет мита се одузима.Back

 

<<Nazad