<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/scc/clanak/426978/NA-LISTAMA-CEKANjA-66-573-PACIJENTA-najduze-se-ceka-na-vestacko-koleno-i-operaciju-katarakte

НА ЛИСТАМА ЧЕКАЊА 66.573 ПАЦИЈЕНТА - најдуже се чека на вештачко колено и операцију катаракте


Листе чекања умањене су последњих месеци за 20 одсто захваљујући бољој организацији посла и набавци савремене опреме, али се на њима и даље налазе 66.573 пацијента


Листе чекања за операције и прегледе умањене су за 6.000 људи у односу на период од пре шест месеци, тако да се на њима сада налазе 66.573 пацијента. Највише људи чека на операцију катаракте (21.622), на уградњу вештачког колена (8.766), на магнетну резонанцу кичме (4.103), главе (4.007), док је на чекању за коронарографију срца 3.006 болесника

Ипак, неки пацијенти и даље по неколико година чекају да дође њихов ред за операцију. На пример, у једној ортопедској клиници особа која је 8. децембра 2015. године заказала операцију уградње вештачког колена, биће оперисана данас, а пацијент који је јуче био код лекара због тог проблема биће на операционом столу тек 8. априла 2023. године.

Директори здравствених установа са којима смо разговарали објашњавају да су претходних месеци учинили много како би се изборили са рак раном српског здравства.

Листе чекања за ортопедију за два месеца смо смањили за 24 одсто, а операције катаракте за 30 одсто. То смо постигли тиме што су нам операционе сале заузете и пре подне и у послеподневним сатима, као и суботом. Лекарима који оперишу дајемо стимулације из сопствених средстава истиче проф. др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра у Крагујевцу.

И проф. др Зоран Радовановић, директор Клиничког центра у Нишу, тврди да су успели да се ухвате укоштац са листама чекања. Норма за офталмологе су 62 операције катаракте недељно, али они ураде по 100 захвата.

Боље смо организовали посао. Министарство здравља нам је дало 30 милиона динара за набавку опреме за Очну клинику и успели смо све лекаре да убедимо да раде више. За само месец дана са листе чекања смо скинули чак 400 пацијената. Веома је важно и да лекари из других установа не стављају без разлога пацијенте на листу и да их плаше да ће ослепети ако не буду оперисани. Јер, за неке се утврди да уопште нису за операцију каже др Радовановић.

У Клиничком центру Војводине наглашавају да улажу напоре да својим капацитетима, као и додатном набавком опреме, у знатној мери скрате листе чекања за ортопедске и операције катаракте.

Све хитне интервенције из овог домена спроводе се без чекања рекла је проф. др Едита Стокић, в. д. директора установе.

Из Удружења Доктори против корупције поручују да би проблем са листама требало решити и да је неопходно да се оне воде мало боље и прецизније.

С обзиром на степен инвестирања у здравствену инфраструктуру, очигледно је да нешто није урађено како треба, јер су листе и даље дуге. Допунски рад лекара створиће вештачке листе чекања. Није у реду да људи чекају дуже од две и по године да би уклонили катаракту додаје Драшко Карађиновић из овог удружења.

Здравствене власти су почетком прошле године донеле одлуку да се у болнице уведе нови софтвер, да се листе прочешљају и да се утврди где постоје проблеми. Утврдило се да су се неки пацијенти пријављивали у више болница, да су неки у међувремену преминули, а да су неки већ били оперисани. На тај начин је око 15 одсто уписаних избрисано са листа.

У Министарству здравља објашњавају да они у сарадњи са Републичким фондом за здравствено осигурање спроводе све мере како би се листе чекања на лекарске интервенције, које постоје у свим земљама окружења, као и ЕУ, скратиле. Листе су у протеклом периоду скраћене за 20 одсто, апсолутно су транспарентне и доступне јавности на сајту РФЗО, а ажурирају се сваког дана.

Уложили смо у изградњу, реконструкцију и опремање здравствених установа знатна средства, која за период од 2014. до краја 2018. године износе скоро осам милијарди динара. Велика материјална улагања за циљ имају, поред осталог, и знатно подизање капацитета здравствених установа широм Србије, односно стварање услова за квалитетно обављање најсложенијих медицинских захвата, операција и услуга у већем броју здравствених установа, управо оних за које постоје листе чекања. На тај начин, кроз растерећење великих здравствених центара очекује се и знатно скраћење листи чекања појашњавају у ресорном министарству и напомињу да је почетком године министар здравља др Златибор Лончар организовао састанак са директорима здравствених установа због смањења и редуковања листа чекања за ортопедске и операције катаракте.

Том приликом обављена је и најдетаљнија анализа листа чекања, узети су у обзир сви параметри, почев од капацитета болнице, операционих сала, интензивне неге, болесничких постеља, броја лекара специјалиста који обављају операције, медицинских сестара, анестезиолога, па све до потребног материјала, односно свега онога што утиче на рад здравствених установа и формирање листа чекања.Back

 

<<Nazad