<<Nazad


https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/dekanka-je-bila-saucesnik-u-izbacivanju-uzbunjivaca-sa-medicinskog-fakulteta/


Reagovanje na redakcijski komentar Danasa „Osveta dekanki“ (8. mart)

Dekanka je bila saučesnik u izbacivanju uzbunjivača sa Medicinskog fakulteta
Poštovani „Danasu“

Drasko%20Karadjinovic%20foto%20Medija%20centar_1000x0.jpg

U komentaru „Osveta dekanki“ (8.03.2019) pominje se naša samofinansirajuća NVO Doktori protiv korupcije na način koji se ne temelji na činjenicama. Zato, vratimo se činjenicama oko slučaja dekanke Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

1. Pozdravili smo zahtev Ministarstva prosvete za poništenjem izbora dekanke Snežane Brkić prevashodno iz etičkog ugla. Dekanka je bila učesnik, kao član dekanskog kolegijuma, u odmazdi i izbacivanju (u komentaru se koristi eufemizam „nije produžen ugovor o radu“) uzbunjivača doktorke Bojane Bokorov sa Medicinskog fakulteta. Doktorka Bokorov je ukazala na tragičnu aferu trgovine listama čekanja obolelih od raka na Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV) gde veliki broj obolelih nije bio lečen jer su prednost imali pacijenti koji su plaćali zračenje 3 do 4.000 evra. I to je činjenica koju imate u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije. Zato, zbog činjenice progona koleginice uzbunjivača smatramo da gospođa Brkić ne zadovoljava etičke kriterijume vršenja rukovodeće funkcije na univerzitetskoj ustanovi koja školuje mlade lekare.

2. Dekanka u proteklom mandatu nije pokazala nameru da bar moralno rehabilituje hrabru koleginicu koja je ukazala na monstruoznu korupciju i zbog čega je teško zdravstveno i profesionalno nastradala. Još jedna činjenica.

3. Ako pažljivije pročitate rešenje Ministarstva prosvete uočićete da je izbor bio nezakonit jer je, prvo, sastav članova Saveta MF prethodno nezakonito promenjen i drugo, nije bilo kvoruma kod izglasavanje dekanke Brkić. I to je činjenica.

4. Čudi nas da ste preskočili i izveštaj Budžetske inspekcije i krivičnu i prekršajne prijave protiv ovlašćenih lica zbog brojnih finansijskih malverzacija u ovoj budžetskoj ustanovi koja ne bi trebala da bude privatno preduzeće jedne interesne grupe. I to je važna činjenica koja se ne pominje u komentaru. Već kako se kod nas sve svodi na politiku i spinovanje, dobar deo komentara aludira na nametanje kandidata sadašnjih vlasti za dekana Medicinskog fakulteta. Međutim, politizacija može neki put biti produktivna. U aferi trgovine listama čekanja na IOV bilo bi dobro da „Danas“ javno zapita sadašnje pokrajinske vlasti zašto ta nepojmljiva korupciona afera nije dobila sudski epilog. Tim pre što su za tu aferu odgovorni kadrovi i njihovi politički mentori iz prethodne pokrajinske vlasti a svi dokazi su dostavljeni nadležnim organima.

U nadi da će „Danas“ pokrenuti temu zataškavanja ove afere i s obzirom na našu dobru prethodnu saradnju, stojimo na raspolaganju za svu potrebnu dokumentaciju ovog primera institucionalne korupcije koji zadire u srž funkcionisanja pravne države u Srbiji.

S poštovanjem,
 

 

<<Nazad