<<Nazad

 Окончан спор против лекара који су указивали на злоупотребе


Бивши министар здравља у Влади Републике Србије професор др Томица Милосављевић обавестио је Први основни суд у Београду, да повлачи тужбу против заступника и координатора невладине организације Доктори против корупције др Драшка Карђиновића, саопштила је ова НВО.

Тиме је, како кажу, окончан вишегодишњи судски поступак и прогон лекара који су у оквиру струковног удружења указивали на системску корупцију и злоупотребе у здравственом систему.
Бивши министар је тужбом потраживао од др Драшка Карађиновића износ од 490.000 динара због претрпљених душевних болова, повреде угледа и части. Повод за тужбу била је изјава др Карађиновића, дата медијима 2014. године, у којој је изражен критички суд да Томица Милосављевић због афера које нису добиле судски епилог није достојан да буде кандидат за функцију у Светској здравственој организације у Југоисточној Европи.

- Девет година је био министар и за то време се догодило низ афера - од набавке возила за Хитну помоћ, преко погребника, афере са цитостатицима, листама чекања у Сремској Каменици, па све до вакцина - рекао је између осталог тада др Карађиновић, због чега је убрзо потом добио тужбу од бившег министра.

У НВО Доктори притов корупције кажу како је др Милосављевић у свом исказу пред судом негирао да је имао било какве везе с наведеним аферама које су се догодиле за време његовог мандата, наводећи да не постоји ниједна пресуда којом је утврђена његова прекршајна или кривична одговорност.

Повод за тужбу Томице Милосављевића била је изјава др Драшка Карађиновића, дата медијима 2014. године, у којој је изражен критички суд да Милосављевић, због афера које нису добиле судски епилог, није достојан да буде кандидат за функцију у Светској здравственој организацији у Југоисточној Европи

- Први основни суд у Београду, првостепеном пресудом, у фебруару 2017. године, усвојио је делимично тужбени захтев и обавезао др Карађиновића да Милосављевићу плати износ од 40.000 динара због повреде угледа и части, али је потом спорну пресуду по жалби др Карађиновића укинуо Апелациони суд у Београду и наложио поновно суђење. Бивши министар здравља је тужбу повукао због чега га је суд обавезао да туженом др Крађиновићу исплати износ судских трошкова - саопштили су Доктори против корупције.

Они подсећају н то да је институционални прогон од Томице Милосављевића у периоду руковођења Министарством здравља трпео и др Борко Јосифовски, бивши директор Хитне помоћи у Београду, коме је на крају, пресудом Вишег суда у Београду потврђено да је трпео одмазду због упозоравања јавности на тешко дело против здравља људи, услед трговине између лекара Хитне помоћи и приватних погребника.

- Бивши министар здравља је такође ове године правоснажном пресудом Апелационог суда у Београду изгубио спор против еминентног епидемиолога проф. др Зорана Радовановића. Милосављевић је тужио др Радовановића због садржаја колумне објављене у једном дневном листу и том приликом је такође тражио пола милиона динара због душевних болова које је наводно претпрео. Међутим, по оцени суда, изношењем критичног и аругументованог мишљења о хаотичним последицама у ресору здравства које је произвео, бившем министру нису повређени углед и част - кажу у НВО Доктори против корупције.

- Иако је цена дугогодишњег судског малтретирања коју су лекари претрпели због документованог указивања на корупцију и криминал била висока, наша организација још одлучније наставља борбу за унапређење здравства Србије - закључују у саопштењу чланови ове НВО.

Љ. Петровић


 

 


<<Nazad