Foto: Wkipedia/ MC
Kako navodi NVO „Doktori protiv korupcije“ time je okončan višegodišnji sudski postupak i progon lekara koji su u okviru strukovnog udruženja ukazivali na sistemsku korupciju i zloupotrebe u zdravstvenom sistemu.

Bivši ministar je tužbom potraživao od Draška Karđinovića iznos od 490.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda i časti. Povod za tužbu bila je izjava koordinatora NVO Doktori protiv korupcije dr Draška Karađinovića, data medijima 2014. godine, u kojoj je izražen kritički sud da Tomica Milosavljević zbog afera nije dostojan da bude kandidat za funkciju u Svetskoj zdravstvenoj organizacije u Jugoistočnoj Evropi.

„Devet godina je bio ministar i za to vreme se dogodilo niz afera – od nabavke vozila za Hitnu pomoć, preko pogrebnika, afere sa citostaticima, listama čekanja u Sremskoj Kamenici, pa sve do vakcina“, rekao je između ostalog tada doktor Draško Karađinović.

Zbog toga je ubrzo potom dobio tužbu od bivšeg ministra. Milosavljević je, u svom iskazu pred sudom, negirao da je imao bilo kakve veze sa navedenim aferama koje su se dogodile za vreme njegovog mandata, navodeći da ne postoji nijedna presuda kojom je utvrđena njegova prekršajna ili krivična odgovornost.
 
Prvi osnovni sud u Beogradu, prvostepenom presudom, u februaru 2017. godine, usvojio je delimično tužbeni zahtev i obavezao Karađinovića da Milosavljeviću plati iznos od 40.000 dinara zbog povrede ugleda i časti, ali je potom spornu presudu po žalbi Karađinovića ukinio Apelacioni sud u Beogradu i naloži ponovno suđenje. Kako bi izbegao ponovno pojavljivanje pred sudom i suočavanje sa istinom bivši ministar zdravlja je tužbu povukao zbog čega ga je sud obavezao da tuženom Krađinoviću isplati iznos sudskih troškova.
 
Podsećamo da je institucionalni progon od Tomice Milosavljević u periodu rukovođenja Ministarstvom zdravlja trpeo i doktor Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći u Beogradu, kome je na kraju, presudom Višeg suda u Beogradu potvrđeno da je trpeo odmazdu zbog upozoravanja javnosti na teško delo protiv zdravlja ljudi usled trgovine između lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnika.

Kako se navodi u saopštenju, bivši ministar zdravlja je takođe ove godine pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu izgubio spor protiv eminentnog epidemiologa prof. doktora Zorana Radovanovića.

Milosavljević je tužio Radovanovića zbog sadržaja kolumne objavljene u jednom dnevnom listu i tom prilikom je takođe tražio pola miliona dinara zbog duševnih bolova koje je navodno pretpreo. Međutim, po oceni suda, iznošenjem kritičnog i arugumentovanog mišljenja o haotičnim posledicama u resoru zdravstva koje je proizveo, bivšem ministru nisu povređeni ugled i čast.

Bivši ministar zdravlja je ranijih godina u sudskim postupcima bezuspešno proganjao i prof.dr Draganu Jovanović koja je kao osnivač organizacije „Doktori protiv korupcije“ ukazivala na konkretne pojavne oblike sistemske korupcije u srpskom zdravstvu, navodi se u saopštenju „Doktora protiv korupcije“.

Strategija dugogodišnjih pritisaka i zastrašivanja, cenzure i gušenja javne kritike pokušajem zloupotrebe pravnog sistema od strane bivšeg ministra je doživela poraz. Ali, iako je cena dugogodišnjeg sudskog maltretiranja koju su lekari pretrpeli zbog dokumentovanog ukazivanja na korupciju i kriminal bila visoka, naša organizacija još odlučnije nastavlja borbu za unapređenje zdravstva Srbije, zaključuje se u saopštenju NVO „Doktori protiv korupcije“