<<Nazad

 


Неразрешене афере (3): Преломна тачка у борби против корупције
Пресуда коју је Виши суд у Београду донео прошле недеље у корист узбуњивача др Борка Јосифовског била је до сада незамислива и стога је преседан и преломна тачка у борби против системске корупције, сматрају у Невладиној организацији Доктори против корупције, чији је члан и др Јосифовски.
Drasko%20Karadjinovic%20foto%20Medija%20centar_1000x0.jpg
Фото: mc.rs

Координатор Доктора против корупције др Драшко Карађиновић оцењује да ова пресуда показује да узбуњивач данас у Србији може да добије потврду од суда да је био жртва прогона од стране државних институција.

- Осим што доноси изванредно охрабрење људима који указују на корупцију и злоупотребе у органима власти, оваква пресуда представља и прве опипљиве знаке оздрављења и консолидације српског правосуђа после катастрофалне реформе судства из протекле деценије. Овиме се дају реални, а не као често до сада само декларативни темељи за конституисање правне државе по европским стандардима - каже др Карађиновић


- Судбина часне лекарке, др Бојане Бокоров која је 2009. указала и доказала масовну трговину листама чекања на зрачења оболелих од рака на Инстутуту за онкологију Војводине, OVDE пример је дугогодишњег институционалног прогона од стране тадашњих покрајинских власти. Упркос статусу узбуњивача и звању доцента, избачена је с Медицинског факултета у Новом Саду. Све до 2016. и промене у Покрајинском секретаријату за здравство, на свом радном месту радиотерапеута на Институту за онкологију Војводине трпела је континуирану одмазду, малтретирирање и застрашивање, стално на ивици отказа - нводи др Карађиновић.

Према његовим речима, сви ти догађаји оставили су тешке здравствене и професионалне последице на др Бокоров, а каже како се Доктори против корупције снажно залажу за то да ова храбра жена бар данас, скоро десет година од указивања на корупцију с трагичним последицама за многе оболеле тешке болеснике, добије заслужено признање од друштва.

- Истовремено, залажемо се код оснивача преко Покрајинског секратаријата за високошколско образовање, да они који су били чланови деканског колегијума који је избацио др Бокоров с Медицинског факултета буду јавно именовани, и да ако већ немају моралног капацитета да се сами склоне, буду суспендовани с функција у тој универзитетској установи - додаје др Карађиновић.


Утврђивање одговорности чиновника

Карађиновћ истиче да после овакве пресуде следи утврђивање одговорности и санкционисање низа чиновника у државним органима и Агенцији за борбу против корупције, јер су у пресуди наведена дела нечињења, одуговлачења, прикривања, фалсификовања доказа.

- Тиме ће се уједно бити послато и драстично упозорење другим државним службеницима, како је дошло време да поверене им послове обављају у складу за законом, правовремено и савесно - оценио је координатор НВО Доктори против корупције.


Пресуду Вишег суда он сматра и доказом нове друштвене климе, те оцењује како је незамисливо да у правној држави каквој се тежи, прогонитељ лекара узбуњивача има руководећу, истакнуту функцију у образовној установи која школује младе лекаре.

- Ова пресуда морала би да подстакне новосадско тужилаштво да коначно реагује у складу са законом и покрене истражни поступак о афери трговине листама чекања за зрачење на Институту за онкологију. Ако смо ми, са скромним могућностима једне самофинансирајуће невладине организације успели да прикупимо довољно чврстих доказа да Агенција за борбу против корупције, после службене провере, констатује бројна тешка кршења закона, онда је јасно да у дубинама фиока тужилаштва и полиције има много више доказног материјала - каже др Карађиновић.

Ћутање тужилаштва тих година он објашњава могућим притиском бивше покрајинске власти која је заправо и створила околности за овакву аферу.

- Док је разлог актуелног ћутања тужилаштва можда у бежању од одговорности због претходног нечињења и пасивности. Али да не спекулишемо, актери тих дешавању су ту, поред нас и они би, као одговорни грађани, требало да објасне како је уопште могло да дође до такве монструозне афере, како се то више никада не би поновило. Зато би било врло корисно да чујемо објашњење ондашњих покрајинских здравствених руководилаца и Покрајинске владе, шта их је спречило да поступе у складу са законом, грађанском савешћу и лекарском етиком, те поднесу кривичне пријаве и изјасне о узроцима непоступања јавног тужилаштва у коруптивној афери која је по здравственим последицама истоветна с афером Хитна помоћ у Београду, OVDE окарактерисаној од америчког стручњака за борбу против корупције Стивена Кона као масовно убиство - наглашава др Карађиновић.

Реаговања из лекарских кругова и етичких тела на прогон колега била су неадекватна и др Карађиновић каже да се чини као да је лекарима, преко страдања ових узбуњивача, намерно утериван страх у кости.

- Снажно су реаговале две невладине организације, антикоруптивни портал Пиштаљка и ми. Посебно је жалосно да су етичка тела потпуно подбацила - оценио је Карађиновић.

Сматра да је јавност веома заинтересована за проблеме у здравству, јер се они тичу свих грађана, те напомиње да су медији ван Војводине информисали о овим аферама, док је у Војводини била снажна медијска блокада.

- У Скупштини Србије, Одбор за здравље одржао је више седница о трговини на ИОВ, али за тадашњу Скупштину Војводине то је била табу тема. Све су то околности које би ваљало данас анализирати из сведочења учесника и извући закључке који би помогли да се отклоне системске грешке које су довеле до ове трагичне афере - изјавио је координатор НВО Доктори против корупције.

Љ. Петровић

 

 


<<Nazad