<<Nazad

 


Logo_N1.jpg


http://rs.n1info.com/a373562/Vesti/Organizacije-protiv-imenovanja-dekana-Medicinskog-fakulteta.html


Organizacije protiv imenovanja dekana  Medicinskog fakulteta

Izvor: N1

Organizacije Doktori protiv korupcije iz Beograda i Pravo na zdravlje iz Novog Sada, uputile su otvoreno pismo na nekoliko adresa, u kojem se protive kandidaturi profesorke Snežane Brkić za novi mandat na mestu dekana Medicinskog fakulteta (MF) u Novom Sadu.

Dve organizacije smatraju da Brkić ne ispunjava “potrebne etičke uslove” za tu javnu funkciju, jer je, kako navode, učestvovala u davanju otkaza lekarki uzbunjivaču Bojani Bokorov, dok je obavljala funkciju prodekana i članice dekanskog kolegijuma MF.  

Kako navode u otvorenom pismu, Brkić je učestvovala u davanju otkaza Bojani Borkov u toku "koruptivne afere trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvdine (IOV)".  

Organizacije su navele da je doktorka Bokorov 2010. "dokumentovano ukazala na trgovinu listama čekanja na zračnu terapiju pacijenata obolelih od raka".  

Dodaju da zbog toga veliki broj najtežih pacijenata iz Vojvodine nije mogao da se leči jer su mesta za zračnu terapiju bila popunjena “inostranim osiguranicima koji su plaćali tu uslugu od 3.000 do 4.000 evra”, što je službeno konstatovala Agencija za borbu protiv korupcije u svom rešenju, koje se nalazi u prilogu pisma.  

Dodaje se da je doktorka Bokorov tada doživela vrlo teške zdravstvene, egzistencijalne i profesionalne trenutke “zbog sistematskog progona od strane tadašnje pokrajinske administracije”, o čemu su u pismu dostavili i novinske članke.  

“Kandidatkinja za dekana, profesorka Brkić je tih godina bila u rukovodstvu MF i nažalost, sa svoje rukovodeće pozicije, nije stala u zaštitu doktorke Bokorov”, navodi se u pismu.  

Oni su zatražili od državnih organa, pre svega od MUP i Državne revizorske institucije, da iznesu činjenice sa kojima raspolažu u vezi sa tim slučajem.  

Otvoreno pismo upućeno je rektoru Univerziteta u Novom Sadu Dušanu Nikoliću, Odboru za etička pitanja Univerziteta u Novom Sadu, Etičkom odboru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, zatim Pokrajinskom sekretaru za visoko obrazovanje i Lekarskoj komori Srbije.  

Od njih se takođe traži da se, kao institucije odgovorne za poštovanje etičkog kodeksa univerziteta i medicinskog kodeksa, hitno izjasnite o kandidaturi Snežane Brkić za mesto dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.  

"Vaš javni stav zasnovan na etičkim principima bi svakako doprineo moralnoj i ljudskoj rehabilitaciji doktorke Bokorov", navele su organizacije.


 

<<Nazad