<<Nazad
                 Баук невакцинације (5): Агресивни антивакцинаши без аргумената


  https://www.dnevnik.rs/drustvo/bauk-nevakcinacije-5-agresivni-antivakcinasi-bez-argumenata-14-08-2017НОВИ САД: Разлог за опадање броја вакцинисине деце је у све гласнијем и агресивнијем наступу такозваног антивакциналног покрета, нешто је у чему се слажу сви наши саговорници и што истичу као највећи проблем.

 Они напомињу да смањење броја вакцинисане деце повећава могућност повратка епидемија оних болести против којих се медицина деценијама успешно борила, управо уз помоћ вакцина. Чињеницу да тих болести дуго није било, антивакцинашки покрет користи као аргумент да вакцине нису ни потребне.

Координатор Удружења Доктори против корупције др Драшко Карађиновић сматра да је основни разлог неповерења према вакцинама у агресивној медијској активности антивакциналог покрета, иако за то немају стручних аргумента, а агресивност је пропорционална незнању.

Противници вакцинације имају разне мотиве: од комерцијалних до психопатолошких. Многи противници вакцинација нуде своје природне, чаробне лекове као супституцију и удобно живе од тих превара. Има и егоманијака, нарциса који су жељни промоције, па имају шокантне наступе на масовним медијима, телевизији, новинама, друштвеним мрежама, што је данас иначе лакше него икада, јер нема времена за озбиљне стручне филтере. Нестручни људи шаљу агресивне, маркетиншки вешто уобличене поруке, манипулишући природним родитељским страховима, сматра др Карађиновић.

Он скреће пажњу и на то да савремене генерације како лекара, тако и лаичке јавност,и никада нису виделе дете оболело од на пример полиомијелитиса, односно дечје парализе, дифтерије, менингитиса и других болести, јер су те болести искорењене баш масовном имунизацијом, па се онда стиче утисак да је вакцинисање непотребно.


До сада 209 пријава

Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић рекао је да је у случајевима невакцинисања деце тренутно у поступку 209 предмета, а до сада су донете 32 одлуке, од којих 21 осуда.

Ту има 11 решења о одбачају захтева, а осталих 21 су уствари осујујуће одлуке од којих је у три случаја донета новчана казна, а у 18 изречена опомена учиониоцу - рекао је Мариновић. Пријаве против родитеља подноси здравствени инспектор при министарству здравља, а када стигне захтев за покретање прекршајног поступка, обави се инспекцијска контрола, сачини се записник о томе и инспектор утврди да ли је учињен прекршај, вели Мартиновић.


- Међутим, да нема вакцинације, последице по човечанство биле би трагичне. Сетимо се само великих епидемија великих богиња, куге, колере у Средњем веку од којих су умирале стотине милиона људи. Научно је доказано да изузетно ретко с вакцинама произведеним по поступцима савременог биоинжењеринга може да дође доћи до бурнијих последица које угрожавају живот. Вероватноћа је ређа од један према милион. Значи, треба вакцинисати више од милион људи да би једна особа дошла у такву потенцијално опасну ситуацију. Сматрам да би надлежне институције морале да буду офанзивније и децидније према овим опасним нестручним антивакциналним тенденцијама, јер не може да се очекује од лекара појединаца да уђу у јавну конфронтацију с агресивним шарлатанима.

Шеф Одсека за имунизацију у Центру за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине др Миољуб Ристић једном приликом је дао објашњење тренутне ситуације везане за актуелне проблеме око вакцинације. Он је скренуо пажњу на то да је још крајем прошлог века у литератури је описан тзв. природни ток, процес програма имунизације. У складу са овим наводима, велики део развијених земаља се налази у тзв. трећој фази еволуције програма имунизације, када је имунизација постала жртвом сопственог успеха. Овој фази су претходила два периода. Први у коме су обољевање и умирање од вакцинама спречивих обољења били озбиљан и широко распрострањен јавно-здравствени проблем и други у коме се вакцинација свим вакцинама спроводила с високим обухватима. Међутим, у актуелној, трећој фази процеса, долази до пада поверења у комплетан систем имунизације и обезбеђивања предуслова за увод у епидемијску појаву заразних болести, којих, захваљујући имунизацији, није било.

То се дешава због изостанка болести против којих је вакцинација усмерена и присуства само нежељених реакција које прате спровођење вакцинације, дијагностиковања обољења у узрасту деце када се спроводи вакцинација одређеним вакцинама, губитка поверења у представнике локалних и глобалних ауторитета јавног здравља, уплитања дневне политике у систем имунизације, због све веће тежње медија да своју сензационалистичку понуду попуне непровереним информацијама о наводној спрези вакцина и неких незаразних обољења, али и због недостатка научних доказа о јасно утврђеној етиологији различитих и све чешће дијагностикованих обољења у светској популацији (нпр. аутизам).

Уласком у ову фазу имунизационог процеса и последичним повећањем броја оболелих, хоспитализованих и умрлих од вакцинама предупредивих заразних болести, а слабљењем утицаја антивакциналних порука, за очекивати је поновни општи пораст интересовања за имунизацију, који ће водити у повећање обухвата имунизацијом свим вакцинама рекао је др Ристић и додао како ова фаза мора да буде дочекана спремно од стране свих земаља и то довољним залихама вакцина, едукованим кадром, медијском подршком и општом промоцијом вакцинације у свим сегментима друштва, јер се може искористити тако да се обољења чији је једини резервоар човек коначно елиминишу, а нека од њих и искорене.

Љ. Петровић


 

 


<<Nazad