<<Nazad
                

                               Опасност од празновериц

а


https://www.dnevnik.rs/index.php/drustvo/opasnost-od-praznoverica-13-08-2017
БАУК НЕВАКЦИНАЦИЈЕ ДЕЦЕ ЗАХВАТИО И НАШУ ЗЕМЉУ (4)

Полемике о томе да ли деца треба да буду вакцинисана или не, често се воде на форумима и друштвеним мрежама. Они који се ослањају на информације које добију на овај начин, често их доживљавају као валидне и безгранично им верују.

 На таквим местима могу да се пронађу и разни рецепти о природном или старинском лечењу неких болести, који су наводно ефикаснији и кориснији од оних које уносимо кроз лекове. Они склони теоријама завере по форумима тврде и да су вакцине само велики бизнис на којем зарађују фармацеутске куће, а да људима не доносе корист, већ напротив чак и штету.

Професорка Правног факултета и чланица удружења Родитељ доцент Драгана Ћорић каже како се неретко згране над коментарима које види на форумима, јер су то нечији родитељи и децу васпитавају на такав начин.

Страшно је видети како саветују да дете не треба да прими тетанус, него треба да гледа у сунце два пута дневно по три минута, пије мало свог урина и то од првог млаза ујутро и да му се стави сенф на рану. Раније је било свега и свачега, па и разних природних метода лечења када нисмо имали лекове. Међутим, од тих бапских прича су и деца и одрасли умирали. Сада имамо вакцине, имамо лекове, па чему онда увијање детета у сенф, лук и купус,  каже Драгана Ћорић.

Она наводи и пример маме која је на једном форуму испричала да је њену деветогодишњу ћерку ујела мачка и добила је антибиотик и таблете, али ветеринар тражи да види мачку, како би се уверио да ли она има беснило. Међутим, мајка не може да нађе мачку, те лекар тражи да дете добије вакцину против беснила, што она не жели. Коментари који се развијали на форуму иду од тог да вакцина има много нуспојава и да је ни случајно не да детету, а и тако маца вероватно није била бесна, па до оних који опомињу да беснило има једну нуспојаву, а то је смрт.

Драгана Ћорић каже како су често противници вакцина људи који су своју децу вакцинисали, али се на форумима противе имунизацији. Подсећа и да има људи који деци дају ММС да пију, а то је чиста хлороводнична киселина која уништава цео пробавни тракт.

Од 2018. у Француској ће бити обавезна вакацинација деце од 11 болести уместо три, како је сада, што говори о томе како мора да се штити здравље заједнице

Неки магови сматрају да испијање тих као капи лечи аутизам, а деци се само погоршава стање и уништава им се ждрело, желудац и црева. Људи сликају шта њихова деца избацују у столици и тврде да су то паразити које је дете избацило из црева и који су му стварали аутизам. Било који лекар да то погледа рећи ће да то нису паразити, него делови унутрашње слузокоже органа. Људи верују да ММС лечи све, од рака до аутизма и свих осталих леталних бољки, а заправо је то хлороводинична киселина, наводи Ћорићева.Можда смо раније могли белим луком да снижавамо притисак, међутим данас постаје упитно да ли је то заиста могуће или бисмо имали само плацебо ефекат. Нема ту никакве фармакомафије, већ имамо чисту науку с једне и празноверје са друге стране, а развој друштва се мери по томе колико празноверје утиче на нормалан живот,  закључила је Драгана Ћорић.

Координатор Удружења Доктори против корупције др Драшко Карађиновић оцењује да су вакцине најкорисније и најефективније средство које медицинска наука може да понуди човечанству у циљу спречавања епидемија.

Не постоји средство које је боље, јефтиније и корисније за заштиту здравља популације. Приче да неке фармацеутске куће имају огромну зараду на вакцинама су неосноване, јер то су јефтини производи. Они зарађују на лековима који се узимају цео живот, као што су антидепресиви, лекови за снижавање крвног притиска и холестерола, а не на производњи вакцина, што је још једна од ефикасних параноичних манипулација антивакционалиста, каже др Карађиновић.

Он подсећа да је кључни услов у колективном имунитету који се постиже када је 95 одсто популације имунизовано, што се постиже вакцинацијом.

Дакле, што је више неимунизованих, већи је ризик од епидемије и због тога се инсистира да што више особа буде вакцинисано. Људско право на избор мора да постоји, али постоји и право заједнице на колективну здравствену безбедност и ту је вакцинација кључна. У САД као земљи људских права, можете да не вакцинишете дете, али зато нема уписа у дечији вртић или школу, па идите с породицом и живите у шуми. У Немачкој или Француској су предвиђене новчане казне према онима који не вакцинишу децу. Уосталом, од 2018. у Француској ће бити обавезна вакацинација деце од 11 болести уместо три, како је сада, што говори о томе како мора да се штити здравље заједнице, рекао је др Карађиновић.
 

Љубица Петровић


 

 


<<Nazad