<<Nazad

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2890467/bruka-para-za-lekare-ima-ali-ih-drugi-otimaju


 

DOKTORI PROTIV KORUPCIJE UPOZORAVAJU

BRUKA: Para za lekare ima, ali ih drugi otimaju!

DRUŠTVO 05.08.2017. 01:25h

Izdvajamo za zdravstvo oko milijardu i po evra više od susednih država. Međutim, taj novac nestaje zbog neefikasnosti sistema, kaže doktor Draško Karađinović


Oko 1.000 lekara u Srbiji i duplo više medicinskih radnika svake godine ode da radi u inostranstvo zbog malih zarada.

Draško Karađinović iz NVO „Doktori protiv korupcije“ kaže da novca za povećanje plata ima, ali da se ta sredstva rasipaju u sistemskoj korupciji.

 

- Srbija izdvaja za zdravstvo oko milijardu i po evra više na godišnjem nivou od susednih država. Međutim, te pare nestaju zbog sistemske korupcije u zdravstvu i neefikasnosti sistema - upozorava Karađinović, koji kaže da je potpuno logično što doktori i medicinski radnici odlaze da rade u Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope, gde su plate i šest puta veće nego kod nas i gde se njihov rad poštuje:

 

- Lekari rade izuzetno odgovoran posao i potpuno bi logično bilo da primaju plate koje su tri-četiri puta veće od republičkog proseka. To se, naravno, odnosi na one koji odgovorno leče pacijente, a ne na one koje sede u kojekakvim komisijama.


Kako je Kurir pisao, niske zarade, preopterećenost lekara, loša organizacija i uslovi rada su razlozi što svake godine lekari napuštaju Srbiju, zbog čega pojedinim odeljenjima u zdravstvenim ustanovama u Srbiji preti zatvaranje. Paradoksalno, čak oko 2.000 lekara i nekoliko puta više medicinskih sestara na birou za zapošljavanje čeka posao.


Kurir / R. K.


<<Nazad