<<Nazad

http://www.dnevnik.rs/drustvo/uvodjenje-informacionog-sistema-unapredilo-zdravstvo

31.01.2016

        Увођење информационог система унапредило здравство


Србија је напредовала на европској листи здравствених система и према овогодишњем извештају ЕХЦИ Европског здравственог потрошачког индекса, заузима 24. позицију, остваривши 116 бодова више него прошле године, када је била на 30. месту

Према оцени истраживача ове организације, овакав помак Србији даје титулу државе с највећим напретком 2016. године. Србија је овакав успех заслужила пре свега ефектима увођења новог информационог система у здравство, који је утицао на бољу доступност здравствене заштите, али и на смањење листа и времена чекања. Оцењујући да је овај напредак значајан за пацијенте, Удружење Доктори против корупције скреће пажњу на чињеницу да је институционална корупција још увек укорењена, на шта указује и ЕХЦИ.

Министарство здравља Србије саопштило је да су оцењивачи ЕХЦИ констатовали да овај систем још није имплементиран у потпуности, па да зато очекују још боље резултате до краја 2017, када нови интегрисани здравствени информациони систем треба да почне да ради у пуном капацитету.

- ЕХЦИ анализира националне здравствене системе на основу 48 индикатора, који укључују области као што су права и обавештеност пацијената, приступ здравственој заштити, исходи лечења, обим и подручје услуга, превенција и коришћење фармацеутских производа. Србија је први пут оцењивана 2012, када је заузела последње место. Исти скор Србија је имала 2013, док је напредак почео да се остварује 2014, када је наша земља заузела 33. позицију, а 2015. били смо оцењени као 30. у Европи. Дакле. Србија је у протекле три године напредовала 12 позиција - наводи се у саопштењу Министарства.

Компанија Хеалтх Цонсумер Поњерхоусе (ХЦП) Лтд. спроводи истраживање Европског здравственог потрошачког индекса (ЕХЦИ) од 2005. и оно представља водеће поређење за процену функционисања националних система здравствене заштите у 35 земаља.

Координатор удружења Доктори против корупције др Драшко Карађиновић каже да је напредак оправдан с аспекта комфора пацијента, односно веће доступности лекара у примарној здравственој заштити, јер ИЗИС доводи до лакшег и комфорнијег заказивања прегледа код лекара.

- Проблеми настају кад пацијент добије упут за болнички ниво, јер ту још постоје снажне опструкције, с обзиром на контрадикторне интересе. Ипак, ова добра вест не сме да потисне у заборав да такозвани тврди показатељи здравља нације имају тренд погоршања - каже Карађиновић и објашњава да је међу њима и стопа општег мортлитета која је са 14,2 промила порасла на 14,6 промила, што је са Бугарском, најгоре у региону.

Карађиновић сматра да је посебно забрињавајуће што је дошло до скраћења очекиване дужине живота са 75,48 на 74,8 година.

- Ово смањење је потпуно неприхватљиво за једну европску земљу и указује на постојање тешких аномалија у функционисању здравственог система - наводи Карађиновић и подсећа на то да је све ово праћено огромном потрошњом за здравство од близу 11 процената БДП, односно три и по милијарде евра, убедљиво највећом у региону. Сматра да оволика потрошња указује на дубоку укорењеност инститиционалне корупције, јер у Србији грађани плаћају више 40 одсто из џепа, односно доприноса од 10,2 процента, од укупне потрошње за здравство.

- И ЕХЦИ констатује како нема објективног показатеља смањења корупције у здравству, упркос анегдотским тврдњама надлежних који се базирају на импресији. На жалост, смањењу корупције, а тиме и расипању и побољшању лечења, неће допринети ни нови нацрти системских здравствених закона, пошто и даље легализују коруптивне механизме, па се стиче утисак да су коруптивни интереси спречили реформисање система - закључује Карађиновић.

Љ. Петровић

 

ЕХЦИ поставља стандарде

Европски здравствени потрошачки индекс (ЕХЦИ), који представља независно праћење система здравствене заштите у 35 земаља, објавио је своје десето издање 30. јануара 2017. Од 2006. ово упоређивање кључних вредности у оквиру здравствене заштите, са становишта пацијента и корисника услуга, унапредило је схватање европског здравственог система, оснажило пацијенте у погледу њихових права и допринело отклањању слабости. ЕХЦИ, као и велики број студија посвећених специфичним обољењима које је спровела компанија Хеалтх Цонсумер Поњерхоусе (ХЦП) Лтд, утврдио је стандарде које један модеран и функционалан здравствени систем може и треба да остварује.

<<Nazad