<<Nazad

http://www.alo.rs/skocili-smo-na-lestvici-zdravstvenih-usluga-evrope/93416

 logo_ALO

30.januar, 2017.

ALO! SAZNAJE Skočili smo na lestvici zdravstvenih usluga Evrope!

Autor: R. Briza | 30.01.2017. 11:31 - 30.01.2017. 12:30


Prema podacima EHCI, koji su upravo predstavljeni u Evropskom parlamentu u Briselu, Srbija je napravila veliki skok na rang listi evropskih zemalja, pre svega zbog implementacije Informacionog sistema IZIZ u naše zdravstvene ustanove, ekskluzivno saznaje "Alo!".

Među 35 zdravstvenih sistema Evrope, Srbija je sada 24. u Evropi, sa 670 poena, a u Briselu su je označili kao iznenađenje godine ili "penjača godine - climber of the year".

EHCI (evropski zdravstveni potrošački indeks) je rangiranje zdravstvenih usluga u 35 evropskih zemalja.

"Nakon prvog rangiranja 2012. godine, Srbija je bila poslednja na listi. To je izazvalo reakcije Ministartva zdravlja u Beogradu, koje je tvrdilo da su ti rezultati bili nepravedni", navode u toj organizaciji i dodaju da je sada najinpresivnije u usponu srpskog zdravstva, između ostalog, impelementacija Integrisanog informacionog sistema IZIS, po ugledu na makednoski, koji omogućava direktno zakazivanje specijalističkih pregleda.

Sa druge strane, kako oni navode, "postoje usmeni dokazi da je korupcija, od koje već dugo godina strada srpsko zdravstvo, počela značajno da se smanjuje".

"Bez obzira na to, Srbija bi trebalo da garantuje poboljšanje rezultata na tom polju", naveli su u EHCI.

U Ministartvu zdravlja kažu da je Srbija ovakav uspeh zaslužila, pre svega, efektima uvođenja IZIS -a, koji je uticao na bolju dostupnost zdravstvene zaštite, ali i na smanjenje listi i vremena čekanja na preglede i intervencije.

-ECHI analaizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, a koji se odnose na prava i obavbeštenost pacijenata, pristupu zdravstvenoj zaštiti, ishodma lečenja, obimu i području usluga, prevenciju i korišćenje farmaceutskih proizvoda. Srbije je 2012. bila na pslednjem mestu. Isti skor je bio i naredne godine, dok je 2014. počela da napreduje, kada se našla na 33. mestu. Dve godine kasnije, Srbija je zauzela 30. poziciju. U protkel tri godine naša zemlja se popela na toj lestvici za 12 mesta - naveli su oni.

Dr Draško Karađinović iz organizacije "Doktori protiv korupcije", pozdravio je veliki uspeh Srbije i dodao da je evidentno da je napredak opravdan sa aspekta konfora pacijenta, odnosno povećana dostupnosti lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- IZIS dovodi do lakšeg i konfornijeg zakazivanja pregleda kod lekara. Ipak, ova dobra vest ne sme da potisne u zaborav da takozvani "tvrdi" pokazatelji zdravlja nacije imaju trend pogoršanja, a to je ipak najvažniji kriterijum! Stopa opšteg mortaliteta, prema izveštaju EHCI, je sa 14,2 promila porasla na 14,6 promila, što je sa Bugarskom, najgore u regionu. A posebno zabrinjavajuće je to što je došlo do skraćenja očekivane dužine života sa 75,48 godina života, na 74,8. Što se tiče korupcije, u izveštaju EHCI konstatuje se da nema objektivnog pokazatelja njenog smanjenja u zdravstvu, uprkos usmenim tvrdnjama - navodi on za "Alo!"

 

<<Nazad