<<Nazad

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2504250/vucic-uzbunjivaci-pomazu-da-drzava-bude-bolja.html

RTS

Radio Televizija Srbije


"Uzbunjivači pomažu da država bude bolja"

IZVOR:RTS, TANJUG


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da mali broj zemalja može da se pohvali Zakonom o zaštiti uzbunjivača kakav ima Srbija, navodeći da je za godinu dana od početka njegove primene 299 predmeta pokrenuto, a 213 rešeno.


Aleksandar Vučić je, otvarajući međunarodnu konferenciju "Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora", rekao da je, kada je postao premijer, poručio da će borba protiv korupcije biti uvek jedan od prioriteta.

Pripremila Sanja Ljubisavljević

VIDEO

"Osim političke volje i nulte tolerancije, morali smo i moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je Vlada Srbije pokazala nesumnjivu posvećenost borbi protiv korupcije i nultu toleranciju prema kriminalu i naglasio da su uzbunjivači saveznici na istom poslu na kojem je i Vlada.

Uzbunjivačima je pružio javnu podršku i zamolio njih i sve ostale da taj posao nastave jer, kako  je istakao, to ne rade za sebe ili samo za sebe, već za celu državu, od koje prave bolje mesto za život.

Vučić je istakao da će država učiniti sve da zaštiti uzbunjivače, a da bespoštedno kazni sve one koji se bave korupcijom i kriminalom.

Naveo je da uzbunjivači, prema istraživanjima u svetu, otkriju više kršenja propisa nego policija i tužilaštvo, i dodao da oni obavljaju najvažniji posao na svetu.

Premijer je istakao da niko ne može da spreči mogućnost odmazde prema uzbunjivačima, ali zakon može tu odmazdu da sankcioniše.

"To je svrha zakona, i na taj način najdelotvornije obeshrabruje progonitelje i štiti uzbunjivače", poručio je Vučić.

Kako je rekao, dosadašnji rezultat primene Zakona o zaštiti uzbunjivača je dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, ali, istakao je, moramo i bolje, a saradnjom sa žrtvama korupcije mogu se postići bolji rezultati.

Pozvao je građane da prijave svaki pa i najmanji slučaj korupcije.

"Imamo dobar zakon i, osim robe koju sve više izvozimo, ovo je jedna od stvari u intelektualnoj svojini koju možemo da 'izvozimo'", rekao je premijer.

Vučić je zahvalio svima koji su se borili i insistirali da Srbija dobije zakon koji je, kako je rekao, jedan od najboljih u Evropi.

"Zahvalni smo svima koji na takav kako suštinski rade za državu i zemlju", rekao je Vučić.

Nekad, dodao je, nismo zadovoljni njihovim pisanjem i izveštajima, ali je Srbija, zahvaljujući njima, bolje mesto nego što je bila.

Ukazao je na to da su u izradi zakona učestvovali i stručnjaci iz raznih oblasti, iz portala Pištaljka, iz Velike Britanije i SAD i da je dobio najviše ocene EU i Saveta Evrope.

Konferencija o zaštiti uzbunjivača i novinarskih izvora
Konferencija o zaštiti uzbunjivača i novinarskih izvora

Podsetio je da Srbija jedina u Evropi, osim Irske i Velike Britanije, ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače i da se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača.

Vučić je dodao da Srbiji predstoji dalja reforma sudstva, kao i da će novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije dati nove mehanizme tom nezavisnom telu, ali i izneo podatak da Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo jedine imaju besplatna pravna savetovališta za građane koji žele da prijave korupciju.

Premijer je naveo i da je potrebna dalja reforma sudstva i bolja saradnja svih institucija koje se bave borbom protiv korupcije i kriminala.

Prvi slučaj u Srbiji da uzbunjivač tuži državu. Borko Josifovski, kao direktor Hitne pomoći pre 10 godina ukazao je na nepravilnosti u svojoj ustanovi, a posle toga je smenjen.

"Čim sam ja dobio podatke iz Centra za analizu i uvideo da pojedini doktori uopšte ne primenjuju reanimacije i da i da redovno upućuju porodice preminulih na usluge određenih privatnih pogrebnike, ja sam sazvao konferenciju za novinare i obavestio javnost o tome. Dva dana kasnije, 20. septembra 2006. godine sam smenjen od strane ministra zadravlja", navodi Josifovski. 

Zakon o zaštiti uzbunjivača predviđa da onima koji otkriju korupciju i zloupotrebu, država pruži najjaču sudsku zaštitu. Josifovski, međutim, još čeka pravdu. 

"Srbija ima veoma dobar zakon o uzbunjivačima"

Glavni urednik „PištaljkeVladimir Radomirović istakao je da Srbija ima jedan od najboljih zakona o uzbunjivačima i naglasio da uzbunjivači moraju biti zaštićeni.

Glavni urednik „
Glavni urednik „"Pištaljke“" Vladimir Radomirović

Radomirović je, tokom otvaranja konferencije, podsetio da Pištaljka postoji više od šest godina, kada su je osnovali novinari i bivši uzbunjivači. Od tada do sada objavljeno je više od 600 tekstova, a svaki od njih, kako je naglasio, može biti optužni predlog.

Uz pomoć USAID-a pre dve godine, rekao je Radomirović, osnovano je besplatno pravno savetovalište, jedino na Balkanu, koje je do sada dalo više stotina saveta.

Naveo je da su novinari i advokati „Pištaljke“ učestvovali u radnoj grupi za izradu zakona o uzbunjivačima, koji je jedan od najboljih u svetu prema oceni međunarodnih stručnjaka.

"Srbija je pre nešto više od godinu dana postala zemlja koja ima snažan zakon o uzbunjivačima. Zakon je jako dobar, a sada je na nama da pokažemo koliko smo mi dobri. Bude li bilo problema u primeni, pokazaće da nešto nije u redu", rekao je Radomirović.

Ukazao je da dobre novinare uzbunjivače malo ko želi, da oni nisu miljenici šefova i kolega, a smatraju se izvorom problema onima za koje, naizgled, problema nema.

"Taj izvor treba zaštititi", podvukao je Radomirović, dodajući da taj dar koji imaju uzbunjivači i talenat treba da negujemo.

Koordinatorka Međunarodne mreže za uzbunjivače Ana Majers takođe je pohvalila Zakon o uzbunjivačima u Srbiji, dodavši da je bilo važno što su uzbunjivači učestvovali u njegovoj izradi.

Svetska praksa pokazuje da uzbunjivači otkriju više kršenja propisa nego policija i tužilaštvo. Stoga se od zakona koji se primenjuje nešto više od godinu dana mnogo očekuje.<<Nazad