<<Nazad

2.oktobar, 2016

Расипању у здравству мора доћи крај

Удружење Доктори против корупције очекује од нове Владе у наредном периоду побољшања у здравственом сектору, на основу тога што је, како кажу, по први пут један српски премијер  у експозеу истакао пропусте у овој области и најавио промене.

Надају се да ће бити прекинут расипнички манир у здравству; структурно реформисан систем и либерализовано тржиште.Координатор НВО Доктори против корупције др Драшко Карађиновић каже да је ово је први пут у Србији да врх извршне власти говори о здравству кроз изношење кључних економских и финансијских података битних за све грађане. OVDE

- То представља значајан позитиван преседан, па се треба надати да ће се наставити и у будућности. Школство, здравство, социјални и пензиони систем су најважније и перманентне теме друштвене и политичке дебате у европским државама и премијер Александар Вучић је у свом експозеу покушао да у том правцу усмери пажњу јавности указивањем на забрињавајуће податке. Међутим, овај Вучићев покушај наишао је на потпуно игнорисање, што депримира и потврђује неспособност елита да се фокусира на стварност и понуди одговоре на конкретне проблеме друштва jeр бежи од одговора на животна питања - сматра Карађиновић и додаје да нема ни критичког реаговања опозиције упркос чињеници да се преко здравствене политике преламају све државне политике.

Како наводи, премијер је између осталог изнео податак да Србија укупно троши три и по милијарде евра за здравство што је више од 10 одсто БДП, по чему је убедљиво на првом месту у региону. Суседне земље троше од пет и по до осам одсто БДП у ову сврху, а са истим или бољим здравственим ефектима.

- Стога овако расипничка здравствена потрошња носи макроекономски ризик, компромитује успешне ефекте фискалне консолидације, подрива конкурентност у привлачењу страних инвестиција. Годишњи нестанак милијарде евра у здравству је наслеђен проблем, али Вучић је први премијер који на то јавно указује и захтева да се утврде одговорности и механизми тог енормног расипања - напомиње Карађиновић. Доктори против корупције од нове Владе очекују концепт стратегије и почетак структурне реформе здравства, либерализацију и дерегулацију праћену демонополизацијом, интеграцијом приватног сектора и формирањем конкурентно регулисаног тржишта у здравству.

- Одређени секторски помаци у протекле две године се имплементирају пре свега у области онкологије и информатизације, што је свакако значајно. Али структурних организационих и финансијских промена нема, па се нерационална потрошња наставља. Стога је главни изазов у достизању макроекономске конкурентности суседа, што захтева смањење потрошње за здравство за три до четири одсто БДП.

Зато су уштеде на расходној страни одлучујуће. Ту се ради о институционалном расипању иза кога се крије не само нехат и неорганизованост, већ и корупција - каже Карађиновић.Једно од питања је и да ли ће се основни пакет услуга финансирати преко пореза или преко премије, из бруто плате осигураника са слободним избором обавезног осигурања.

- Посебно је важна либерализација система и регулисање тржишта здравствених услуга, што би омогућило пацијенту да за свој новац слободно бира пружаоца услуга у државном или приватном  сектору. Оптимализацију захтева и фармацеутско тржиште које износи 700 милиона евра, а бројне дијагностичке и терапеутске процедуре су јефтиније у приватном сектору и треба му их допустити, што би растеретило државни сектор. Уједно, тиме би се идентификовале и паразитске структуре, које се стално гомилају због нормативне хипертрофије, иначе одличне подлоге за корупцију - закључује др Карађиновић.

Љ. Петровић

 

Уштеда могућа смањењем бирократије

Карађиновић наводи да имамо 350 здравствених установа са исто толико управних и надзорних одбора који имају више хиљада чланова. Ту су и агенције за сертификације и акредитације, бројне коморе са својим бирократијама, институти, савети, нетранспарентне процедуре уговарања и арбитраже, лиценцирања, до заштитника права, дуплираног однедавно и саветником права пацијента. Сматра да је то регулаторна џунгла која успешно маскира хиљаде синекура и ловаца на ренту, па се и ту се налази велики потенцијал за уштеде.

 

 -------------------------------------------------------------------Излагање Програма Владе Србије

кандидата за председника Владе

Александра Вучића


Народна скупштина Републике Србије

Прва посебна седница у Једанаестом сазиву

Београд, 9. август 2016. године


Што се здравства тиче, 2014. године управо због бројних нереализованих пројеката, неискоришћених кредита и донација српско здравство је сматрано најгорим. Имало је најлошије оцене квалитета у Европи. Изазов је био у протеклом перидоу зауставити пропадање здравства у Србији. Мислим да смо то делимично постигли иако грађани, посебно пацијенти и даље имају итекако разлога да буду незадовољни услугом.

Захваљујући ономе што смо урадили у протеклом периоду напредовали смо шест места у европском здравственом потрошачком индексу, са 554 остварена бода побољшали смо укупни скор за 81 бод у односу на прошлу годину и остварили завидан напредак у три кључне области права пацијента, доступност здравствене заштите и исходи лечења. Иако смо се у 2016. години попели за додатна три места на европским индексима, још увек има још много много ствари.

Наша потрошња за здравствену заштиту је ужасно висока. OVDE Према актуелним подацима трошимо скоро 10% нашег БДП на здравство, што одговара цифри од 431 милијарде динара, дакле три и по милијарде евра сваке године потрошимо на здравство. Не знам где и како нама од тога, ћорав може да види да нама негде нестане милијарда. Не знам где и како. Само погледајте све што имам, стварно нисам у стању, да ми кажете где је, одмах да похапсимо све, да урадимо све. Негде те паре нестају. Ми не нудимо услугу за те три и по милијарде.

Имамо много боље јавне набавке него раније. Имамо проблем око генеричких лекова. Али, ако бисмо ишли на генеричке лекове, господине Шешељ, било би нешто доступнији пацијентима, али рачунајте да смо угасили и Галенику" и Хемофарм", да више не постоје. Дакле има ту много проблема са којима мора Влада да се суочи и које мора да решава, али није то кључни проблем.

Немогуће је да нисмо успели више објеката да обновимо. Сада преко Канцеларије за јавна улагања обнављамо објекте здравствене заштите, обнављамо школске установе.У току је обнова 309 објеката, од тога нећу одустати, док и последње дете које иде у дом здравља или старац и дете иде у школу не буде имало уредан тоалет, па причали они колико хоће да сам премијер за вц, али премијер за чисте вц, за разлику од оних какве су они нама остављали и то ћемо да наставимо да радимо у наредном периоду.

Добили смо сагласност европске инвестиционе на тендерску документацију за прву фазу изградње клиничког центра и тендер је објављен 29.12.2015. године у журналу ЕУ, Службеном Гласнику Србије" и порталу Управе за јавне набавке. Процењена инвестициона вредност радова је 96,1 милион евра била, обухвата реконструкцију 86.000 метара квадратних, рок извршење је 31 месец.

Успели смо касније да добијемо повољнију набавку од процењене вредности, за око 20 милиона евра, дакле на 75,46 милиона евра, што ме додатно плаши да вам одмах кажем. Шта год вам и мој министар и сви стручњаци рекли, то је ствар која ме највише плаши. Када год добијемо за толико убедљивију понуду знам да после тога имамо проблема. Само чекам да видим како ће то да буде. Већ почетком 2017. године грађани Ниша и околине моћи ће да се поносе новим Клиничким центром Ниш.

31/3 МГ/ИР

Реализација ове инвестиције таворила је до пре две и по године, а онда смо успели да тај пројекат доведемо у завршну фазу. Успели смо да обезбедимо средства за завршетак радова на Клиници за кардиохирургију Клиничког центра у Нишу, која је 2014. године почела са радом и до сада је обављено стотину кардиохируршких интервенција.

Набавка гама ножа је била велика ствар. Златни стандард у неурохирургији, почело у новембру прошле године и за сада даје заиста одличне резултате. Обављено је више од 368 операција. Ми смо за седам година од 2008-2015. године за лечење 801 пацијента у Турској платили четири милиона и 700 хиљада евра, само зато што нисмо имали гама нож у Србији. само гледајте да ли је неко и ко је могао по том питању да прави одређене комбинације зашто то нисмо узели за себе, па да не морамо да плаћамо ником.

32/1 АЛ/ВК 19.10 19.20

Више од 20 година у бројне здравствене установе мало или готово ништа није улагано. Осим адаптације, Влада планира и улагање у здравствену инфраструктуру и изградњу нових капацитета као што су Тиршова два", Општа болница у Врању и Онкологија два".

Изградња прве јавне банке матичних ћелија која се гради у оквиру Института за мајку и дете Др Вукан Чупић" улази у завршну фазу и Влада Србије из године у годину повећава износ новца, износ средстава за ову намену.

У 45 општина Србије распоредили смо 64 санитетска возила набављена средствима Министарства здравља. Тамо где та кола нису нестала, а нестала су зато што су стручњаци рекли да треба домови здравља сами собом да управљају уз подршку локалне самоуправе. Потрошили све паре на плате а онда да би радници тужили домове здравља и да би намирили плате, они дали на добош амбулантна кола и све што смо ми народним новцем купили и сада више нема ништа. Такав је случај, ако се не варам, до сада у шест локалних самоуправа.

Наставићемо да промовишемо транспарентност објављивањем листе чекања и времена чекања за већину критичних медицинских интервенција и третмана. Тамо где постоје уска грла обезбеђењем додатних средстава значајно су смањена листе чекања. Прошлог месеца је првим пацијентима пружена терапија на новим линеарним акцелераторима у Београду, Крагујевцу и Нишу, за које смо дали прошле године 700 милиона динара.Још минимум шест најсавременијих акцелератора биће набављено до краја године, тендер је планиран сада из Светске банке.

Електронско пословање ћемо интензивно да уводимо у здравствени систем са циљем бољег управљања системом здравства. Побољшали смо ниво услуга у породилиштима. Епидурална анестезија је сада бесплатна, што је мајке раније коштало између 5.000 и 15.000 динара. Током последње две године обучили смо 2.650 специјалиста.

Основали смо Фонд за плаћање и лечење у иностранству. Фонд је почео са радом 2015. године. До сада смо платили то за 60 људи, у највећем делу за децу, што ако се сећате увек се проналазило раније из различитих спонзорстава. Неопходно је боље управљање.

Превенција мора да постоји и ступио је на снагу нови календар вакцинације. Такође ћемо и код рака грлића материце, открили смо да је преко 32,9% жена које припадају ризичној категорији, редовно прегледано од раног откривања ове болести, што значи да ћемо то морати драматично да повећамо како бисмо заштитили здравље наших жена, 470.000 у Србији има дијагнозу дијабетеса и других хроничних болести, као што је хипертензија и прима неки облик лечења, али ако се дијабетес не уочи у раној фази, касније цена лечења, као што знате, најмање три пута је већа, три пута скупља. Зато ћемо морати сву енергију да усмеримо на бољу превенцију критичних болести. Сада имамо и већи број слајсних скенера, јер оно што раније откријемо ове болести више ћемо живота спасити, а да додам још један аргумент, мање важан од овога, али не неважан и много мање ће то коштати државу.

Намеравамо да израдимо обиман протокол за рано откривање дијабетеса, хипертензије и рада грлића материце. Овај протокол ће бити пробно спроведен у 20 одабраних општина како бисмо били сигурни да побољшани поступци раног откривања болести функционишу како треба.

Health_expenditure_Serbia 
 


<<Nazad