<<Nazad


NOVI SAD, subota, 3. AVGUST 2016. GODINE

 

KO JE I KAKO TRGOVAO LISTAMA ČEKANJA NA INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE

Domaće pacijente preskakali inostrani


Organizacija „Doktori protiv korupcije“ očekuje od novopostavljenog rukovodstva Instituta za onkologiju Vojvodine da na Odboru za zdravstvo Skupštine Vojvodine iznese ocenu postojećeg stanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, utvrdi moralnu, stručnu i političku odgovornost učesnika na svim nivoima vlasti i iznese preporuke za unapređenje onkološke službe u Vojvodini, radi prevazilaženja nasleđene teške situacije.

 

Maligne bolesti, posle kardiovaskularnih, zbog visoke stope mortaliteta za svaku odgovornu vlast su prioritet u pogledu prevencije i terapije (Borko Josifovski i Draško Karađinović)

_________________________________________________________________

Članovi organizacije „Doktori protiv korupcije“ doktori Borko Josifovski i Draško Karađinović ističu da su maligne bolesti, posle kardiovaskularnih, zbog visoke stope mortaliteta za svaku odgovornu vlast prioritet u pogledu prevencije i terapije. . Međutim, uprkos poražavajućih epidemioloških činjenica, Klinika za radiacionu terapiju Iinstituta za onkologiju Vojvodine godinama je radila na štetu zdravlja građana Vojvodine.

Na ovoj klinici je i pored očiglednog nedovoljnog kapaciteta aparata za zračenje svih 6000 pacijenta obolelih od raka iz Vojvodine, u prethodnom periodu bilo na godišnjem nivou organizovano nezakonito komercijalno „preskakanje“ lista čekanja, odnosno na njih su dolazili pacijenti iz inostranstva, dok su „domaći“ morali da čekaju svoj red.

- Ova teška koruptivna afera, u širokoj javnosti poznata kao trgovina listama smrti potpuno je dokumentovana u službenom postupku od Agencije za borbu protiv korpcije  OVDE  i zbog svojih tragičnih posledica za bolesne ljude izaziva ogromnu pažnju medija i javnosti.

Lekarka koja je dokumentovano ukazala na trgovinu listama je izbačena sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu,  uz potpuno ignorisanje ove afere od najveće važnosti za građane od strane RTV i Lekarske komore Vovodine. OVDE

Čak ni najistaknutiji zdravstveni rukovodioci u proteklom periodu dr Miloš Lučić, dr Atila Čengeri, dr Vesna Kopitović kao i višegodišnji predsednik Vlade APV dr Bojan Pajtić nisu, u okviru svojih ovlašćenja reagovali na izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije  i preduzeli zakonom predviđene mere – ukazuju doktori Josifovski i Karađinović.

Da se slično ne bi ponovilo, ali i kako bi se utvrdilo ko je šta i zbog čega u prethodnom periodu činio, „Doktori protiv korupcije“ očekuju da novo rukovodstvo Instituta za onkologiju Vojvodine rasvetli i obelodani istinu o tome šta se događalo sa listama čekanja, ko je i kako sa njima trgovao i na kraju krajeva kazne oni koji su to činili.

Lj.M.Dnevnik%203%20septembar2016.jpg<<Nazad