<<Nazad


http://www.dnevnik.rs/drustvo/korak-ka-personalizaciji-odgovornosti

Корак ка персонализацији одговорности

Почетна страна | 08.07.16

Одлука Покрајинске владе о смени директора Института за онкологију Војводине проф. др Милоша Лучића и Института за плућне болести проф. Др Бранислава Перина има пуну подршку организације Доктори против корупције, кажу у овој НВО. Подсећају да су смењени директори претходно имали важна места у вођењу здравствене политике у АПВ. Први као покрајински секретар за здравство, други као председник Лекарске коморе Војводине и члан бројних здравствених форума.

Чланови НВО Доктори против корупције др Драшко Карађиновић и др Борко Јосифовски, учинак смењених директора мере, како наводе, њиховим резултатима, наводећи неке чињенице из области лечења малигних болести, другој најчешћој групи узрока смртности у Србији, па стога, приоритета од највеће важности за јавноздравствену политику.

- По подацима Епидемиолошког регистра за Војводину 9.500 људи годишње оболи од рака, а умре их 6.100. За 6.000 пацијената постоји индикација за радиотерапију, а због малог броја апарата за зрачење на Институту за онкологију Војводине зрачи се мање од 3.000 оболелих од рака. Значи, више хиљада онколошких пацијената нема прилику да се на одговарајући начин лечи од ове тешке болести због малог броја апарата за зрачење, што представља шокантан промашај покрајинских функционера одговорних за здравствену политику и планирање у АПВ током последњих 16 година! - каже др Драшко Карађиновић и додаје да дужина чекања на радиотерапију подстиче корупцију кроз појаву трговине листама чекања.

Др Борко Јосифовски напомиње и да запрепашћује склапање уговора са иностраним осигурањем ради зрачења преко реда више стотине иностраних пацијената, на штету наших људи оболелих од рака.
- При томе појединци су остварили зараде кроз коруптивни допунски рад у износу од 500.000 евра! OVDE

  Нема и не може бити оправдања за такво катастрофално стање у онкологији Војводине где две трећине оболелих од рака умре, док у Европи две трећине преживи пет година од тренутка дијагностиковања болести - наводи он и напомиње да према сазнањима Доктора против корупције иако је више десетина милиона евра потрошено на болницу у Сремској Каменици, на листи чекања за зрачење је 900 оболелих од рака.

Доктори против корупције сматрају да после дугогодишње стручне и моралне девастације болнице у Сремској Каменици, ове промене представљају важан корак у успостављању принципа персоналне одговорности за тешко стање у здравству Војводине и заслужују подршку свих оних који часно и устрајно служе Хипократовој заклетви. 

Љ. Петровић

 

Трговина листама чекања разголитила слом других институција

Др Карађиновић и др Јосифовски кажу да се кроз здравствену политику преламају све државне политике, а да је афера трговине листама чекања у Сремској Каменици разголитила слом и других институција у АПВ: Медицинског факултета у Новом Саду, Радио телевизије Војводине (РТВ), Лекарске коморе Војводине.

- Лекарка која је документовано указала на аферу трговине листама чекања избачена је са Медицинског факултета, а РТВ која је себе рекламирала као јавни сервис, на услузи грађанима Војводине свих протеклих година није нашла за сходно да о овим аферама са трагичним последицама за хиљаде грађана информише и упозори јавност на криминалне пропусте. И Лекарска комора Војводине, упркос упорном заклињању на нулту толеранцију корупције у здравству, гласно је ћутала о овој коруптивној афери о којој бруји цела држава - наводе Доктори против корупције. 

 

<<Nazad