<<Nazad


http://www.alo.rs/tomicina-dusevna-bol-od-pola-miliona-dinara/55662

 logo_ALO


BIVŠI MINISTAR PRESAVIO TABAK
Tomicina duševna bol od pola miliona dinara

Autor: alo.rs | 14.06.2016. 10:46
 PODELI / 0
 KOMENTARI / 2Za pretpljene duševne boli usled povrede časti i ugleda bivši ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević tužio je koordinatora nevladine organizacije “Doktori protiv korupcije” dr Draška Karađinovića.

Tomica Milosavljević traži odštetu od 490.000 dinara. U tužbi, koju novosadski "Dnevnik" poseduje  OVDE, navodi se da je Karađinović svojim izjavama datim za "Naše novine" u novembru 2014. godine bivšeg ministra predstavio kao osobu “sklonu nemoralnim i prevarnim radnjama. Lice koje je akter brojnih afera za vreme dok je bio na funkciji ministra, te kao lice koje sada “traži imunitet” od krivičnog gonjenja, time što bi bio na međunarodnoj funkciji - direktora Svetske zdravstvne organizacije.

Karađinović tužbu shvata kao pritisak na civilni sektor u našem društvu i najavljuje da će slučaj predočiti međunarodnim organizacijama. Tužba je podneta u januaru 2015, zbog dva teksta objavljena u “Našim novinama” 25. i 27. novembra 2014, a Karađinoviću je dostavljena 30. maja ove godine.

Karađinović kaže kako je tužba podneta protiv njega lično, a ne protiv organizacije čije stavove je u izjavama zastupao.

- To je možda u vezi s nagradom koju je udruženje dobilo od Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije, partnera Evropske komisije iz ove oblasti. Mi smo jedina nevladina organizacija koja je dobila tu značajnu nagradu izvan kruga antikoruptivnih zdravstvenih institucija zemalja EU, jer smo ukazali i dokumentovali konkretne slučajeve korupcije, zloupotrebe i prevare u srpskom zdravstvu koje su uzrok velikih stradanja i patnji hiljada teško obolelih pacijenata - kaže dr Karađinović za “Dnevnik”.

Smatra da je tužba pokušaj zastrašivanja njegove NVO, kako bi prestali da ukazuju na brojne afere koje su opteretile devetogodišnji mandat bivšeg ministra, čime se otvara i pitanje odgovornosti. Karađinović dodaje kako ostaju otvorena pitanja bivšem ministru o odgovornosti za nerešavanje afera Hitne pomoći u Beogradu, vakcine protiv svinjskog gripa, dijaliznih rastvora za bubrežne bolesnike koji kristalizuju u Kraljevu, kao i afere Jucit gde je nestalo 100 miliona dinara -

- Ispada da su ovakva pitanja zabranjena jer izazivaju duševnu bol kod tada nadležnih državnih rukovodilaca- tvrdi koordinator.

On je angažovao specijalizovanog advokata koji analizira dva članka s izjavama za koje bivši ministar tvrdi da su mu nanele štetu. Kako navodi, advokat nije ustanovio nijednu uvredljivu tvrdnju koja se odnosi na ličnost bivšeg ministra, već samo vrednosne sudove o brojnim aferama u zdravstvu iz tog perioda.

- Bivši ministar tvrdi u tužbi da je zbog mojih kritika osetio stres i nelagodu visokog inteziteta. Nekako ga duša boli baš u protivrednosti od 490.000 dinara, koliko tužbom potražuje od mene. Zato će advokat predložiti da sud izvrši uvid u zdravstveni karton bivšeg ministra zdravlja, kako bi utvrdili da li se zbog tolikog stresa obraćao za pomoć psihijatru ili je to marketinški stres? A zamisite samo pod kakvim su stresom sve ove godine porodice pacijenata obolelih od raka koji su preminuli uz saznanje o trgovini listom čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, o čemu je pisano u stotinama novinskih tekstova širom Srbije - kaže Karađinović.

On kaže kako je u spornim tekstovima pozvao Milosavljevića da položi račun narodu za rezultate svog dugogodičnjeg mandata i smatra da to ne može da bude uvreda ili kleveta, već norma ponašanja u svakom demokratskom društvu. Smatra da prestoji višegodišnja iscrpljujuća sudska borba da dokaže kako ukazivanje na koruptivne afere i zahtev za utvrđivanje odgovornosti visokih zvaničnika, ne sme i ne može da bude tumačeno kao kleveta i uvreda.

- Jasno je da ćemo s ovom neosnovanom tužbom bivšeg ministra kao mehanizmom zastrašivanja NVO upoznati i naše partnere, kao i druge zainteresovane činioce iz Evropske unije. Otvaranje Poglavlja 23 gde je stavljen akcenat na podršku borbi protiv korupcije će možda pomoći našim bivšim političarima da prihvate princip polaganja računa narodu bez osećanja uvređenosti i duševnog bola - kaže dr Karađinović za "Dnevnik".

 

<<Nazad