<<Nazad

 http://www.dnevnik.rs/drustvo/bivsi-ministar-za-dusevnu-bol-trazi-pola-miliona-dinara

Бивши министар за душевну бол тражи пола милиона динара


За претпљене душевне боли услед повреде части и угледа бивши министар здравља професор др Томица Милосављевић тужио је координатора невладине организације Доктори против корупције др Драшка Карађиновића

и тражи одштету од 490.000 динара. У тужби, коју Дневник поседује ОВДЕ  , наводи се да је Карађиновић својим изјавама датим за Наше новине у новембру 2014. године бившег министра представио као особу склону неморалним и преварним радњама. Лице које је актер бројних афера за време док је био на функцији министра, те као лице које сада тражи имунитет од кривичног гоњења, тиме што би био на међународној функцији - директора Светске здравствне организације. Карађиновић тужбу схвата као притисак на цивилни сектор у нашем друштву и најављује да ће случај предочити међународним организацијама.

Тужба је поднета у јануару 2015, због два текста објављена у Нашим новинама 25. и 27. новембра 2014 а Карађиновићу је достављена 30. маја ове године. Карађиновић каже како је тужба поднета против њега лично, а не против организације чије ставове је у изјавама заступао.

- То је можда у вези с наградом коју је удружење добило од Европске мреже за борбу против преваре и корупције, партнера Европске комисије из ове области. Ми смо једина невладина организација која је добила ту значајну награду изван круга антикоруптивних здравствених институција земаља ЕУ, јер смо указали и документовали конкретне случајеве корупције, злоупотребе и преваре у српском здравству које су узрок великих страдања и патњи хиљада тешко оболелих пацијената - каже др Карађиновић за Дневник.

Сматра да је тужба покушај застрашивања његове НВО, како би престали да указују на бројне афере које су оптеретиле деветогодишњи мандат бившег министра, чиме се отвара и питање одговорности.

Карађиновић додаје како остају отворена питања бившем министру о одговорности за нерешавање афера Хитне помоћи у Београду, вакцине против свињског грипа, дијализних раствора за бубрежне болеснике који кристализују у Краљеву, као и афере Јуцит где је нестало 100 милиона динара - Испада да су оваква питања забрањена јер изазивају душевну бол код тада надлежних државних руководилаца.

Координатор НВО Доктори против корпције ангажовао је специјализованог адвоката који анализира два чланка с изјавама за које бивши министар тврди да су му нанеле штету. Како наводи, адвокат није установио ниједну увредљиву тврдњу која се односи на личност бившег министра, већ само вредносне судове о бројним аферама у здравству из тог периода.

- Бивши министар тврди у тужби да је због мојих критика осетио стрес и нелагоду високог интезитета. Некако га душа боли баш у противредности од 490.000 динара, колико тужбом потражује од мене. Зато ће адвокат предложити да суд изврши увид у здравствени картон бившег министра здравља, како би утврдили да ли се због толиког стреса обраћао за помоћ психијатру или је то маркетиншки стрес? А замислите само под каквим су стресом све ове године породице пацијената оболелих од рака који су преминули уз сазнање о трговини листом чекања на Институту за онкологију Војводине, о чему је писано у стотинама новинских текстова широм Србије - каже Карађиновић.

Он каже како је у спорним тeкстовима позвао Милосављевића да положи рачун народу за резултате свог дугогодичњег мандата и сматра да то не може да буде увреда или клевета, већ норма понашања у сваком демократском друштву. Сматра да престоји вишегодишња исцрпљујућа судска борба да докаже како указивање на коруптивне афере и захтев за утврђивање одговорности високих званичника, не сме и не може да буде тумачено као клевета и увреда.

- Јасно је да ћемо с овом неоснованом тужбом бившег министра као механизмом застрашивања НВО упознати и наше партнере, као и друге заинтересоване чиниоце из Европске уније. Отварање Поглавља 23 где је стављен акценат на подршку борби против корупције ће можда помоћи нашим бившим политичарима да прихвате принцип полагања рачуна народу без осећања увређености и душевног бола - каже др Карађиновић.

Љ. Петровић


Ограничавање слободе речи

- Очекујемо да медији, који су често у сличним невољама када истражују одговорност за афере са пажњом прате овај случај, јер се овде ради заправо о покушају ограничавања слободе речи, изношења мишљења, критике рада државних чиновника. А то погађа подjеднако и нас и новинаре. Подсећам да смо ми специфична самофинансирајућа НВО, што значи да у досадашњим активностима нисмо тражили ни добили динар из буџета, односно евро или долар из страних донација и пројеката. Тиме отклањамо ризик од конфликта интереса или утицаја финансијера, односно донатора на наше активности и елиминишемо могуће замерке да смо селективни у изношењу у јавност коруптивних случајева - сматра др Карађиновић.
 

 


<<Nazad