<<Nazad

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/gde-su-pare-zdravstvu-500000-evra-a-efekti-nula-clanak-2199629

 

01.04.2016.

GDE SU PARE: Zdravstvu 500.000.000 evra, a efekti nula

EU je za obnovu 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Torlaka izdvojila 50 miliona evra, a za četiri kliničko-bolnička centra 200 miliona

BEOGRAD - Srbija je za unapređenje zdravstvenog sistema u procesu pristupanja EU dobila najviše novca po glavi stanovnika od svih ostalih zemalja, a dobijeni efekti su poražavajući, rekli su juče predstavnici nevladine organizacije Doktori protiv korupcije.

- Srbija je od 2002. godine do sada dobila 500 miliona evra iz raznih izvora za razvoj zdravstva, a danas možemo da kažemo da je odnos između uloženih sredstava i efekata lečenja disfrapantan - rekao je doktor Draško Karađinović.

Kako je rečeno na na tribini „Međunarodni projekti u zdravstvu - neostvarena očekivanja“, uprkos dobijenom novcu, smrtnost od raka u Srbiji je najveća u regionu, aparati ne rade, a redovi za specijalističke preglede su ogromni. Efekti lečenja su poražavajući iako Srbija izdvaja oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda za zdravstvenu zaštitu, što je ubedljivo najviše u regionu, rekao je Karađinović i podsetio da i pacijenti za lečenje takođe plaćaju najviše.

EU je za obnovu 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Torlaka izdvojila 50 miliona evra, a za četiri kliničko-bolnička centra 200 miliona, rekao je on i dodao da je od 2006. do danas samo KC Niš ušao u fazu građevinskih radova, dok se u ostala tri nije odmaklo dalje od projekata na koje je otišlo 11 miliona evra.


(BETA)


<<Nazad