<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/sr/clanak/347932/Srbija-pretekla-tri-clanice-EU

Srbija pretekla tri članice EU

Naša zemlja je 2012. i 2013. bila rangirana na poslednjem mestu, prema istraživanjima za 2014. iza sebe smo ostavili Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju i Crnu Goru, dok smo po najnovijem izveštaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa na 30. mestu u konkurenciji 35 država

Autor: Olivera Popović   utorak, 26.01.2016.
EHCI_2015.jpg
 

Zdravstvo Srbije zauzima 30. mesto na listi 35 evropskih država obuhvaćenih Evropskom zdravstvenim potrošačkim indeksom „Euro Health Consumer Index” (EHCI), za 2015. godinu. Prema istraživanju ove ekspertske organizacije sa sedištem u Švedskoj, koja izveštaje o kvalitetu zdravstvenih usluga objavljuje od 2005. godine, Srbija je ocenjena sa 554 od 1.000 maksimalnih bodova. Prvo bolje ocenjeno zdravstvo od našeg jeste litvansko, koje je sakupilo 13 bodova više.

Iza nas su rangirana zdravstva Bugarske, Rumunije, Albanije, Poljske i Crne Gore. Dr Arne Bjornberg, predsedavajući EHCI i vođa istraživanja, u izveštaju je istakao da to što smo prikupili 81 bod više nego 2014. godine predstavlja „impresivan rezultat”.

Podsećamo, 2012. i 2013. godine zdravstvo Srbije je zauzimalo poslednje mesto na ovoj listi, što je u našoj javnosti naišlo na oprečne komentare: od toga da smo neobjektivno ocenjivani do toga da smo „dobro prošli”. Već u 2014. „odlepili” smo se od poslednjeg mesta, a „fenjer” smo prepustili Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Rumuniji.

Dr Bjornberg je još konstatovao da je nova vlada uložila ozbiljne napore da reformiše zdravstveni sistem, navodeći kao dobar potez što je ministar za svoju savetnicu postavio predsedavajuću udruženja „Doktori protiv korupcije” prof. dr Draganu Jovanović. Ipak, Bjornberg poručuje da bez obzira na to što smo pretekli članice EU –Bugarsku, Rumuniju i Poljsku – Srbiju „čeka još dug put da bi uhvatila korak sa razvijenijim balkanskim državama”.

U konkurenciji bivših jugoslovenskih republika, Slovenija zauzima 15. mesto (710 bodova), Hrvatska 16. poziciju (707), a zdravstvo Makedonije se i dalje navodi kao „čudo od države”, koja je 2014. postigla meteorski uspon: sa 27. mesta u 2013. godini odskočila je na 16. mesto, što ni jednoj zemlji nije ranije uspelo. Sada Makedonija zauzima 18. poziciju (699 bodova).

I u poslednjem izveštaju holandski zdravstveni sistem ocenjen je kao najbolji (916 bodova), dok je na drugom mestu Švajcarska (894 boda), a na trećem Norveška (854 boda).

Zdravstveni sistemi 28 članica Evropske unije i sedam država van ovog saveza u ovom istraživanju rangirani su u šest oblasti: poštovanje prava pacijenata i informisanost, vreme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishodi po zdravlje, dostupnost zdravstvenih usluga, pristup farmaceutskim sredstvima i prevencija. Ukupno se vrednuje 48 različitih pokazatelja.

Ovaj „skok” Srbije na listi rangiranih zdravstvenih sistema dokaz je da smo se u nekim segmentima ocenjivanja popravili. Naša zemlja se u ovo istraživanje prvi put uključila 2012. kada smo imali 451 bod od 1.000 mogućih i bili ubedljivo najgori. Razlog za to je delimično bio što za mnoge oblasti naši podaci nisu bili dostupni istraživačima, pa smo za mnoge pokazatelje dobijali samo jedan bod.

-------------------------------------------------------------

Gde smo izašli na „zelenu granu”

Palac nagore, zelene boje, koji u u tabelarnom prikazu označava maksimalna tri boda, u ocenjivanju Srbije po 48 pokazatelja, podignut je devet puta:

 • Zakoni o pravima pacijenata
 • Pravo da se potraži drugo mišljenje lekara
 • Pravo uvida u svoj zdravstveni karton
 • Postojanje lekara koji zdravstvenu pomoć pružaju bez nadoknade
 • Hitna pomoć dostupna na telefon 24 časa, sedam dana u nedelji
 • Pružanje neodložne lekarske pomoći i hitnog lečenja bez čekanja
 • Pristup izabranom lekaru istog dana
 • Fizička aktivnost kao prevencija
 • Dostupnost na internetu spiska svih lekova koje se koriste u SrbijiAntrfile2

-------------------------------------------------------------

Gde se više ne crvenimo

U nekoliko pokazatelja gde smo se ranijih godina „crveneli”, odnosno gde smo „žigosani” simbolom palca nadole jarkocrvene boje (što nosi samo jedan poen) sada imamo makar žuti simbol (dva boda) pa čak i prestižni zeleni palac. Ti indikatori su:

 • Pravo da se potraži drugo mišljenje lekara
 • Pravo uvida u svoj zdravstveni karton
 • Postojanje lekara koji zdravstvenu pomoć pružaju bez nadoknade
 • Hitna pomoć dostupna na telefon 24 časa, sedam dana u nedelji
 • Pružanje neodložne lekarske pomoći i hitnog lečenja bez čekanja
 • Smanjenje stope smrtnosti od moždanog udara
 • Smanjenje stope smrti novorođenčadi
 • Smanjenje stope abortusa
 • Bolje lečenje depresija
 • Dostupnost na internetu spiska svih lekova koje se koriste u Srbiji

Nažalost, pad smo zabeležili u oceni indikatora vakcinacije dece – svih prethodnih godina po tom osnovu smo upisivali tri boda, a ove godine smo „požuteli”.

-------------------------------------------------------------

Predstavljanje rezultata u Briselu

Rezultati Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa svake godine se predstavljaju u Briselu na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Evropskog parlamenta i veoma se uvažavaju, ali se ovo istraživanje ne radi za potrebe Evropskog parlamenta, kako se često pogrešno ističe.

Autori istraživanja su u izveštaju za ovu godinu istakli da su donaciju (grant) dobili od Instituta za direktnu demokratiju iz Brisela i da su najveći deo troškova studije pokrili sami.

Back

 

<<Nazad