<<Nazad


logoVesti.jpg


 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/529835/U-regionu-najbolesnija-Srbija

3.novembar, 2015.

U regionu najbolesnija Srbija

Srbija se na listi zdravih zemalja obrela na 74. mestu među 145 država sveta. U ovoj statistici porazna je činjenica da je Srbija ne samo lošija od svih bivših jugoslovenskih republika, već je i najnezdravija država u čitavom regionu.


Ni reforme ni strategije: Zdravstvena svakodnvica

Listu je sačinila agencija Blumberg na osnovu podataka Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije. Rangirani su faktori očekivanog trajanja života, najčešći uzroci smrti, procenat vakcionisanog stanovištva i onog koje puši, kao i broj ljudi sa povišenim holesterolom. Daleko bolje od Srbije su plasirane Slovenija koja je zauzela 25. mesto, Bosna i Hercegovina kao 34, Hrvatska je na 36. poziciji, a Makedonija je 43.

Najgori, a sa najskupljim zdravstvom u regionu, komentariše za "Vesti" koordinator organizacije Lekari protiv korupcije, dr Draško Karađinović, ukazujući da je Srbija vodeća prema potrošnji brutodruštvenog proizvoda za ovu oblast.

- Razlog poražavajućih rezultata je prvenstveno nefunkcionalan i loš zdravstveni sistem. Pritom se ne vidi strategija i reforme kojima bi se taj sistem menjao, a ništa se ne radi ni na izmeni neadekvatnog zakonskog okvira. Takođe je potrebno uraditi i dobre preventivne programe, naročito za najbrojnije maligne i kardiovaskularne bolesti od kojih najviše boluje naše stanovništvo - pojašnjava naš sagovornik.

U društvu Hondurasa i Nepala

Od Srbije su bolje kotirane i Mađarska, Rumunija i Bugarska.
Naša zemlja se "smestila" uglavnom među manje razvijenim azijskim i državama centralne Amerike. Društvo na lestvici joj prave Iran, Honduras, Tadžikistan, Uzbekistan, Azerbejdžan, Trinidad i Tobago, Nepal...

Dokaz lošeg stanja zdravlja građana Srbije su, prema rečima Karađinovića, afere koje konstantno potresaju srpsko zdravstvo.

- Vidimo da su problemi sa infekcijama po bolnicama širom Srbije i dalje prisutni, a razlog tome je što nema sistema za redovno snabdevanje, čak ni toalet papirom. Ako smo i bez osnovnih higijenskih sredstava, jasno je gde smo - kaže Karađinović.

U osvrtu na korupciju u zdravstvu koja ide od podmićivanja nekih lekara, pa do krupnih poslova, on podseća na nedavno bacanje krvne plazme zbog toga što aparati ne rade, zbog čega se ogroman novac daje na uvoz krvnih proizvoda.

Najzdraviji Singapur

Od 145 država najbolje je plasiran Singapur, a "najnezdravija" zemlja Svazilend. Za Singapurom slede Italija, Australija, Švajcarska i Japan, dok su među najlošijima ispred Svazilenda, rangirani kao tek nešto bolji Lesoto, Kongo, Čad i Mozambik.

- Takvih primera je mnogo, pa se treba pitati i zašto su silne pare uložene u Institut Torlak koji treba da proizvodi vakcine, a mi ih i dalje uvozimo - završava pitanjem ovaj borac protiv korupcije u zdravstvu, navodeći razloge zbog kojih je Srbija najnezdravija zemlja u regionu.
<<Nazad