logoBlic

11. 06. 2015.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/567013/Zahtev-za-zastitom-uzbunjivaca-doktorke-Bojane-Bokorov

Zahtev za zaštitom uzbunjivača doktorke Bojane Bokorov

Tanjug

Nevladine organizacije Doktori protiv korupcije i Pravo na na zdravlje zatražili su danas od predstavnika vlasti da preduzmu potrebne mere kako bi se doktorki Bojani Bokorov kao uzbunjivaču pružila potrebna zaštita od progona i osvete zbog dokazanog ukazivanja na korupciju na Institutu za onkologiju Vojvodine.

 Zahtev je upućen predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, ministru pravde Nikoli Selakoviću i ministru zdravljaZlatiboru Lončaru.

Oni su naveli da su velika očekivanja od Zakona o zaštiti uzbunjivača i istakli da osveta prema dr Bokorov kao uzbunjivaču zato što je postupila u skladu sa etičkim principima svoje profesije, mora biti prekinuta a odgovorna lica za progon javno imenovana i primerno sankcionisana.

 

- Brza i efikasna primena odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača predstavljaće dokaz da borba časnih pojedinaca protiv korupcije u Srbiji nije uzaludna i da država visoko vrednuje žrtvu koju su podneli zbog građanske hrabrosti - navode iz nevladinih organizacija.

 

Oni ističu da je afera sa listom čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, na koji je ukazala doktorka Bokorov, specijalista radioterapeut imala kobne posledice po živote i zdravlje hiljada pacijenta obolelih od raka, kao i da je ceo slučaj dokumentovan i potvrđen kroz službeni postupak Agencije za borbu protiv korupcije.

 

Navode i da je zbog svog ukazivanja na korupciju na institutu doktorka Bokrov postala žrtva institucionalnog progona i da je odlukom dekana Medicinskog fakulteta profesora Nikole Grujića dobila otkaz na mesto docenta.