logoBlic


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/549962/DNO-Svi-imaju-svoju-tarifu-Pogledajte-cenovnik-korupcije

DNO Svi imaju svoju tarifu: Pogledajte cenovnik korupcije

Mihailo Jovićević | 12. 04. 2015. - 21:59h izmena vesti 07:31h Foto: Grafički studio Blica | Komentara: 232

U Srbiji sve ima cenu: operacija kuka, dvojka srednjoškolcu, prekoračenje brzine... Mito radi kao nikad.

Vladislav Ilić, načelnik Dnevne bolnice i specijalističko-konsultativne službe u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović“, uhapšen je pre nekoliko dana jer je primio mito od 500 evra. On nas je još jednom podsetio gde živimo...


- Korupcija u Srbiji je apsolutna, oni koji se njome ne bave kao da su potopljeni. U Indiji, gde postoji tek nekoliko procenata nekorumpiranih, društvo takve ljude smatra asocijalnim osobama: isto je i kod nas. Sve je okrenuto naopačke u Srbiji, pa korupcionaška izreka “bog je prvo sebi bradu stvorio” postala je narodna poslovica! - priča za “Blic” Marko Pavlović, profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta, koji je 2007. godine svojim svedočenjima pokrenuo rasvetljavanje korupcionaške afere “Indeks”.

 

Pravosuđe misterija
- I u pravosuđu ima korupcije, i materijalne i u načinu izbora sudija, gde se favorizuju pripadnici određene grupe ili političke opcije. To dokazuje lutanje u sudskim stavovima po istom pravnom pitanju. Ipak, ne postoje podaci koji to pokazuju, ni dokazi koji bi nekoga izveli pred lice pravde - tvrdi Srđan Sikimić, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Taj skandal je u međuvremenu postao živi spomenik korupciji, ali pred sudom nije rešen. Profesor je dobijao pretnje koje su mu uticale na zdravlje, ni na predavanjima nije bio siguran.

 

“Tako mu i treba kad gura nos gde ne treba”, smatra barem 50 odsto građana Srbije, pokazuje istraživanje koje je sproveo i Biro za društvena istraživanja (BIRODI).


- Sve servisne institucije u Srbiji podložne su korupciji. Kod nas je mito mehanizam kojim službenici javnog sektora, nespremni da se sindikalno organizuju, naplaćuju ono što im država zakine kroz platu. Ovde je korupcija platni dodatak. Niko nije napravio analizu da li će i koliko ovo novo stezanje kaiša povećati korupciju - kaže sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI.


Sitna korupcija, prema njemu, štetna je jer legitimiše davanje mita kao sistem, a diskriminiše građane - stare, siromašne, nezaposlene, neobrazovane...
- Oni su uplašeni i prihvataju korupciju, iniciraju je čak, pa daju mito i kad im niko ne traži - objašnjava Gavrilović.

 

Taj strah je najjači u zdravstvu, koje, tvrdi osnivač NVO “Lekari protiv korupcije” Draško Karađinović, prednjači u primanju mita.


- Cenovnik zavisi od urgencije, pa su cene pregleda u domu zdravlja simbolične u odnosu na one zahvate od kojih vam zavisi život. Slično je i sa porođajem, gde mito određuje na koji način će trudnica biti zbrinuta kod ginekologa. Preduslov korupcije u zdravstvu, čiji smo svedoci svakodnevno, jeste sistemska korupcija u vrhu sistema: nezakonite javne nabavke, zakoni koji ih dozvoljavaju, nameštene i naduvane investicije. Zbog toga pacijenti plaćaju lekarima - kaže Karađinović.

 

                                                                                                                                                                                                                          Osim u zdravstvu, korupcija je alarmantna i u školstvu, policiji, lokalnim

Dozvole


Procedura u građevini je olakšana novim sistemom u kom se sve dozvole dobijaju na jednom šalteru. Tako ostaju “samo” malverzacije u kapitalnim projektima: tenderi preko veze, reketiranje podizvođača u zamenu za angažovanje, prodaja stanova za cene veće od onih navedenih u ugovoru...

samoupravama, pravosuđu...


- Korupcija je problem endemskih razmera. U policiji čim imate keš koji prelazi iz ruke u ruku - možete biti sigurni da je u pitanju nekakav mito. Primeri su najvidljiviji kod saobraćajnih prekršaja, a tarifa zavisi od samog prekršaja.


Najčešće mito predstavlja 20 do 30 odsto novčane kazne, pa stoga i varira od 1.000 do 2.000 dinara za nevezivanje pojasa, do 10.000 za, recimo, vožnju žutom trakom. Inače, ova vrsta korupcije je uglavnom nedokaziva jer od nje profitiraju i policajac i prekršilac. Gubi samo država - kaže „Blicov” izvor iz MUP-a.

 

GRAĐEVINA

Od države otimaju, pre svega, njeni službenici. Od njih je građevinska industrija dosta propatila.


- Ranije ako firma ili pojedinac hoće pošteno da radi, ima gomilu birokratskih barijera. Ako ulazi u korupciju, prvo mora da plati za građevinsku dozvolu, da ne čeka godinama. Onda treba podmititi i inspekciju da zažmuri na nepravilnu lokacijsku dozvolu, jer izvođač uglavnom traži dozvolu za dva sprata, a izgradi recimo šest. Za mito pri izgradnji ili dogradnji kućice trebalo je da se izdvoji od 500 do 1.000 evra - objašnjava Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.