<<Nazad

 Mito kao cela plata

B. RADIVOJEVIĆ | 10. april 2015. 22:00 |

Da li su male zarade lekara jedan od uzroka korupcije u našem zdravstvu. Uzimanje novca od pacijenata posledica sistemske korupcije

DAN posle hapšenja dr Vladislava Ilića, načelnika Dnevne bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović", koje je nova sramota za lekarsku profesiju, uprava ovog centra osudila je postupak svog kolege. Iz KBC je juče saopšteno da su i uprava i zaposleni s ogorčenjem primili vest o postupku dr Ilića, i da će protiv njega preduzeti najoštrije zakonske mere, odmah po dobijanju zatražene zvanične informacije o postupku nadležnih organa u ovom slučaju.

Zbog sumnje da je doktor od pacijenta primio mito od 500 evra, hirurg je uhapšen na radnom mestu i sa lisicama, i na zaprepašćenje pacijenata i njegovih kolega proveden kroz celu bolnicu.

Oni koji već dugo "skeniraju" korupciju u zdravstvu, a čini se, ni pacijenti, nisu toliko šokirani.

- Ovo što se dogodilo je banalna situacija koja se često ponavlja: hapse lekare na parkingu, u ordinacijama, pa iako nema opravdanja da se od pacijenata uzima mito, to je zapravo samo posledica sistemske korupcije u zdravstvu - kaže za "Novosti" dr Draško Karađinović, iz nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije". - Ona je ugrađena u zakonsku regulativu i omogućava ovu vrstu kriminala ne samo na nivou tzv. "niskonaponske korupcije", nego ono što je mnogo opasnije, na nivou menadžmenta u zdravstvu.

Dr Karađinović smatra da će nam se, dok ne izmenimo sistemske zakone, ovakve stvari često dešavati i što je još gore, stalno ćemo imati to osećanje da ne možemo ništa protiv korupcije u zdravstvu.

Plate lekara u Srbiji jesu male, najniže u regionu, ali to ne može biti opravdanje za podmićivanje. Ako je doktor Ilić uzeo mito od 500 evra da bi preko reda zakazao pacijentu operaciju žučne kese, to je bezmalo gotovo cela njegova plata - jer, prosečna zarada lekara specijaliste u Srbiji je 75.000 dinara. Niko, međutim, nije siguran da bi povećanje zarada, čak i drastično, iskorenilo korupciju.

- Rađeno je istraživanje baš na tu temu i pokazalo se da povećanje zarada nije povezano sa smanjenjem korupcije - kaže Karađinović. - Mehanizam je vrlo jasan: ako neko može da uzme mito, a da ne bude sankcionisan, u ovakvom sistemu zdravstva kakav je naš, gde lekar koji uradi 250 operacija kukova ima istu platu kao njegov kolega koji uradi jedva 12, samo od prirode čoveka zavisi da li će biti korumpiran. Sam sistem ne ohrabruje borbu protiv korupcije što se pokazalo u nekoliko slučajeva kada su lekari ukazali na ovu vrstu kriminala, i onda su progonjeni umesto da budu zaštićeni. 

VEŠTAČKE OSKUDICE U BOLNICAMA

- KORUPCIJA je uspela da spreči reformu zdravstva, pa i dalje imamo mnogo bolničkih oskudica - smatra dr Draško Karađinović. - Tipičan primer je trgovina listama čekanja za zračenje u Vojvodini. Nedopustivo da u 2015. godini nemamo dovoljno aparata za zračenje, a to je posledica dominacija korupcije nad strukom, i automatski stvara listu čekanja i prostor da zarade oni koji raspolažu tim aparatima. Slično je, mada ne toliko drastično, i na ginekologiji: pacijentkinja, recimo, hoće epiduralnu anesteziju, ali ne može da je dobije ako nekoga ne podmiti, jer tamo neki načelnik bolnicu doživljava kao svoju privatnu ustanovu i određuje ko može, a ko ne može da dobije epidural.

 

 

<<Nazad