<<Nazad

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/1733617/pao-nacelnik-pacijent-ga-podmitio-sa-obelezenih-500-evra


 

PAO DOKTOR VLADISLAV ILIĆ: Pacijent načelnika podmitio sa obeleženih 500 evra

DRUŠTVO 

BEOGRAD - Doktor Vladislav Ilić (62), načelnik Dnevne bolnice u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, uhapšen je juče na svom radnom mestu.

Uhvaćen je za primanje mita sa obeleženom novčanicom od 500 evra, koju je prethodno dobio od pacijenta.
- Lekar je pacijentu trebalo da zakaže operaciju žučne kese, ali je odugovlačio. Pričao je da je gužva i da može ubrzati ako plati. Zato mu je u više navrata tražio 500 evra. Pacijent se iznervirao, otišao je u tužilaštvo i policiju i prijavio ga - otkriva naš izvor iz istrage.

Nakon toga, u saradnji s nadležnim organima, pripremio je obeleženu novčanicu od 500 evra i zaputio se kod lekara.
- Došao je u ordinaciju i dao mu je novac. Kad je pacijent izašao, ušla je policija. Kad su ga odvodili, doktor nije mogao da sakrije zaprepašćenje, pošto nije očekivao da će ga pacijent prijaviti. Tvrdio je da je reč o nesporazumu i da on nikome nije tražio novac, ali obeležena novčanica među njegovim stvarima bila je dovoljan dokaz ga je uzeo - priča Kurirov sagovornik.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su osumnjičenom doktoru odredili zadržavanje od 48 sati:
- On se tereti da je od 4. marta do 8. aprila 2015. kao odgovorno lice u KBC „Dragiša Mišović“ u više navrata od pacijenta zahtevao i na kraju i primio novac u iznosu od 500 evra.

Dr Borko Josifovski iz organizacije Doktori protiv korupcije kaže za Kurir da je korupcija u zdravstvu generalno ogroman problem.
- Ukoliko je ovo tačno, to je samo odraz sistemske korupcije, koja je još uvek prisutna i koja je najveće zlo našeg zdravstva. S druge strane, postoji mogućnost i da je ovom doktoru možda namešteno, jer su nameštaljke ovog tipa postale vrlo atraktivna metoda kad neko nekog poželi da skloni - kaže dr Josifovski i dodaje da ne treba zanemariti odgovornost ni onog ko daje mito.
Uprava KBC „Dragiša Mišović“ juče nije želela da komentariše slučaj.

 

Ministarstvo zdravlja
NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je pojačan inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama.
- Prema korupciji imamo nultu toleranciju i svima za koje se dokaže krivica treba da sledi sankcionisanje. U poslednjih godinu dana spovedene su aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za borbu protiv korupcije. U saradnji s Ministarstvom pravde formirana je fokus grupa koja obuhvata i nevladin sektor.

 

Hronologija
KORUPCIJA U ZDRAVSTVU

- januar 2015. Lekar Opšte bolnice u Kruševcu Gradimir Radovanović optužen je za uzimanje mita od 150 evra
- maj 2014. Uhapšeno je šest lekara u Domu zdravlja Pirot zbog sumnje da su tražili novac trudnicama i porodiljama
- decembar 2014. Uhapšen hirurg V. N. iz KC Kragujevac jer je pacijentkinji tražio 100 evra


<<Nazad