<<Nazad

 http://www.dnevnik.rs/drustvo/svoju-krvnu-plazmu-unistavamo-tudju-kupujemo

22.јануар, 2015.

Своју крвну плазму уништавамо, туђу купујемо

Ажурирано пре 2 часа 3 минуте

Новосадско хуманитарно удружење добровољних давалаца крви захвалило се министрау здравља др Златибору Лончару на ангажовању у прекидању досадашње праксе прикривања чињеничног стања у служби трансфузије крви Србије.
  • Крв дајемо, плазму бацамо  Фото: Р. Хаџић
Крв дајемо, плазму бацамо Фото: Р. Хаџић

Разлог за захвалницу министру је, како је за Дневник објаснио Стеван Пожега, председник Удружења добровољних давалаца крви, у томе што су после више месеци добили податке о хуманој плазми и њеној преради и тиме потврдили оно на шта годинама указују.

- Служба за трансфузију крви Србије се јавно хвали да годишње прикупи 250.000 доза крви. Тај резултат трансфузије значи да имамо на располагању између 50.000 и 55.000 литара хумане плазме. Прошле године у националном Центру за фракционисање плазме при Институту за трансфзију крви Србије прерађено је до 3.000 литара плазме. Где је остатак од неких 47.000 литара? Та плазма из крви наших добровољних давалаца, уместо да се преради у нашем Центру за фракционисање, баца се и уништава, а редовно сваке године увозимо комерцијалне производе из плазме у вредности и до 20 милиона евра објашњава Пожега, који је добровољно крв дао 200 пута.

Он истиче да је здравствени инспектор половином прошлог месеца извршио инспекцијски надзор у Заводу за трансфузију крви у Новом Саду и дошао до податка да је 2010. из Новог Сада Институту за трансфузију крви Србије на фракционисање послато 599 јединица плазме.

- Наредне, 2011. послато је 9.077, 2012. 6.300, 2013. 3.878 и прошле године 3.000 јединица. Јула прошле године Институт за трансфузију крви Србије обуставио је пријем замрзнуте свеже плазме, а одређени број јединица је застарео. Због тога је Завод за трансфузију крви у Новом Саду у септембру уништио 823 јединице плазме за фракцију, те је она као отпад достављена Клиничком центру као медицински отпад. На дан инспекцијског надзора, у Заводу за трансфузију крви у Новом Саду налазило се 2.992 јединице плазме којима истиче рок у периоду јануар-март ове године истиче Пожега.

У дану када је извршен инспекцијски надзор, 17.децембра прошле године, додаје Пожега, Институт за трансфузију крви Србије послао је допис Заводу за трансфузију крви у Новом Саду у којем обавештава да ће преузети 2.900 јединица замрзнуте плазме за фракционисање.

- Треба истаћи да Завод за трансфузију крви у Новом Саду не располаже довољним капацитетима хладне собе на минус 30 степени Целзијуса и недовољним бројем замрзивача-сандучара . Но, проблем није од јуче и једном се мора знати истина о хуманој плазми, јер ми добровољци дајемо крв како бисмо помогли нашим грађанима односно да би они помоћ добили бесплатно. Центар за фракционисање крвне плазме је практично уништен, у њему се налази застарела опрема и то је разлог што се крвна плазма не обрађује. Капацитети су знатно смањени, део крвне плазме се прерађује, а део уништава. Тражићемо да нам Институт за трансфузију крви достави податак шта се догађа с разликом између 50.000 јединица плазме које се прикупи и 3.000 исте која се преради каже Пожега.

Најава министра Лончара да ће радити на оснивању новог националног центра за фракционисање крвне плазме улива наду да ће се ово питање коначно решити и да ће сви лекови који се добијају од прерађене крвне плазме бесплатно бити доступни пацијентима у нашим болницама односно да добровољно давалаштво испуни своју мисију хуманости и добровољности.

Љ. Малешевић

 

У српским венама има и индијске крви

Према подацима Републичког завода за статистику Србија је пре неколико година издвајала више од 17 милиона евра за увоз деривата крви. Хемоглобин, глобулини и остале фракције крви у нашу земљу стизале су из читавог света. Подаци показују да највише увозимо из Аустрије, Немачке, Швајцарске, Индије, па чак и Хрватске. На то је указала и др Драгана Јовановић, председница организације Доктори против корупције , додајући да сваке године расипамо милионе за увоз крвних продуката који би могли код нас да се производе, а паре сачувају, само када би се унапредила трансфузиолошка служба кроз техничку помоћ и набавку опреме.

 

 


<<Nazad