<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/pacijenti-i-lekari-ruganje-zrtvama-srpskog-zdravstva/75071

 logo_ALO

USTALI PROTIV TOMICE MILOSAVLJEVIĆA

PACIJENTI I LEKARI: Ruganje žrtvama srpskog zdravstva!

Autor: Radmila Briza | 22.11.2014 - 08:05:00h | Komentara: 4
0

Dr Tomica Milosavljević, direktor ogranka Svestke zdravstvene organizacije (SZO) za jugoistočnu Evropu! Kako vam ovo zvuči? Srpskim pacijentima i struci veoma loše, a mogućnost da bivši ministar zdravlja to i postane uopšte nije isključena jer sve što bi trebalo da uradi je da prihvati zajedničku ponudu SZO i Saveta Evrope.

Karadjinovic_Alo_22nov.2014.jpg

Dr Draško Karađinović | Foto: Jelena Vučetić

Milosavljević je bio ministar zdravlja od 2002. do 2011. godine i tokom njegovog mandata su na svetlo dana izbile neke od najvećih afera u srpskom zdravstvu, koje do danas nisu rešene. Sećate se trgovine listama čekanja za zračenje obolelih od raka, kriminalne sprege između Hitne pomoći i pogrebnika, smrti pacijenata na dijalizi u Kraljevu, rekonstrukcije kliničkih centara, uvoza vakcina protiv svinjskog gripa?

Pismo SZO: Neshvatljivo!


U pismu organizacija „Pravo na zdravlje“ i „Doktori protiv korupcije“ upućenom SZO, a do kojeg je „Alo!“ došao, između ostalog stoji da „za je stručnu i širu javnost Srbije neshvatljivo da SZO i savet Evrope, organizacije koje svoje postojanje zasnivaju na vladavini prava i borbi protiv korupcije, ove godine za najviša mesta predlažu odgovorne za negativan bilans zdravstva Srbije”.

Udruženje pacijenata „Pravo na zdravlje“ i organizacija „Doktori protiv korupcije“ su pismom baš zbog toga upozorili SZO na sve te afere tokom mandata dr Milosavljevića, navodeći da bi njegovo imenovanje za direktora njihovog ogranka predstavljalo „ruganje svim žrtvama srpskog zdravstva nastradalim u tim koruptivnim aferama“.


Prema rečima dr Draška Karađinovića iz organizacije „Doktori protiv korupcije“, „Milosavljevićevo traženje funkcije u nekoj međunarodnoj organizaciji samo je pokušaj da se dohvati neke vrste imuniteta zbog svih ovih korupcionaških afera koje se valjaju za njim.“

- Upravo one predstavljaju pravi bilans njegovog ministrovanja, a u slučaju da bude imenovan bila bi stramota za državu Srbiju i krunski dokaz da političari, koliko god bili loši, ne snose odgovornost za svoje promašaje - kaže on za „Alo!“ dodajući da su se upravo zbog svega toga obratili SZO.

Igor Bogićević, predsednik UO „Pravo na zdravlje“, navodi da institucionalna, ozakonjena korupcija zdravstvenog sistema, nastala je kao rezultat promašenih reformi zdravstva od 2002. do 2011.

- Tomica Milosavljević najduže je bio ministar i najodgovorniji je za pojavu tih afera. Problem u celoj priči je što su svi ministri posle njega samo nastavili tamo gde je njihov prethodnik stao, ne uključujući se u rešavanje tih afera - kaže za „Alo!“ Bogićević.

Dr Dušan Milisavljević, član Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, kaže za „Alo!“ da period u kojem je dr Milosavljević bio ministar pamti po činjenici da je otišao da se operiše u stranu zamlju.

- Time je pokazao nekoligijalan odnos prema našim zdravstvenim radnicima i poslao poruku zdravstvenom sistemu Srbije da nema poverenja u njega. A što se SZO tiče, to je njihova odluka. Oni su nezavisni u svom radu - kaže dr Milisavljević.

Alo_22nov2014.jpg

Video sam to pismo: Tomica Milosavljević | Foto: Goran Srdanov

Dr Tomica Milosavljević: Neću da komentarišem!

Dr Tomica Milosavljević, pošto je saslušao pitanje „Alo!“, rekao je da to neće da komentariše.
- Pišite šta hoćete. Video sam i sam to pismo. Sa druge strane, promaklo vam je da sam izabran za predsednika Evropske asocijacije za gastroenerologiju, endoskopiju i nutriciju za sledeću i 2016. godinu. To nije samo moj lični uspeh, već čitave gastroeneterologije u Srbiji - kazao je dr Milosavljević.


 

<<Nazad