<<Nazad

 logo_ALO

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/koliko-ce-da-skoci-mito/73417

DOK LEKARI ŠTRAJKUJU, PACIJENTI SU BESNI I PREPLAŠENI

Koliko će da skoči mito?

Autor: Radmila Briza | 06.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 9
0

Štrajk lekara, njihove nesmotrene izjave da će pacijenti na svojim leđima da osete smanjenje plata lekara i stav ministra zdravlja tim povodom ima samo jednu posledicu - preplašene i besne pacijente!


Nezvanični „tarifnik“
Javna je tajna, a i bilo je hapšenja lekara zbog uzimanja mita, da postoje „tarife“ za porođaje, razne operacije, zaobilaženje liste čekanja... Tako, na primer, prema tvrdnjama trudnica, lekarske „tarife“ za vaginali porođaj su 500 evra, a za carski rez 1.000. Za operaciju kolena potrebno je 500 evra, za kuk 2.000, a isto toliko se izdvaja za „zaobilaženje preduge liste čekanja“.

- Za koliko će sad da se uveća lekarska „tarifa“? Za 10 odsto, koliko im je smanjena plata? Ionako smo preplašeni pred svaki pregled i intervenciju. Sad štrajkuju. Izjavljuju da ćemo mi sve to da osetimo na svojoj koži, daleko bilo! Zdravstvo nam je sve gore - kaže jedan od 20 pacijenata, koji je želeo da ostane anoniman jer se „plaši lekara“, a koje smo zatekli u DZ „Palilula“, jednoj od retkih zdravstvenih ustanova koja juče nije bila u štrajku.

Ovakva reakcija pacijenata sasvim je očekivana posle izjave dr Dragana Cvetića, predsednika Sindikata lekara i faramceuta Srbije, da će pacijenti na svojoj koži da osete trenutnu situaciju u zdravstvu. Doktor Cvetić kaže za „Alo!“ da jeste rekao ono što se trenutno dešava i da nema problem sa tim što se to ne dopada njegovim kolegama.

- Ako imamo nezadovoljstvo lekara, loše plaćene lekare, situaciju da im se smanjuju plate i doprinosi za zdravstvo, ako se zabranjuje zapošljavanje novih lekara, to sve može da dovede do pada kvaliteta zdravstvenih usluga, što mogu da osete i pacijenti - navodi dr Cvetić, objašnjavajući da situacija neće da se poboljša ako Ministarstvo kaže: „Cvetić to nije smeo da kaže i neka idu svi nezadovoljni lekari!“

Izjava doktora Cvetića da će pacijenti na svojoj koži da osete smanjenje plata u zdravstvu izazvala lavinu reakcija s obe strane

Na pitanje da li smanjenje plata može da izazove još veću korupciju u zdravstvu, on kaže da to može da se desi iako „on nije lekar koji uzima novac od pacijenata“.

- Nuđenje i primanje mita je krivično delo. Pacijenti neka prijave svakog ko im zatraži novac za pružanje zdravstvene usluge - ističe dr Cvetić.
Srpsko lekarsko društvo, Ministarstvo zdravlja i organizacija „Doktori protiv korupcije“ negativno su ocenili to što je dr Cvetić pomenuo pacijente u kontekstu smanjenja plata.

- Nijedan lekar koji savesno obavlja svoj posao ne bi nikad pomislio da tako nešto izgovori. Tačno je da, kao lekari, imamo probleme i teško pokrivamo životne potrebe, ali to nema nikakve veze sa pacijentima! U obavezi smo da im se potpuno posvetimo - kaže prim. dr Nevenka Dimitrijević, PR Opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu. I u Ministarstvu zdravlja su negodovali zbog reči dr Cvetića:

- Ta izjava više govori o dr Cvetiću nego o interesima za koje se on bori - kažu za „Alo!“ u toj instituciji.

Karađinović: Teška izjava!

Dr Draško Karađinović iz organizacije „Doktori protiv koruopcije“ kaže da je izjava dr Cvetića teška, i da nosi tešku poruku.
- Razumem da će smanjenje plata da pogodi sve lekare, ali se isto tako nadam da će se dogovoriti u vezi sa platnim razredima koji će doprineti da svaki lekar bude plaćen po učinku. Na taj način, pacijenti ništa neće osetiti, jer će lekari biti zadovoljni – kaže on.

Lončar: Ne preko leđa pacijenata


Dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, kaže da „bolesni nikako ne smeju biti žrtve štrajka osoblja zdravstva“ i poručio nezadovoljnim zdravstvenim radnicima koji će učestvovati u obustavi rada „da ne moraju da se bave tim poslom“.

- Pacijentima nikako ne sme da se naškodi. Oni koji žele da štrajkuju, nek to rade van radnog vremena - kazao je on.

<<Nazad