SAVET za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost pozvao je Narodnu skupštinu da hitno ispita navode iz izveštaja budžetskog inspektora zbog navodnih zloupotreba u Agenciji za borbu protiv korupcije. Takođe, pozivaju tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i Državnu revizorsku instituciju da se pozabave dešavanjima u ovom antikorupcijskom telu. Najzanimljiviji deo zapisnika budžetskog inspektora odnosi se, kažu, na „nezakonite poslove oko kupovine zgrade u kojoj se nalazi Agencija“.

- Kod kupovine je na volšeban način podignuta cena sa 450 miliona dinara na 486 miliona dinara, i to za kvadraturu koja je veća od one prikazane u tehničkoj dokumentaciji - kaže Mario Spasić, generalni sekretar Saveta. - Direkcija za imovinu predložila je da se obustavi postupak kupovine zbog tada usvojenog Zakona o javnoj svojini, međutim ostalo je nejasno zašto postupak nije obustavljen, ko je i po čijim ovlašćenjima pregovarao o kupovini zgrade i ko je prvobitno procenio njenu vrednost.

Ova zgrada već je bila u žiži javnosti, početkom 2012. godine, kada su mediji objavili da je jedan od vlasnika firme „Srbijaprojekt“, od koje je zgrada kupljena, Branka Narančić, supruga Milana Narančića Limuna, vezivanog za „surčinski klan“. Vlada Mirka Cvetkovića je, na sednici 29. decembra 2011, odlučila da bez tendera, za 4,5 miliona evra, kupi zgradu od 1.800 kvadrata, u Ulici carice Milice 1, pomoću zajma Komercijalne banke.

U Agenciji za borbu protiv korupcije potvrđuju da postoje nejasnoće vezane za zgradu koju je kupila Republička direkcija za imovinu, zbog čega su poslali prijavu tužilaštvu, u maju ove godine. Epilog se očekuje uskoro.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije navodi i da Budžetska inspekcija konstatuje da su na radna mesta u Agenciji zapošljavana lica mimo zakonske procedure, i da je u tome navodno učestvovao dr Branko Lubarda, tadašnji član a sadašnji predsednik Odbora Agencije.

DELOVANjE OPTEREĆENONEPOTIZMOM I „Doktori protiv korupcije“ su se oglasili juče: „Moramo podsetiti Agenciju da su lekari uzbunjivači već ranije ukazali na opravdanu sumnju da delovanje čelnika ove Agencije, kao i drugih organizacija kojima je u opisu zadataka borba protiv korupcije, u projektu koji su finansirali Ujedinjeno Kraljevstvo i Kraljevina Holandija sa 100.000 evra, opterećuje konflikt interesa i nepotizam“.

- Navodi se i da su pojedinci nezakonito prebacivani i za 10 platnih razreda više u roku od 15 dana od dana zapošljavanja, i da su oni koji su ispunjavali uslove za prijem u radni odnos na čudne načine isključivani - kaže Spasić, i dodaje da budžetskom inspektoru nisu predstavljeni izveštaji o trošenju novca dobijenog za projekte iz međunarodnih institucija.

- Postoji sumnja da je Tatjana Babić upravo zbog ovih nezakonitosti i izabrana za direktora Agencije jer joj je data prednost kao „čoveku kuće“ - kaže Spasić.

Na ovo Tatjana Babić za „Novosti“ kaže:

- Zanimljivo je da su i sami novinari primetili da se „frapantni“ nalazi Budžetske inspekcije iznose prvi put na konferenciji za novinare koja je zakazana neposredno nakon što je objavljeno da je Agencija preporučila razrešenje ministra pravde. Pri tome su kao „frapantni“ predstavljeni podaci koje je sama Agencija iznela u javnost još u maju ove godine. Tu istu Budžetsku inspekciju sam upravo ja, čim sam izabrana za v.d. direktora Agencije, pozvala u vanrednu kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja. Nalazi inspekcije se svi do jednog odnose na period za vreme mandata bivše direktorke Zorane Marković.

Ona dodaje i da poslovi sekretara Odbora nemaju nikakve veze sa nadzorom nad radom direktora, a Odbor je, podseća, bivšu direktorku razrešio u trenutku kad se posumnjalo da postoje nezakonitosti u njenom radu.

- Sama Agencija je zapisnik Budžetske inspekcije sa svom pratećom dokumentacijom dostavila nadležnom javnom tužilaštvu - potvrđuje Babićeva.