<<NazadLogo_RTS.jpg
 
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1726653/%22Doktori+protiv+korupcije%22+kritikuju+Agenciju.html

nedelja, 19. okt 2014, 16:33 -> 16:38

"Doktori protiv korupcije" kritikuju Agenciju

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" uputila je kritiku na rad Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjujući da u njenom radu postoji konflikt interesa i da primenjuje dvostruke standarde kojima se urušavaju temelji pravne države.

U saopštenju te organizacije podseća se da je Agencija za borbu protiv korupcije 17. oktobra predložila smenu ministra pravde Nikole Selakovića, jer smatra da je postojao konflikt interesa prilikom njegovog glasanja za izbor svojih saradnika na pravosudne funkcije.

Kako se međutim navodi, lekari-uzbunjivači već ranije, javno i dokumentovano, ukazali su da postoji opravdana sumnja da u delovanju čelnika Agencije kao i drugih organizacija kojima je u opisu zadataka borba protiv korupcije ima propusta.

Kao primer navode projekat koji su sa 100.000 evra finansirali Velika Britanija i Holandija, za koji se sumnja da je opterećen konfliktom interesa i nepotizmom.


"Uprkos više naših javnih dopisa nikada nismo dobili odgovor od agencije kako u okviru svojih zakonskih nadležnosti namerava da postupi u ovom dokumentovanom slučaju sumnje na konflikt interesa visokih čelnika u okviru same agencije", navodi se u saopštenju.

"Masovno fabrikovanje referata, izveštaja, dokumenata, održavanje brojnih konferencija možda stvara iluziju borbe protiv korupcije pred donatorima, ali efekti su očito kontraproduktivni. Korupcija prožima sve društvene sfere, a građani su dodatno razočarani licemernom retorikom i providnom, ali zato za uske povezane grupe 'eksperata' lukrativnom simulacijom borbe protiv korupcije", navodi se u saopštenju.

"Doktori protiv korupcije" konstatuju da, dok sa jedne strane agencija glasno proziva državnu upravu zbog konflikta interesa, istovremeno sa druge strane, uporno odbija da pruži odgovore na pitanja od velike važnosti za borbu protiv korupcije.

"Takvo ponašanje od strane čelnika nezavisnih institucija je drastičan primer duplih standarda kojim se urušavaju temelji pravne države i predstavlja snažan podsticaj sistemskoj korupciji u Srbiji", navodi se u saopštenju Doktora protiv korupcije. 


<<Nazad