<<Nazad


RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE

01. септембар 2014. | 15:47 | Извор: Танјуг


НВО: Испитати трговину наркотицима у Галеници

БЕОГРАД - 

НВО "Лекари против корупције" саопштила је данас да је неопходно да се сазна потпуна истина да ли је било илегалног промета наркотика из фармацеутске компаније Галеника.

"Иако је још 2010.године констатован мањак од 167 килограма диазепама, овај шокантни случај је откривен тек недавно захваљујући садашњем руководству Министарства здравља", наводи се у саопштењу.

Из те НВО подсећају да су на потпуно несразмерну потрошњу психоактивних супстанци већ указивале европске организације, а да је то Индекс EHCI 2013 чак и убедљиво графички приказао.

"Очигледно за претходна руководства у здравству то није било од значаја...Мора се поставити питање одговорности предходних министара здравља Томице Милосављевића, Зорана Станковића, Славице Ђукић Дејановић и њихових сарадника с обзиром на то да је борба против наркоманије један од првих приоритета јавног здравља али и кључна међународна обавеза", наводи се у саопштењу.

Ако се утврди да су стотине килограма наркотика "испариле", овај ће случај, како наводе, имати огромне реперкусије на кредибилитет саме државе јер је јасно да се промет опојних супстанци ових размера не може вршити без директне подршке државних органа.

"Дајемо пуну подршку руководству Министарства здравља да овај случај који има димензију организованог криминала и који компромитује целу државу и сврства је у ранг европске Колумбије истражи до краја и идентификује све одговорне јер то је уједно и велики помак у борби против корупције у здравству", закључује се у саопштењу.

 


<<Nazad